בימים האחרונים אנחנו שומעים כל הזמן על אוקראינה המופגזת, ויש מילה אחת שחוזרת כמעט מדי יומן חדשות - חב"ד, על שליחיו, מוסדותיו וחסידיו. חב"ד היא רשת עולמית שאין שנייה לה בהיקף, בגודל ובעוצמה שהיא צוברת בהרבה מדינות בעולם - ובעיקר ברוסיה ובאוקראינה.
האזינו לעוד יום
חב"ד אחראים על הרבה מאוד יהודים והרבה מאוד אנשים נשענים עליהם. היא מצילה אנשים, נותנת להם גב, מקלט או ארוחה חמה. כל המשבר הזה היה יכול להיראות אחרת בלעדיהם. אז איך נולד המפעל הזה, ומי מרכיב אותו?
מוני אנדר, מדוברי החסידות, סיפר שלחב"ד 5,384 משפחות בשליחות ברחבי העולם, על פני 107 מדינות. הסניפים האחרונים של הרשת, אגב, נפתחו ברואנדה ובאיביזה. "המודל הכלכלי של בתי חב"ד זה משהו שאין לו אח ורע", סיפר אנדר. "כל בית חב"ד מתנהל כיישות עצמאית שצריכה לדאוג לתקציב שלה בעצמה. כל שליח דואג לתקציב שלו. אין קרן או תורם על. כל בית חב"ד מתנהל בצורה יחידנית ועצמאית".
ואיך מתמודד שליח עם מלחמה שפורצת במדינה אליה נשלח? "זאת אולי פעם ראשונה בעידן המודרני בה יכולה להיות משפחה שאח אחד שליח ברוסיה ושני באוקראינה. חב"ד זה משהו גלובלי, והמשבר מציף את הלאומניות, את המפריד וזה נוגד את המאחד שחב"ד מפיצה", אמר אנדר.
"הרבי היה בעד התערבות של השליח במקום בו הוא נמצא. אבל כמובן שעיקר הפוקוס שלו הוא על הזהות היהודית". ואכן אין מקום בו יש עירוב של לאומיות, יהדות וחסידות כמו אוקראינה של השנה. כל ההיסטוריה של חב"ד נמצאת ברוסיה ואוקראינה. כל שבעת האדמורים של חב"ד קשורים לרוסיה, אוקראינה ובלארוס וחלקם קבורים שם.
יומן מלחמה: שבעה ימים בקייב | עוד יום
כעת המפעל שהוקם באוקראינה נמצא בסכנה. חב"ד ניסתה להחיות את היהדות שגוועה בעידן הסובייטי, ואולי הם הצליחו יותר מדי - בהתקרבות שלהם למוסדות, לשלטונות ולהשלכות ובהיטמעות שלהם שהופכת את השמירה על ניטרליות לבלתי אפשרית.