נניח שהקואליציה גמורה והבחירות קרובות. אולי בסתיו, אולי בחורף. מה יקרה במצב כזה? יש כל מיני דרכים להעריך את מצבן של מפלגות בדרך לבחירות. הדרך המקובלת היא סקרי מנדטים. בכאן חדשות הוצג אתמול (שלישי) סקר כזה של מכון "קאנטאר" ודודי חסיד. זו הדרך הפשוטה ביותר להבין את תמונת המערכה, בוודאי כאשר תאריך הבחירות מתקרב. אבל הבחירות עודן רחוקות, גם אם הן קרובות הרבה יותר מכפי שחלקנו היינו רוצים.
עוד קצת מוקדם לומר מי יתמודד בבחירות הבאות, אבל זה בטח לא יהיה מי שמכהן בכנסת עכשיו. עוד קצת מוקדם לומר מה יהיה הרכב המפלגות, אבל זה בטח לא יהיה אותו הרכב מפלגות. כך שהמנדטים המחולקים כעת מעידים על מצב רוח, יותר מאשר על החלטה נחושה. מי שמתעניין בהחלטה נחושה, יכול לחפש אותה קצת אחרת.
סקר כאן חדשות: סער לא עובר את אחוז החסימה, גוש נתניהו מגיע ל-60 מנדטים, סמוטריץ' מזנקhttps://t.co/1iU6DgJW83@MichalRabi @shemeshmicha #חדשותהערב pic.twitter.com/390tiDrHog
— כאן חדשות (@kann_news) June 7, 2022
מעלים לכם את שכר הדירה? בואו והשיבו לסקר השוכרים והמשכירים
המכון לדמוקרטיה פרסם השבוע סקר שבו שאל, בין השאר, ״אם היו מתקיימות היום בחירות לכנסת, האם היית מצביע עבור אותה מפלגה שעבורה הצבעת בבחירות האחרונות?״ מכלל הציבור, כשליש אמרו שבטוח כן. כלומר, 40 מנדטים. עוד 26% אמרו שחושבים שכן. זה עוד 30 מנדטים. קצת יותר מ-10% אמרו שהם לא יודעים. זה קצת יותר מעשרה מנדטים. 20% אמרו שכנראה שלא – בערך 25 מנדטים. בסך הכל, מעל 35 מנדטים עודם חופשיים, מחכים לתשובה נחרצת יותר או פחות.
מסכימים או לא? ״עם פחות חרדים, מצבה של ישראל יהיה יותר טוב״
הנה עוד דרך לבחון את המספרים האלה. זו דרך קצת גסה, משוערת ורחוקה מלהיות מדויקת. אבל היא מעניינת כרכיב נוסף, שנותן מושג על מצבן של מפלגות. מספרי המכון לדמוקרטיה מלמדים מה שיעור הבטוחים והלא בטוחים לכל מפלגה. לדוגמה, רוב גדול של מצביעי יהדות התורה, 87%, אומרים שיצביעו שוב לאותה מפלגה. לא במיוחד מפתיע. יהדות התורה היא מפלגה שכוחה ביציבותה. מה זה אומר בפועל? ליהדות התורה יש בכנסת הנוכחית 7 מנדטים. כמעט תשעה מכל עשרה מצביעים שלה יצביעו לה שוב. כלומר, כמעט כל המנדטים שלה, 6 מתוך 7, הם מנדטים די בטוחים. לא לגמרי בטוחים, כי לכו תדעו מה יהיה. אבל די בטוחים.
יש עוד מפלגות שרוב גדול של המנדטים שלהן בטוחים. כמו הציונות הדתית. יש לה 6 מנדטים, ש-5 מהם בטוחים. וזה כמובן לא אומר שלא תקבל יותר. בסקרים היא מקבלת יותר (על פי ממוצע אתר המדד, הציונות הדתית עומדת כעת על 8.8 מנדטים, כמעט 9). זה אומר שספק אם תיפול מתחת לרצפת ה-5 מנדטים. גם אם הקמפיין לא יהיה משכנע, גם אם המציאות תפריע בדרך, נדמה שיש לציונות הדתית בנק יציב של לפחות 5 מנדטים.
בגרף המצורף מוצג החישוב לכל המפלגות. כאמור, חישוב מאוד גס, כדי לתת תחושה, לא כדי להצביע על מספר מנדטים צפוי. מה מספר המנדטים של המפלגה היום, מה שיעור מצביעי המפלגה שמניחים שיצביעו לה שוב, מה זה אומר על מספר המנדטים הבטוח של המפלגה בבחירות הקרובות. מעניין לזהות בה את המפלגות שאינן מובטחות מפני התהום של אחוז החסימה. יש הרבה כאלה, רובן מפלגות שהייתם מצפים לראות בקטגוריה הזאת: ימינה, תקווה חדשה ורע״ם. גם מרצ בסכנה. לפי הנתונים כיום יש לה רק 3 מנדטים שנראים בטוחים. לעבודה יש יותר, אבל גם בוחריה עוד מתלבטים בינה לבין מפלגות אחרות.
אבל באחוזים, ברור שהשתיים שמתנדנדות הכי חזק הן תקווה חדשה, שפחות מחמישית מבוחריה יודעים שיצביעו לה שוב. אולי משום שלא ברור להם אם תתקיים. אולי משום שאינם מרוצים מפעילותה. מבוחרי ימינה, רק שליש משוכנעים שיצביעו לה שוב. בחמשת הסקרים האחרונים ימינה קיבלה בין 5 ל-8 מנדטים (6 אתמול בסקר כאן חדשות). אבל כמה מהם בטוחים? לפי התחשיב הגס המתבסס על אחוזי המצביעים – רק 3 מנדטים. מתחת לאחוז החסימה.
אפשר להביט בנתונים גם מלמעלה ולשאול: כמה מפלגות בטוח יהיו בכנסת הבאה, עם או בלי איחודים, חיזוקים, קמפיינים זועקים, כוכבים חדשים? הליכוד, יש עתיד, יהדות התורה, ש״ס. אלה המפלגות שנמצאות 2 מנדטים ויותר בטוחים מעל אחוז החסימה. הציונות הדתית וכחול לבן עם אחד בטוח מעליו. זהו. השאר על הגבול, או מתחתיו.
ארבע בטוחות, שתיים די בטוחות, שבע שצריכות להיאבק. על מה? על 40 מנדטים שמסתובבים בלי כתובת. עשו את החישוב. 120 מנדטים, פחות 80 מנדטים "בטוחים" של המפלגות הקיימות כיום, נשארו 40. לפי הסקרים, הליכוד תקבל כעשרה מהם. כך שנשארו 30 – המרוץ פתוח.