הסכנות שאורבות לפליטות מאוקראינה | עוד יום

הסכנות שאורבות לפליטות מאוקראינה | עוד יום
תלושות, ללא בית או סביבה תומכת, לעיתים הן טרף קל לכל מיני גורמים שמבקשים לנצל את מצבן השברירי | עוד יום
מחבר עוד יום עם מיכל רשף ונופר משה פרדו מחבר עוד יום עם מיכל רשף ונופר משה פרדו
Getting your Trinity Audio player ready...
הסכת עוד יום - פליטות מאוקראינה
צילום: הסכת עוד יום - פליטות מאוקראינה

אחרי ימים ארוכים באוטובוסים וטרמפים שריצפו את הדרך לחוף המבטחים, החליטה לודמילה ליצ'קו לעלות על רכבת הלילה מאודסה לגבול רומניה. לודמילה, עובדת סוציאלית בת 40, גרה במיקולאייב עם בן זוגה ושני ילדיה - איוון בן ה-9 וולדיסלב בן ה-16. עכשיו, כשאיוון יושב בחיקה, היא מסתכלת מחוץ לחלון הרכבת השחור שרק אורות בודדים של ערים רחוקות מנצנצים בו, שקועה במחשבות.

"זה היה קשה מאוד", היא אומרת. "היה לנו קשה להיפרד, אבל נאלצנו לעזוב. אי אפשר לחיות ככה כל הזמן". לודמילה והילדים השאירו מאחור את אבא דניס. דניס, מהנדס בכלל, גויס ללחימה. הוא נשאר להגן על הבית - הפיזי, כי הלב של הבית, נמצא עם לודמילה על הרכבת. היעד הסופי שלהם הוא פולין. שם יש קרובי משפחה, שם אפשר יהיה אולי לנשום לרווחה.

לודמילה היא אחת משלושה וחצי מיליון פליטים אוקראינים, וליתר דיוק - פליטות אוקראיניות. רוב הנמלטים הן נמלטות, מיליון וחצי מהם הם ילדים. משפחות, ממש כמו זאת של לודמילה, אבל לה לפחות יש משפחה שתקלוט אותה, שתיתן לה בית חם. לנשים רבות שנמלטות כעת מאוקראינה אין לאן ללכת או למי לפנות. וזה מצב מסוכן. מאוד מסוכן.

מלחמה ללא פילטר | עוד יום

הפעם נדבר על הפליטות האוקראיניות - אלה שמגיעות לגבולות במערב כמעט בלי כלום, לפעמים עם ילדים, וחשופות שם לכל הרוע שלעולם יש להציע. מאלימות של החיילים הרוסים בדרך לשם, דרך ניסיונות שידול לזנות דווקא ממי שמתיימרים לעזור ואפילו עד ניסיונות חטיפה. 

הפעם נעשה שיחה משולשת. נבדוק מה קורה בגבול אוקראינה-פולין, במדינה שקיבלה אליה את מספר הפליטים הגדול ביותר, ונחזור לכאן, לבדק בית משלנו. האם ישראל מתייחסת לפליטות טוב יותר? 

שאלת הפליטים בישראל | עוד יום

מי שנמצאת עכשיו בשטח היא ג'סיקה שיימברג. היא נמצאת בקרקוב, והיא מנהלת אסטרטגיות פיתוח ואת יחידת הסיוע ההומניטרי של ארגון "טופז ברית עולם". משלחת החילוץ שהיא חברה בה בודקת את השטח ומנסה להבין איך אפשר לעזור לפליטים ולספק להם תמיכה פסיכו-סוציאלית, כלומר, לא לחם מים או שמיכה, אלא מענה נפשי לטראומה שהם חוו. 

בואו נחזור רגע לכאן, לבית שלנו. השיח סביב הפליטים מאוקראינה כלל את המילים מכסות, גיור, חוק השבות. ולא מספיק את המילים עזרה נפשית, הגנה, מקום בטוח לשים בו את הראש. נעמה גולדברג היא מנכ"לית ארגון "לא עומדות מנגד" שמסייע לשורדות זנות. היא יודעת בדיוק איזה הצעות מחכות עכשיו לפליטות האוקראיניות, ומי מנסה לנצל את המצוקה שלהן. 

הפופולריים