צעירות נחושות מול משטר עם נשק סודי: הסיפור של המחאה באיראן

צעירות נחושות מול המשטר: סיפור המחאה באיראן
מהסא אמיני נעצרה ב-14 בספטמבר על ידי משטרת הצניעות בטהרן ומתה יומיים אחר כך. מותה הצית גל מחאה חסר תקדים במדינה, שאותו מובילות צעירות שמפגינות נגד דיכוי נשים ופגיעה בזכויות אדם. למרות שהן זוכות לתמיכה רחבה וסיקור עולמי, נראה שהמשטר המנוסה עתיד לשרוד גם את הגל הזה
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
אקפלייקסינר
צילום:

גם אתם מרגישים שהמשטר באיראן לא הגיע מוכן למחאת החיג'אב? צעירות איראניות מובילות מחאה חסרת תקדים. הן לוקחות את החיג'אב שלהן, משליכות אותו ואפילו שורפות אותו. הן לא עוצרות שם, אלא גם גוזרות את השיער שלהן בפומבי – שזה דבר שאסור ברפובליקה האיסלאמית. כל זה כשהן זוכות לתמיכה של רבבות עוברים ושבים. אז איך זה יכול להיות שכל מחאה חברתית באיראן שורפת את הרשת החברתית, מוציאה ים של אנשים לרחובות ובסוף אנשי המשטר ישנים בשקט?

זה הזמן להבין את התמונות והסרטונים שמגיעים אלינו מאיראן. הכול התחיל ב-16 בספטמבר כשמהסה אמיני הגיעה יחד עם אחיה לטהראן. היא נעצרה על ידי "גשטה ארשאד", שזה "סיירת ההדרכה" בתרגום חופשי. אבל בתכלס שם מכובס למשטרת הצניעות. היא נלקחה לתחנת המשטרה בגלל שהחיג'אב שלה לא כיסה את השיער כמו שצריך. יומיים לאחר מכן מהסה מתה בבית החולים – אף אחד לא באמת יודע מה קרה לה שם. אבל הדיווח על מותה הצית גל של מחאות ברחבי איראן. 

זו לילה, שם בדוי, היא צעירה איראנית שיצרה איתי קשר לפני כמה שנים. ומספרת לי מה קורה בתוך הרפובליקה האיסלאמית. זה מה שהיא אמרה לי כשהשטח התחיל לבעור: "אני מקווה שאזכה לראות את היום שבו איראן תשוחרר. שכל נשות ארצי ימצאו שלווה ויחיו בטוב". 

כך נשמעות הנשים ברחוב האיראני | האזינו

מאז הלווייתה של מהסה אמיני ההפגנות רק הלכו והתגברו. הפעם הנשים הן אלו שמובילות אותן. לצעירות האיראניות הצטרפו גם אנשים בולטים במדינה בתו של הנשיא לשעבר רפסנג'ני. שגם קראה לנשים לצאת לרחובות ונעצרה באשמת הסתה. גם סרדאר אזמון שהוא כוכב הכדורגל הכי גדול באיראן העלה סטורי וכתב בו: "תתביישו לכם שאתם הורגים ככה אנשים יחי הנשים האיראניות". עדיין לא העיפו אותו מהנבחרת אבל אל תתפלאו אם אתם לא תראו אותו במונדיאל. 

זו לא הפעם הראשונה שגל מחאות שוטף את איראן ב-2009 אלה היו מפגיני התנועה הירוקה, שטענו לזיוף קולות המוני בבחירות שבהן ניצח מחמוד אחמדינג'אד. ב-2017 וגם ב-2019 האנשים יצאו לרחובות בגלל מחירי הדלק ויוקר המחיה. אבל גם את המחאות האלה המשטר שרד אז איך זה יכול להיות שהמחאות באיראן מתחילות חזק ולאט לאט דועכות?

התשובה תבאס אתכם אבל המשטר בטהראן מאוד מתוחכם ויש לו ניסיון עשיר בדיכוי של הפגנות. אסור לזלזל גם בעוצמתו של המשטר האיראני ובנכונותו לעשות שימוש בכל האמצעים שעומדים לרשותו כדי לשמר את הסטטוס קוו. בסוף השאלה היא אם מאזן הכוחות הזה בין המשטר לבין תנועת המחאה ישתנה לטובת המחאה כדי לאפשר לה להבשיל לשינוי פוליטי כולל. 

השיטה האיראנית היא דווקא לאפשר למחאות להתפרץ. אחרי שבוע–שבועיים כשהסיפור מתחיל למצות את עצמו, וכלי התקשורת בעולם ממשיכים הלאה – המשטר מעלה הילוך. בשקט שנוצר משחררים את הנשק הסודי – משמרות המהפכה. הם חונקים את המחאה ביד קשה וגם באש חיה אם צריך. 

איך נראים חיי הנשים תחת משמרות המהפכה?| האזינו לעוד יום

עוד דרך לגרום למחאה לשקוע היא הפרקטיקה האהובה על ידי משטרים אפלים: חסימה של האינטרנט. באיראן שיכללו את השיטה הזאת לרמה של אומנות. במקום לשתק את המדינה לגמרי הם חוסמים את האינטרנט מאחר הצוהריים ועד חצות, בשעות שמתחילות להתארגן המחאות. בלי דרך לתקשר ולתעד למפגינים יש הרבה פחות כוח לעמוד מול המשטר. 

המחאה על זכויות הנשים באיראן תפסה כאש בשדה קוצים. תרמה לכך הגברת האכיפה על חוקי הצניעות מאז שהנשיא ראיסי עלה לשלטון. אפילו ההתייקרות של מאות אחוזים במוצרי צריכה בסיסיים כמו אורז ותפוחי אדמה בתחילת 2022, לא הוציאה לרחובות אנשים כמו עכשיו. 

"יש מחיר לשלם על החופש, אנחנו מוכנים לשלם גם בחיינו"| האזינו

אז למרות שלרבים במערב יש איזושהי משאלת לב לראות את המשטר האיראני נופל רוב המומחים נוטים להיות פסימיים. כי מה שבאמת אפשר ללמוד ממחאת החיג'אב זה שהמשטר האיראני שולט במצב ולא מגיב בפניקה. הצעירות האיראניות מפגינות הרבה אומץ אבל הדרך למהפכה עוד ארוכה. 

הפופולריים