כיממה לאחר שהרב חיים קניבסקי הובא למנוחות, נכדו יענקי קניבסקי סיפר היום (שני) בריאיון לחדשות הערב על תחושת האובדן: "הרב, קודם כל, היה סבא במובן האישי. הוא היה דמות לכל דבר שצריך לשאוף אליו. ייקח הרבה זמן לקלוט את החיסרון העצום שהוא השאיר אחריו".
בעשור האחרון יענקי קניבסקי נחשב לאדם הכי חזק בבית הרב. בכירי המדינה ניסו להגיע דרכו לרב המשפיע ביותר במגזר החרדי. "בתקופה האחרונה זכיתי להיות מוציא ומביא הדברים שלו", אומר הנכד. "החסר עכשיו עצום. אני מבין כמה הוא נצרך לכלל עם ישראל".
אחד האירועים המרכזיים שהנכד היה מעורב בהם קשור לתקופת הסגרים בקורונה. הרב נתן הוראה לפתוח את הלימודים ותלמודי התורה, למרות החלטת הממשלה והביקורת הציבורית. "זה לא היה נושא פוליטי", יענקי מסביר. "מבחינת הרב זה היה נושא של ערכים וסולם עדיפויות. דווקא בגלל שהציבור הכללי לא מכיר כל כך את הרב, מפה הגיעה הבורות שמביאה גם השגיאה. מי שהכיר את הרב ידע שבכל נושא אי אפשר להכתיב לו ולגרום לו לומר משהו, בפרט בנושא שקשור ללימוד תורה, שזה הנושא הכי חשוב אצלו".
גם בשאלת כניסת המפלגות החרדיות לכנסת הזו, החליט הרב קניבסקי. נכדו סיפר: "זה לא היה על הפרק בתקופה האחרונה. הרב התפלל כל הזמן שתהיה ממשלה שטובה יותר לציבור המאמינים במדינת ישראל, לערכים וליהדות"
היום שאחרי: הרב אדלשטיין נותר לבדו בהנהגה
הרב חיים קניבסקי לא אחז בעמדת הנהגה רשמית, אלא היה מעין מנהיג-על ליטאי, ולפיכך קשה לראות ברב גרשון אדלשטיין יורשו. להיפך, הוא נשאר באותה עמדה שאותה קיבל ב-2017 לאחר מותו של המנהיג הקודם, הרב אהרן לייב שטיינמן. כלומר, הוא המנהיג הליטאי הרשמי וזה שאוחז בתואר נשיא מועצת גדולי התורה. הרב אדלשטיין צפוי, עם זאת, לבלוט יותר, כאשר כעת – בגילו הלא צעיר 99 - הוא נותר יחיד בהנהגה.
היום שאחרי הרב קניבסקי | הרב גרשון אדלשטיין בן ה-99, ראש מועצת גדולי התורה של מפלגת יהדות התורה, נותר יחיד בהנהגה וצפוי כעת לבלוט יותר#חדשותהערב @YairEttinger pic.twitter.com/lqNfD5g9S0
— כאן חדשות (@kann_news) March 20, 2022
איזה סוג הנהגה מביא איתו הרב אדלשטיין? הוא צמח בעולם הישיבות, עומד בראש ישיבת פוניבז'. במובן זה, הוא צמח במסלול קלאסי יותר של הנהגה ליטאית, כמו קודמיו. בשונה מהרב קניבסקי, הוא נושא נאומים ומעביר שיעורים. הוא רציונלי יותר בהנהגה שלו. ראו זאת גם בתקופת הקורונה, כאשר הביע צייתנות רבה יותר כלפי ההוראות, מבלי לקרוע את החבל.
אבל לרב אדלשטיין יש אתגר משמעותי. הוא ניצב באמצע הקרע הפנימי בציבור החרדי-ליטאי, כאשר לפני כמה שנים לקח צד במחלוקת בתוך הישיבה. הוא נמנה על הפלג הבני-ברקי, ומעניין לראות כיצד יגיב הפלג הירושלמי. חברי הכנסת של דגל התורה יפגינו בלי ספק את נאמנותם לרב אדלשטיין. הפרופיל הציבורי שלו תלוי גם במנגנון שסביבו – נכדיו וניניו, וגם במה שיתפרסם כעת בעיתון "יתד נאמן" התומך בו.