ההזדמנות האחרונה של העולם: מה יקרה בגלזגו?

ההזדמנות האחרונה של העולם: מה יקרה בגלזגו?
מה הסיכויים שוועידת האקלים תציל את כדור הארץ מאנרגיות מזהמות? מואב ורדי, שליח כאן חדשות לגלזגו, מסביר
מחבר מואב ורדי מחבר מואב ורדי
Getting your Trinity Audio player ready...
מואב ורדי
צילום: -

בשבוע הבא יהיו נשואות עיני כל העולם לגלזגו, סקוטלנד. ‫שם תתקיים פסגת האקלים העולמית, ‫אליה יגיעו משלחות מ-200 מדינות, ‫כמעט כל מנהיגי העולם - ‫כולל הנשיא ביידן וגם נפתלי בנט שלנו. ‫נדמה לפעמים שהדיבור הזה על האקלים ‫הוא כבר מין רעש שלא ברור מה רוצים מאיתנו, ‫אז ננסה להסביר למה גלזגו היא אירוע קריטי, ממש קריטי.

‫בשביל להבין את זה, צריך לחזור טיפה אחורה. ‫בוועידת פריז 2015 העולם הבין שיש בעיה, ‫ושאם לא נשנה מדיניות, נגיע לעליית טמפרטורה כזאת ‫שלא נוכל לחיות על כדור הארץ כפי שאנחנו מכירים אותו. כדי להימנע מהקטסטרופה האקלימית הזאת הציבו מטרה: ‫להביא לעליית הטמפרטורה עד סוף המאה הנוכחית ‫של לא יותר משתי מעלות מעל התקופה הקדם-תעשייתית, ‫עם שאיפה לא לעבור את המעלה וחצי. 

בקצב הנוכחי, נגיע בסוף המאה לעלייה של 2.7 מעלות – ‫וזאת כבר מציאות שבה לא נוכל להמשיך את אורחות חיינו כפי שאנחנו מכירים  

‫‫כבר היום אנחנו נמצאים ב-1.1 מעלות.  ‫כדי לעמוד ביעד הזה העולם צריך לצמצם ‫את פליטת גזי החממה ופליטת הפחמן ‫בכחצי עד שנת 2030 ‫לעומת השיעור שלו ב-2010, ‫ובשנת 2050 להגיע לאיזון פחמני – שכמות הפחמן שאנחנו סופחים מאטמוספרה ‫תהיה זהה לכמות שאנחנו פולטים אליה. אז ניתן יהיה לבלום את ההתחממות הגלובלית ‫ולהימנע מקטסטרופה. 

חלפו שש שנים מאז פריז, והתברר ‫שאנחנו במצב גרוע, גרוע מאוד. ‫דוח של האו"ם קובע שאם נמשיך בצמצום פליטת הפחמן ‫בקצב שאנחנו עושים עכשיו, נגיע בסוף המאה לעלייה של 2.7 מעלות – ‫וזאת כבר תהיה מציאות שבה לא נוכל להמשיך את אורחות חיינו כפי שאנחנו מכירים אותם כעת. 

‫למעשה, התחזית העדכנית קובעת שבקצב הנוכחי, בשנת 2050 עדיין נייצר פחם בשיעור גבוה פי שלושה ‫מהשיעור הדרוש כדי להגביל את עליית הטמפרטורה. 

לא עומדים ביעדים ומסכנים את המשק: דוח המבקר על משבר האקלים

‫וכאן אנחנו נכנסים לגלזגו. ‫בעצם זאת ההזדמנות האחרונה של העולם ‫להתחייב באמת למדיניות של צמצום פליטת הפחמן וגזי החממה בשיעור של 50% בשמונה השנים הנותרות, ‫עד שנת 2030. ‫האם זה אפשרי? ‫לכאורה כן. אבל הבעיה היא שכדי לצמצם באופן דרסטי ‫את פליטת הפחמן צריך פשוט לזנוח את תעשיות הפחם ‫ולעבור לאנרגיות מתחדשות – וזו בעיה פוליטית. 

מלחמה בכאילו: ישראל מגיעה לגלזגו ללא הישגים | יפעת גליק, דעה

‫כמו שראינו עכשיו את ג'ו ביידן לא מצליח להעביר כנראה, בסנאט, את חוק האקלים שלו, ‫שהיה אמור להעביר את התעשיות לאנרגיות מתחדשות – ‫בגלל סנאטורים שהבוחרים שלהם עובדים בתעשיות הפחם ‫ולא רוצים לאבד את פרנסתם. ‫ומעבר לאדם הפשוט, יש פה חברות וגורמים רבי כוח ועוצמה, ‫שאין להם שום אינטרס לזנוח ‫ולהפסיק את התלות שלנו בפחם.

מי דווקא לא יגיע לגלזגו? נשיא רוסיה פוטין ונשיא סין, שי ג'ינפינג, ‫העומדים בראש שתי המדינות ‫מהמזהמות ביותר בעולם

‫ואם זה לא מספיק, יש פה גם עניין של כסף, הרבה כסף. המדינות המתפתחות, העניות יותר, ‫זקוקות להמון כסף מהמדינות העשירות ‫כדי לעבור לאנרגיות לא מזהמות. המערב בינתיים לא מעביר את הכסף הזה. 

‫ולקינוח, מי דווקא לא יגיע לגלזגו? נשיא רוסיה, פוטין ונשיא סין, שי ג'ינפינג, ‫העומדים בראש שתי המדינות ‫מהמזהמות ביותר בעולם. ‫אז הסיכויים לא גבוהים, אבל אולי בכל זאת גלזגו היא צלצול ההשכמה שהעולם זקוק לו ‫דווקא עכשיו, כדי להתעשת, ‫לפני שיהיה מאוחר מדי.

הפופולריים