אומנות התיווך: כשזלנסקי התקשר לבנט | עוד יום

אומנות התיווך: כשזלנסקי התקשר לבנט
בעוד ישראל מנסה ללכת בין הטיפות בסכסוך באוקראינה הופיעה בשיא הלחימה בקשה - נשיא אוקראינה הציע לבנט לתווך בינו לבין פוטין. מה נדרש ממתווך בין-לאומי, מי בישראל צריך לקבל עליו את המשימה והאם אפשר להצליח בה?
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
עוד יום: תיווך כחול לבן 01.03.22
צילום: -

ביום שישי נחשף בכאן חדשות כי נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הציע לראש הממשלה נפתלי בנט לדון בירושלים במשא ומתן בין רוסיה לאוקראינה - והבקשה המפתיעה לא נשארה תלויה באוויר. כעבור יומיים ראש הממשלה בנט בעצמו העלה בשיחתו עם הנשיא פוטין את ההצעה שישראל תתווך בין רוסיה לאוקראינה. בינתיים החלו שיחות בבלארוס אבל עוד לא אבדה תקוותנו.

האזינו להסכת "עוד יום"

כשמדברים על תיווך בין לאומי, לישראל יש ניסיון בשיחות תחת אש. אבל לא כמגשרת. כתבתנו גילי כהן, שחשפה את הבקשה האוקראינית, שוחחה בהסכת עוד יום עם דוד מידן, ששימש מתאם השבויים והנעדרים במשרד ראש הממשלה, והיה שותף למו"מים מסובכים ולעבודה מול מתווכים. היא שאלה אותו, בין היתר - מה נדרש ממי שלוקח עליו את התפקיד המורכב ואילו תכונות כדאי שיהיו לו? עם דובר צה"ל לשעבר, תא"ל (במיל') רונן מנליס, שוחחה על אומנות התיווך הבין-לאומי - מה נדרש ממתווך שכזה, מי בישראל צריך לקבל עליו את המשימה והאם אפשר להצליח בה?

דוד מידן מסביר שאם נשיא רוסיה פוטין יקבל את הצעתו של בנט, השלב הבא הוא לבחור את הדמות מטעם המדינה שתוביל בסבך הזה. "לאנשים מעולם הביון יש את התכונות היותר מתאימות להובלת דברים כאלה - צריך מישהו שיודע להיכנס לנעליים של הצד האחר" אומר מידן. 

לדעתו של מידן, גם אם ישראל לא תכנס בסוף לנעליים הגדולות האלה, זה עדיין כבוד שהיא נתפסת "כמדינה שסומכים עליה שהיא יכולה לעמוד בסיטואציה אולי הכי בוערת בעולם היום" - אבל מיד שופך מים על המדורה, ומעריך שגם אם יתקיים משא ומתן שכזה, סיכויי ההצלחה שלו נמוכים מאוד. 

רונן מנליס אומר שעם כל הכבוד למעמד המיוחד, לא כדאי לישראל לדחוף את האף לאירוע הזה - כי הסבירות שהיא תצא מזה טוב היא לא גבוהה. מצד אחד, ישראל היא חלק מרשימת מדינות המערב הדמוקרטיות ומנהלת מערכת יחסים ייחודית עם ארצות הברית. מהצד השני, יש לה גבול עם רוסיה שלמעשה כמעט קובעת את חופש הפעולה הישראלי נגד הנוכחות האיראנית בסוריה.

בין ביידן לפוטין: הדילמה הישראלית | עוד יום

"ישראל מתנגשת בין המעמד הערכי לבין חיי היומיום והאינטרסים הביטחוניים שלה", מסביר מנליס. הוא גם מציע  שישראל תשאל את עצמה לא רק איפה נכון להיות בצד הנכון של ההיסטוריה, אלא גם "איפה נכון להתעורר בבוקר שאחרי המלחמה - בו חשוב שיהיה לישראל חופש פעולה בסוריה".

מנליס מגיע עם עוד הצעה, לא שגרתית בלשון המעטה. הוא אומר שאם ישראל תחליט להיכנס לתהליך התיווך "היא צריכה לנצל את כל משאביה ובמסגרתם יש אחד, ראש אופוזיציה, שיירצו או לא יירצו - יש לו הכי הרבה שעות פוטין". יו"ר האופוזיציה וראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, מסביר מנליס, היה יחד עם השר זאב אלקין ששימש כמתורגמן בכמה שיחות מאוד לא נעימות עם נשיא רוסיה והצליח לאורך כל התהליך לנהל את השיח באופן שמשרת את מדינת ישראל.

מנליס מסכם: "נראה לי מוזר שבשם ה'כן ביבי-לא ביבי' לא קוראים לו לשיחת התייעצות. אם הוא לא יבוא - זה יעיד עליו".

הפופולריים