אחרי יותר משנתיים של קורונה וריחוק חברתי מחמיר, סוף סוף נוכל לחגוג ליל סדר בהרכב מורחב. אלא שדווקא כעת בשנגחאי שבסין כבר מונים בין שבועיים לחודש של סגר מוחלט. הפעם בהסכת "עוד יום", גילי כהן שמעה מכתב תחום החוץ של כאן חדשות יואב זהבי על מדיניות "אפס הדבקה" והשלכותיה, על תגובות לא שגרתיות מצד התושבים, וגם שוחחה עם ישראלים שמתגוררים שם על ההתמודדות שלהם, ערב חג החירות.
האזינו להסכת "עוד יום" עם גילי כהן
בסין עדיין משתמשים במדיניות "אפס הדבקה", אותה מדיניות שאמנם הובילה לתשבוחות כלפיה וכלפי ניו זילנד ואוסטרליה, אך הובילה לביקורת רבה בנוגע לפגיעה כלכלית ופגיעה בחופש הפרט. שנגחאי, עיר שחיים בה 25 מיליון בני אדם, היא המבחן הגדול ביותר של הסינים מאז התפרצות המגפה, למרות שבחודש האחרון אותרו שם בסך הכול 200 אלף מקרים ורק מאות מתוכם מציגים תסמינים.
בשבועיים האחרונים רואים בשנגחאי הרבה מאוד תלונות על מחסור במזון. ברשתות מופצים תיעודים של אנשים שיצאו להיבדק, אבל ניצלו את זה כדי לפרוץ למכולות ולהביא מזון. תלונות נוספות הגיעו על המדיניות הסינית שהביאה להפרדה של הורים מילדים שנדבקו בקורונה, מכיוון שכל מי שנדבק נשלח למתקן בידוד, וילדים נשלחים למתקן המיוחד להם. הסגר יוצא הדופן בשנגחאי הביא לתופעות שלא מכירים בסין - אנשים שמנסים לבזוז חנויות, ואפילו מחאה נגד השלטון. בשלטונות הקשיבו למחאה, גם מהלך יוצא דופן, וביטלו את ההפרדה בין ההורים לילדים במתקני ההדבקה.
ילדים שמופרדים מההורים וחולים שמפונים מבתי החולים: למדיניות "אפס הדבקה" הסינית יש מחיר אנושי כבד, שמוביל גם למחאות של תושבים שכלואים בבתים @MoavVardi @Yoav__Zehavi #העולם_היום pic.twitter.com/v7yiuotQ0T
— כאן חדשות (@kann_news) April 6, 2022
"אני ביום ה-28 לסגר, ועשיתי עד עכשיו 26 בדיקות PCR", מספרת יעל עינב, ישראלית תושבת שנגחאי ובעלת חברת הייעוץ והפיתוח העסקי YCHINA. "אף אחד פה לא חושש מהאומיקרון, חוששים שיקחו אותם למתקני הבידוד". יעל מספרת כי הממשלה הסינית משכנת את המבודדים בבתי חולים מאולתרים באצטדיונים ואולמות המאכלסים אלפי אנשים: "המתקנים האלה הפכו בקרב הישראלים לסדין אדום".
עוד מספרת יעל על המחסור החריף במזון שחלק מהתושבים צריכים להתמודד איתו: "זה מאוד לא סימפטי. המחשבה של הממשלה היתה שהיא סוגרת 26 מיליון איש ותצליח לספק לכולם מזון. אבל הכול הלך והסתבך. הסינים רגילים להזמין מבחוץ את רוב האוכל, והרבה מאוד תושבים הגיעו לזה שאין להם שום דבר בבית".
אדי שפירא, הקונסול הכללי של ישראל בשנגחאי, מספר על המציאות בעיר הסגורה: "אנחנו רגילים לעיר תוססת ומלאת חיים, עמוסה מאוד, פקוקה. היום ראיתי עיר נטושה, נטולת חיים, זה מחזה לא נעים". על 200 הישראלים שחיים בעיר אומר אדי: "אנחנו בקשר יומיומי עם כולם, לכולם שלום, אבל הם שואלים שאלות שמטרידות אותם, לגבי בעיות באספקת מזון וגישה לשירותים רפואיים. אנחנו לא מדברים על מצב חירום, בסך הכול המצב תחת שליטה".