אחרי ימים ארוכים של לבטים כאן, והפגזות שם, משרד החוץ הישראלי מבהיר את עמדתה של ישראל לגבי הסכסוך בין רוסיה ואוקראינה. כל מילה נבחרה בקפידה, כל ניסוח נידון ושופץ. בישראל מנסים כבר כמה שבועות להתעלם, אבל כשטנקים רוסים מסתובבים ברחובות דונייצק, נראה שכבר אין ברירה. הפעם ב"עוד יום", מיכל רשף ניסתה לברר יחד עם הכתבת המדינית של כאן חדשות גילי כהן ומנכ"ל המכון הישראלי למדיניות חוץ אזורית - איך ישראל תפעל במקרה של הסלמה?
האזינו לפרק של עוד יום עם גילי כהן
אתמול (רביעי) פרסמה ישראל הודעה שהמסר המרכזי שלה היה הצטרפות למערב- נכתב בה כי ישראל תומכת בשלמות הטריטוריאלית וריבונותה של אוקראינה. מי הפר אותה? את זה העדיפו לא לציין, כשלכולם ברור מי הגורם הרלוונטי, אך ישראל העדיפה משיקוליה שלה לא להיכנס לעניין זה, בניסיון לא להרגיז אף אחד.
קהילת המודיעין בארה"ב מתריעה על פלישה רוסית לאוקראינה בטווח שתי היממות הקרובות, שתכלול כניסה צבאית לתוך שטחי אוקראינה הריבונית, מעבר לשני המחוזות שפוטין הכיר בעצמאותם@MoavVardi #חדשותהערב pic.twitter.com/gbwCXgvh95
— כאן חדשות (@kann_news) February 23, 2022
איך הגענו לאותה הודעה מתחמקת? השבוע התקיים דיון פנימי במשרד החוץ במסגרתו מתחדדת ההבנה שאי אפשר יותר לשבת על הגדר. ישראל רצתה שאף אחד לא יצפה לאותה הודעה, אבל כולם חיכו לראות מה יש לה להגיד. הוכנו כמה נוסחים אפשריים - אף אחד לא כלל את המילה רוסיה. הניסיון שלא לעצבן אף אחד מהצדדים הצליח, לפחות מהמסרים שהתקבלו לאחר אותה הודעה שפרסם משרד החוץ. האמריקני מבינים שפוטין חשוב מאוד לאינטרס הישראלי, כשהוא השכן שלנו מצפון בסוריה וקריטי לישראל גם בשיחות הגרעין בווינה.
מבחינת השרים בממשלה - הם קיבלו הנחיה שלא להתייחס לעימות הגובר מתוך הבנה שכל התבטאות יכולה להוות כותרת. שר החוץ לפיד אמר, בניסיון להלך בין הטיפות, שבאופן מסורתי ישראל הולכת עם ידידתה הגדולה ארצות הברית, בעוד שר התפוצות נחמן שי דווקא השמיע הצהרה קצת יותר החלטית, כשאמר שאם תהיינה סנקציות בינלאומיות - ישראל תלך עם המערב. בינתיים לא התקבלה החלטה בישראל אם להצטרף למשטר הסנקציות החדש על רוסיה.