איך הגיעה לחיינו אבעבועות הקוף – והאם צריך להילחץ?

איך הגיעה לחיינו אבעבועות הקוף?
האם אבעבועות הקוף תחזיר לחיינו את הסגרים וההגבלות - ואיך תדעו אם נדבקתם? פרופ' אלי שוורץ, מומחה למחלות טרופיות, מספר לעקיבא נוביק מה היתרונות במחלה טרופית, ולמה מהפכת הלואו קוסט וההתחממות הגלובלית מביאות לחיינו יותר מגפות | האזינו לעוד יום
מחבר עוד יום מחבר עוד יום
Getting your Trinity Audio player ready...
עוד יום - אבעבועות הקוף
צילום: עוד יום - אבעבועות הקוף

רק התחלנו להתאושש מהקורונה וכבר מתחילים לדבר על הנגיף הבא. אבעבועות הקוף התחילו כ"גימיק" במהדורות החדשות, עם סיקור נרחב ונלהב של החולה הראשון שהגיע לישראל. חוץ מההתחלה שמעבירה תחושת דה ז'ה וו לימים של פברואר 2020 - האם זה כמו קורונה או שמדובר בהתעסקות מוגזמת?

כדי לענות על השאלה הזאת, פרופסור אלי שוורץ, מדען במכון לרפואה טרופית בבית החולים שיבא ונשיא האגודה הישראלית למחלות טרופיות, הגיע לאולפן של "עוד יום" לשיחה עם עקיבא נוביק. 

האזינו לפרק בהסכת

"הקורונה היא דוגמא איך מחלה טרופית השתלטה על העולם"

אז רגע, מה זו בכלל מחלה טרופית? "זה כולל את הארצות שרמת ההכנסה בהן נמוכה ויש שם תחלואה שכמעט לא רואים בעולם המערבי - בעיקר ארצות אפריקה, דרום מזרח אסיה ואמריקה הלטינית", מסביר פרופ' שוורץ. "בשנים האחרונות, בגלל ריבוי הנסיעות והנדודים בעולם, מחלות שהיו רק שם פתאום מתגלות גם במערב".

"זהו, הגבולות נגמרו", ממשיך פרופ' שוורץ. "הגלובליזציה ברפואה היא משמעותית ביותר והקורונה היא הדוגמא הבולטת ביותר איך מחלה שהתחילה באזור שמוגדר כטרופי, השתלטה על כל העולם".

מה התרחיש המדאיג ביותר מהמחלה הזאת? נשיא האגודה הישראלית למחלות טרופיות מסביר: "לשמחתנו, הזן שמסתובב כיום בעולם שייך לזן המערב-אפריקני שהתמותה ממנו היא נמוכה ביותר"

"זו מחלה, לא מגפה": המסר המרגיע של שר הבריאות

ברקע החשד למקרה שני של הידבקות באבעבועות הקוף בישראל, שר הבריאות ניצן הורוביץ שיגר אתמול מסר מרגיע: "זו מחלה - לא מגפה. מחלה מוכרת עם תסמינים קלים בדרך כלל, שבטח לא דומה בהיקף ההדבקה לקורונה. אנו נערכים ויודעים לתת מענה מקצועי לכל מצב. מודעות וזהירות - כן. פאניקה ותרחישי אימה - ממש ממש לא".

משרד הבריאות עדכן אמש כי נשלל החשד למקרה שני של הידבקות בנגיף אבעבועות הקוף בישראל. מלח בספינת משא שהגיעה מאירופה לנמל אשדוד נבדק - והתוצאה הייתה שלילית. בישראל אותר עד כה מקרה אחד של אבעבועות הקוף שאותר ביום שישי, לאחר שחזר לארץ מאירופה.

• בהלת אבעבועות הקוף: הווירוס, התסמינים ועד כמה צריך לחשוש? | מדריך

"יש 100 חולים באירופה, זה מצריך לפקוח עין", טען המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר ספי מנדלוביץ', בריאיון לקלמן ליבסקינד ואסף ליברמן בכאן רשת ב. "למדנו בקורונה שימים יגידו מה נכון. דיברו על מוטציה בגלל שהנגיף התחיל להשתולל, אך מפרסומים ראשונים ממעבדות בעולם, המיפוי הגנטי מראה שמדובר באותו נגיף של אבעבועות הקוף, ללא שינוי".

האזינו לריאיון המלא עם ד"ר ספי מנדלוביץ' בכאן רשת ב

מרכז הצוות לטיפול במגפות, ד"ר טל ברוש, התייחס להודעת משרד הבריאות אמש, לפיה מהנתונים שהגיעו מהעולם עולה שיש ריבוי מקרים בקרב גברים מקהילת הלהט״ב, אך לא רק מהקהילה. "באופן די מקרי, הנדבקים נמצאים באופן יחסי יותר באוכלוסיה של גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים". עם זאת, הוא הבהיר כי "זו לא מחלה של הומוסקסואלים, רוב המקרים בהיסטוריה לא קשורים להתנהגות מינית או לבחירת בני זוג".

האזינו לריאיון המלא עם ד"ר טל ברוש בכאן רשת ב

הפופולריים