רב אלוף אביב כוכבי החל בימים אלה את הרבע האחרון של הכהונה שלו כרמטכ"ל. גילי כהן מארחת את רועי שרון ואת דובר צה"ל לשעבר, תא"ל (במיל') רונן מנליס, לשיחה על מה שקורה לראשי המערכת הצבאית בשנתם האחרונה, מתי מתחילה הפזילה לפוליטיקה, ואילו אירועים יגדירו את כהונתו של הרמטכ"ל ה-22?
האזינו להסכת "עוד יום" עם גילי כהן, רועי שרון ורונן מנליס
אתם זוכרים שמתישהו, לקראת סוף השירות הצבאי שלכם, התחיל האס"ק - אווירת סוף קורס בעגה הצבאית? בתכלס, זו אמירה שנכונה כמעט לכל אדם שיודע שכהונתו קצובה. ובמקרה של כוכבי נותרו לו עוד 360 יום, פחות או יותר, עד לחפש"ש. השעון מתקתק.
האם כהונתו של הרמטכ"ל כוכבי תוגדר על ידי אירועי מפתח שרחוקים מתקיפות צבאיות עלומות - כמו דוח אמון הציבור בצה"ל, נאום שלוש האימהות, סאגת הפנסיות הצבאיות - והתקרית הקטלנית באגוז?
כשהמסורת המקובלת בישראל הוא שכהונת רמטכ"ל רשמית אורכת שלוש שנים, עם אפשרות הארכה לשנה רביעית באישור נוסף של ראש הממשלה, שר הביטחון והקבינט - נוצרת סיטואציה מורכבת. "כדי למנוע מצב שבשלוש השנים הראשונות הרמטכ"ל מנסה להתחנף למי שמוסיף לו את השנה האחרונה, ובשנה הרביעית הוא מתחיל להסתכל על הדברים אחרת, אני חושב שכהונת הרמטכ"ל צריכה להימשך ארבע שנים מראש, בלי משא ומתן על תפקודו תוך כדי כהונה", אומר מנליס.
הרבה שרי ביטחון עבר כוכבי, מה שהקשה עליו להתניע את התוכנית הרב-שנתית "תנופה". לדברי מנליס, "הגיע רמטכ"ל, מהמוכנים ביותר, כשהוא יודע בדיוק מה הוא רוצה. היו לו רעיונות חדשניים, 'סטרטאפ ניישן' גרסת צה"ל של כוכבי 2020. בסוף, זה לא פגש את הדרג המדיני, שהיה עסוק בבחירות. לא היה תקציב. גם היום, שלוש שנים בתוך כהונתו, התוכנית הרב-שנתית שלו לא אושרה על ידי הממשלה והקבינט. מה שיצר דיסוננס בין רמת המוכנות והרעיונות המדהימים - למציאות".
זו הייתה תקופה שלא היו בה מלחמות גדולות. ובאופן אירוני, אומר רועי שרון: "אפשר לומר שהטרגדיה של צה"ל בעידן הטיקטוק היא ההצלחה המבצעית לשמור על שקט בגבולות, על מציאות ביטחונית טובה ועל מספר נפגעים נמוך. כי כשאין מלחמות ואין הרבה הרוגים מפעילות מבצעית - העיסוק של החיילים והציבור מתמקד באוכל, בתנאי המגורים, בהסעות ובעכבר שתועד בחדר האוכל".
למה הרמטכ"ל חייב לפתוח טיקטוק? | "עוד יום"
רמטכ"ל נמדד בין השאר בהפעלת הכוח. שש הזירות של צה"ל פעילות, מצד אחד. אך בסך הכול יש הצלחה בשימור רמה ביטחונית גבוהה במערכה נגד ההתבססות האיראנית בצפון ובפעילות מעזה, בעיקר בשומר החומות. "בפרספקטיבה של זמן, צריך לשאול האם צה"ל זיהה בנקודה הנכונה את התפנית שבה הוא נדרש להתכונן להפעלת כוח מחדש אחרי ביטול הסכם הגרעין עם איראן?", תוהה מנליס. "האם נעשו כל המאמצים? האם הצבא הכניס את היד לכיס ואמר שהוא מוותר על דברים מסוימים כדי להיות מוכן? או שהוא חיכה לכסף חיצוני - שלא הגיע - ובזבז שנים ברמת המוכנות? המבחן לפנינו".