מה הסיפור של הפקק העולמי - ולמה אנחנו עומדים לשלם יותר?

למה אנחנו עומדים לשלם יותר על הפקק העולמי?
מוצרים חסרים בסופר, עיכובים בבנייה, חבילות שתקועות חודשים בים ועליית מחירים שתפגע בכיס של כולנו • האם הפקק האדיר במשלוחים העולמיים ישנה את הדרך שבה אנחנו חיים?
מחבר מאיה ראכלין מחבר מאיה ראכלין
Getting your Trinity Audio player ready...
מאיה ראכלין, מה הסיפור של הפקק העולמי?
צילום: צילום: כאן חדשות

משהו די מטורף קורה כרגע בכל העולם. ועם כל יום שעובר, יותר ויותר אנשים מרגישים אותו. זה קורה כמעט בכל תחום שאתם יכולים לדמיין.

יש מחסור עולמי במסירת מכוניות - כי אין מספיק צ'יפים חכמים, יש עיכובים בבניית בתים - כי משלוחי העץ תקועים. אפילו בספרים יש מחסור - כי אין נייר. ואצלנו בארץ אין קולה זירו - כי הספינה עם החומר הייתה תקועה בנמל. וכל זה עוד לפני שהגענו לנובמבר ודצמבר, החודשים בהם כל העולם יוצא למסע קניות משוגע, מיום הרווקים הסיני ועד לחגיגת הקניות לכריסמס.

אפשר לקרוא לזה ה"לונג-קוביד" הכלכלי. זה המחיר שאנחנו משלמים היום על ה"עטלף" ההוא מוואהן - כמעט שנתיים אחרי

אז כמו שהבנתם בתקופה הקרובה הולך להיות שמח. למה בדיוק זה קורה? אין אשם אחד במצב הזה, אבל יש הרבה גורמים שעוצרים את המשלוחים שמביאים אלינו כמעט את הכל. זה הזמן להבין מה תקע את שרשראות האספקה בעולם.

הכל התחיל מהסגרים. זוכרים מה קרה לנו? במקום מסעדות וטיולים בחו״ל, התחלנו לקנות מוצרים לבית כמו משוגעים. המפעלים בסין, טאיוואן, קוריאה הדרומית ווייטנאם ניסו להגביר את הקצב, אבל נאלצו כל הזמן להתמודד בעצמם עם בידודים וסגרים.

אתם בטח אומרים עכשיו - "חנקתם עם הקורונה הזאת! אנחנו כבר מלא זמן בסיפור הזה". אבל יש דברים שקשה להתניע מחדש. אפשר לקרוא לזה ה"לונג-קוביד" הכלכלי. זה המחיר שאנחנו משלמים היום על ה"עטלף" ההוא מוואהן - כמעט שנתיים אחרי.

וזה ממש לא הכל. תוסיפו לזה את אחת התופעות הבולטות שהקורונה הביאה איתה: מחסור בעובדים. רבבות נהגי המשאיות נשלחו לחל"ת בסגרים, ומאז קשה להחזיר אותם לעבודה. בנמל אחד בלוס אנג׳לס, נוצר פקק מטורף בגלל המחסור בנהגים שיוציאו ממנו את המכולות. זה פגע בחצי מכל הסחורה שמגיעה דרך הים לארצות-הברית. זה היה כל-כך חמור עד שביידן נאלץ להתערב.

אם זה לא מספיק, המון אירועים נוספים תרמו לחגיגה. נמלים בסין נסגרו בגלל סופות אדירות שהגיעו בתדירות גבוהה יותר ("תודה" ההתחממות גלובלית!). זה המשיך לבצורת בטייוואן שעצרה את ייצור השבבים שנמצאים באין סוף מכשירים אלקטרוניים. וכמובן הרגע הבלתי נשכח הזה - הספינה אברגרין שחסמה את תעלת סועץ למשך קרוב לחודש. שמח, כבר אמרנו?

אם המחסור יימשך החבילות שאנחנו מזמינים מחו"ל יגיעו אחרי חודשים והמחירים שלהן יילכו ויעלו. במצב הזה, רק הגיוני שנעדיף תוצרת מקומית על חברות המשלוחים הענקיות

אז הנה אנחנו כאן, תקועים ומחכים לחבילות שלנו. לפי הערכות המומחים, הבלאגן הזה יגמר בין 2022 ל-2023. ומחסור בדרך-כלל לא בא לבד. ביחד איתו מגיעות גם עליות מחירים. ספקים, מוכרים ובערך כל מי שקשור לקניית מוצרים מחו"ל יספר לכם על הזינוק העצום במחירים של ייבוא מכולות לארץ. מ-2,000 דולר למכולה רק לפני שנתיים, לאזור ה-20 אלף דולר עכשיו. אתם יכולים לדמיין איך כולנו נרגיש את זה בכיס ממש בקרוב.

אז יכול להיות שזה ייפתר יותר מהר ממה שהמומחים חושבים, אבל יכול להיות שלא. אם המחסור יימשך - אז החבילות שאנחנו מזמינים מחו"ל יגיעו רק אחרי כמה חודשים והמחירים שלהן רק יילכו ויעלו. במצב הזה, הגיוני מאוד שנחזור לקנות תוצרת מקומית, ונסמוך פחות על חברות המשלוחים הענקיות.

בשנים האחרונות כולנו הפכנו לצרכנים חסרי מנוח בחסות הגלובלזיציה הדוהרת. יכול להיות שהחודשים הקרובים יהיו רק מכה קטנה בכנף של המשלוח שהזמנו מ"שיין". אבל יכול להיות גם שהפקק האדיר במשלוחים העולמיים יכריח אותנו לשנות את הדרך שבה אנחנו חיים.

הפופולריים