הפרגון, הביחד וה"אחים": האם לבנט ולפיד יש עתיד משותף?

ברית ה"אחים": האם לבנט ולפיד יש עתיד משותף?
הפרגון ההדדי, הדגש על הביחד וכמובן - אזכור "האחים": יש לא מעט סימני שאלה לגבי הבחירות המתקרבות, אבל ראש הממשלה שיסיים את תפקידו וזה שיחליף אותו באופן זמני כבר מתרגלים שיח שיכול להעיד על דרך פוליטית חדשה | פרשנות
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
בנט ולפיד
צילום: צילום: אלכס קולומויסקי

הודעת הבחירות רק נחתה על המערכת הפוליטית אמש, ואנשיה הטובים התחילו מיד לתרחש תרחישים ולבנות טקטיקות לקמפיין. כך העבודה משתדלת להתרחק ממרצ, כדי שלא תאולץ להתאחד איתה. בדומה, במשותפת משדרים קור מופגן כלפי רע"ם, שתדע שאם היא חושבת לחזור - זה יהיה בתנאים של עודה וטיבי. במרכז המפה כבר מדברים על אייזנקוט ואחרים, שיהיו "הגרוש ללירה" ויובילו לאיחוד כולל.

אבל הברית הפוליטית המעניינת ביותר, זו שטרם נבחנה היכולת שלה במערכת בחירות - היא זו שנמצאת מול העיניים והובילה את ההתרחשות הנוכחית.

אתמול בצהריים קיבל בנט את ההחלטה הסופית לפרק את הממשלה, אחרי שיחה קשה עם חבר מפלגתו ניר אורבך, שהודיע כי יתמוך בפיזור הכנסת. האיש הבא ששוחח איתו היה יאיר לפיד. בארבע עיניים הסביר בנט שכלו האפשרויות להציל את הקואליציה מעצמה, שצריך לפרק, ושיעביר בכבוד את ההנהגה לחברו לתקופת ממשלת המעבר. השיחה הזאת קדמה לא רק להודעת העדכון הטלפונית והמעליבה לאיילת שקד, למשל. היא קדמה גם לשיחות עם החברים הנאמנים בימינה, שהוזמנו ללשכת ראש הממשלה רק אחרי שבנט-לפיד סיכמו ביניהם מה עומד להתרחש.

חודשים ארוכים לפיד הוזהר שבנט יעשה לו תרגיל: יעודד את חבר רע"ם או את חברת מרצ להפיל את הממשלה, כדי שלא לאפשר לו את ראשות ממשלת המעבר. אבל ראש הממשלה הנבגד בידי שותפיו - לא בגד בשותפו, והאיש שטען שהוא בכלל לא רץ לראשות הממשלה - יושבע בקרוב לתפקיד.

בנט גילה נדיבות רבה כלפי לפיד בהודעתו הפומבית אמש על פירוק הממשלה: "לפיד הוא מענטש והוא מייצג ציבור גדול בישראל. אעמוד לצידו ואעשה הכול שיצליח", אמר. לפיד השיב: "אני מודה לך על החברות, אני מאוד אוהב אותך".

ההתבטאויות הידידותיות הן הפשט, אבל עוד יותר חשובות מהן - האמירות של ראש הממשלה שיש להן ניחוח אידאולוגי: "עברנו לתרבות של ביחד. יש לנו מחלוקות וזה בסדר, חזקה מהמחלוקות היא ההבנה שהמשותף גדול יותר". בנט הדגיש בהודעתו אמש כי הממשלה נלחמה בפלגנות, והוסיף "אנשים אחים אנחנו".

לא סתם הוצמד כבר ב-2013 הכינוי "ברית האחים" לצמד בנט-לפיד. השניים מסתדרים מצויין. אז, הברית התבטאה בשיתוף פעולה בכנסת ובממשלה. אם המציאות הפוליטית הנוכחית תביא אותם לשתף פעולה עוד לפני כן, במסגרת מערכת הבחירות, עשויה להיווצר תחתיהם מסגרת פוליטית ייחודית בנוף.

קשה להעריך מה סיכויי ההקמה של מפלגה כזאת, מפלגת "ברית האחים". בעבור בנט, זו תהיה נטישה סופית של קהלו המקורי, ויש יאמרו - השלמת המהלך שהחל בתדמיתו הציבורית עם הרכבת הממשלה הנוכחית. הטיעון שמנגד, כמובן, הוא שהקהל ההוא ממילא איננו.

קצת נוסטלגיה - כשברית האחים חזרה לבלפור | האזינו לעוד יום

בעבור לפיד, יכול בנט להיות קרש קפיצה, אם ירצה לבלות בלשכת ראש הממשלה גם אחרי תקופת ממשלת המעבר. לבדו, הציבור לא רצה בלפיד כראש הממשלה עד היום. אולי עם בנט.

הפופולריים