התורמים השקטים ליוקר המחייה: הסיפור של תקן 1145 שעולה לנו מיליונים

התורמים השקטים ליוקר המחייה
גם אם "דיפלומט" תוותר על האחוזים הנוספים שלה, זה לא משנה את העובדה שיקר כאן, הרבה יותר מבמקומות אחרים • יבואניות ויצרניות המזון הגדולות עושות כאן ארגזים של כסף והשיטה, החוקים והתקנות, עושים הכול כדי לעזור להן לשמור על המעמד שלהן ולהתחמק מתחרות • דעה
מחבר ליאל קייזר מחבר ליאל קייזר
Getting your Trinity Audio player ready...
טונה סטארקיסט
צילום: צילום: כאן חדשות

אז "דיפלומט" החליטה אתמול להתקפל ולדחות בינתיים את ההתייקרות שלה, או כמו שהיא קוראת לזה "לעשות מבצע". אבל בואו, גם אם היא תוותר על האחוזים הנוספים שלה, זה לא משנה את העובדה שיקר כאן, הרבה יותר יקר מבמקומות אחרים. שיבואניות ויצרניות המזון הגדולות עושות כאן ארגזים של כסף ושהשיטה, כן השיטה, החוקים והתקנות, עושים הכול כדי לעזור להן לשמור על המעמד שלהן ולהתחמק מתחרות.

על מה אני מדברת כשאני אומרת השיטה? אני מדברת למשל על תקן 1145 לסימון מזון ארוז מראש. מה אומר התקן הזה? שכל מה שטוב לכל אדם אחר על הגלובוס שקונה אוכל ארוז - לא טוב לישראלים.

לפי התקן הזה צריך לייצר תווית מיוחדת לכל מוצר שאנחנו קונים ולפרט עליה דברים שלא מספרים לנו אם נקנה את אותו המוצר בכל מקום אחר בעולם. מה למשל? צריך לספר לנו כמה שומנים יש בו, שזה בסך הכול נשמע הגיוני, אלא שכאן בישראל לא מספיק לתת לנו נתון כללי, אלא צריך לפרט לנו בדיוק איזה סוגי שומנים באיזו כמות.

זה נשמע כמו עניין קטן, אבל תקן 1145 הוא בדיוק אחד הדברים שתוקעים את הייבוא לכאן, שמקשים על אנשים להביא לישראל אוכל ארוז, ושגורמים לאוכל הזה להיות יקר יותר כשהוא מגיע לכאן. למה? כי במקום פשוט לקחת את התווית של כל מוצר שנמכר בצרפת, או קנדה, לתרגם אותה ולמכור לנו אותו, מי שרוצה לייבא לכאן, נגיד שוקולד, צריך לשלוח אותו למעבדה - לפרק את המוצר, לעשות לו בדיקות יקרות, להעסיק אנשים שממש יעבדו בגיור של המוצר הזה במשרה מלאה, ועוד לפני זה צריך בכלל לשכנע את היצרן, אותו מפעל בצד השני של הגלובוס להסכים לכל הפרוצדורה הזאת, לתת לכם את המתכון שלו וכל זה בשביל לייבא את המוצר למדינה אחת קטנה.

גם אם הצלחתם לעמוד בכל הדרישות האלה, וזה לא מובן מאליו, כל הסיפור הזה עולה כסף. הרבה מאוד כסף. זה לוקח זמן, שגם הוא שווה כסף, מה זה אומר? שלא בטוח שתצליחו לייבא לכאן אוכל ולהתחרות ב"דיפלומטים", אבל שגם אם תצליחו כנראה שתגלגלו את העלויות של הגיור הזה למי שקונה את המוצר.

הרפורמה בייבוא? במסגרת הדיונים שהיו עליה, היו ניסיונות לבטל את תקן 1145, לקבוע שאפשר להסתפק במה שהאירופאים עושים, פשוט לתרגם את התווית ולחסוך כסף. זה לא קרה. משרד הבריאות התעקש שהתקן הזה קריטי - ואז מה אם זה אומר שאנחנו משלמים את החשבון?

הפופולריים