הקרב על הגז: מלחמת הגרסאות של גרינפיס מול המדינה

הקרב על הגז: מלחמת גרסאות בין גרינפיס למדינה
במשרד האנרגיה אומרים שצריך לתת גז על הקידוחים המקומיים כדי לנצל את המאגרים, אחרת נפסיד יותר מ-200 מיליארד שקל. בדוח הכלכלי שהזמינה גרינפיס - התמונה נראית אחרת לגמרי
מחבר יפעת גליק מחבר יפעת גליק
Getting your Trinity Audio player ready...
אסדת הגז לווייתן 31.01.19
צילום: צילום: מארק ישראל סלם, פלאש 90

הפערים בין הדוחות: בימים אלה משרד האנרגיה טוען כי יש לנצל את מאגרי הגז הטבעי לפני ירידה עולמית בביקוש. אולם דוח שפרסם הארגון הסביבתי גרינפיס מראה תמונה כלכלית עתידית הפוכה לגמרי, כזאת שמתארת הפסדים בפעולות שממליץ המשרד הממשלתי. בין הדוחות של משרד האנרגיה לזה של גרינפיס קיים פער של מעל 95%.

לפי הנתונים שפרסם לאחרונה משרד האנרגיה לשיתוף הציבור, משנת 2030 ביקוש הגז העולמי יתחיל במגמת ירידה, ולכן המשרד טוען כי יש לנצל את מאגרי הגז שבחופי ישראל, לפני שיהפכו ללא רלוונטיים. לפי חישובי המשרד, אם המדינה לא תחל בחציבה יותר אינטנסיבית של גז, היא עלולה להפסיד 230 מיליארד שקלים, שמתפרסים על פני שני עשורים.

לעומת זאת, ארגון גרינפיס הוציא דוח המראה כי המדינה עלולה להפסיד רק 12-7 מיליארד שקלים בערך הנוכחי לשנת 2021, אם לא תנקוט בחציבה האינטנסיבית עליה ממליצים במשרד האנרגיה. הארגון נעזר בניתוחים כלכליים מהחוקר ויועץ הסביבה והאנרגיה ד"ר דניאל מדר, ומהיועץ הכלכלי המתמחה באנרגיה, נדב כספי.

ממה נובע הפער?

לפי הדוח הכלכלי של גרינפיס, במשרד האנרגיה מתעלמים ממגמות עולמיות שקשורות למחירי הגז, ומניחים הנחות שנוגעות לתרחישי מקסימום של גז במאגרים. לפי הארגון, מומחים מצאו שאפילו חישוב שער הדולר בדוח משרד האנרגיה היה שגוי.

בנוסף, המומחים טוענים כי כל עוד נמשכת ההשקעה באסדות גז, המדינה משתתפת בהוצאות נוספות של מיליארדי שקלים. לדוגמא, ישראל תוציא על אבטחת אסדות הגז עד סוף שנת 2021 בין 3 ל-4 מיליארד שקלים. דוגמא נוספת כוללת את הוצאות הולכת הגז הטבעי בתוך המדינה, דבר שעד סוף שנת 2021 צפוי לעמוד על שבעה מיליארד שקלים.

אז מה יהיה עתיד משק הגז הטבעי בישראל?

עדיין לא ניתן לומר שהגענו לעידן סביבתי שהכול בו מתנהל בצורה המטיבה איתה. רק החודש פורסם דוח של האו"ם שקבע כי התחממות כדור הארץ היא תוצאה של פליטות גזי חממה על ידי בני אדם וכי בלי ניסיון להפחית בפליטות, נגיע לאירועי אקלים עוד יותר קיצוניים ממה שחווינו עד כה.

בזמן שרבות מהמדינות המפותחות התחייבו לאפס את הפליטות עד 2050, ישראל נותרה הרחק מאחור. ומה עכשיו? עכשיו נראה שמשרד האנרגיה רוצה להמשיך לשים גז ולדהור קדימה, ולא ללכת לכיוון שאמור להיטיב עם הסביבה.

תגובת משרד האנרגיה:

"הדיון על משק האנרגיה ראוי ולגיטימי. הליך שיתוף הציבור נמצא בעיצומו, לצד זאת הנתונים שהוצגו משוללי כל יסוד ועולים לכדי הטעיית הציבור. עמדה זו, כמו עשרות עמדות אחרות, הוגשה לבחינת הצוות המקצועי במסגרת הליך שמיעת עמדות הציבור שעדיין לא הושלם. רק כשיסתיים ההליך יגבש הצוות את מסקנותיו הסופיות ויציגן לשרה.

"העמדה שהוגשה על ידי יועצים שנשכרו על ידי אחד הגורמים התבססה על כמויות גז טבעי לא מדוייקות. מחירי הגז הטבעי שהציגו נמוכים משמעותית מהמצב בפועל ומעוותים את החישוב. כך גם לגבי שער הדולר, בניגוד למקובל בחישובים לטווח ארוך, שער הדולר שהציגו נמוך מאוד ונכון למועד שליחת הדו"ח, כאשר אנחנו התייחסנו, כפי שמקובל, לממוצע בעשור האחרון.

"הטענה לגבי השקעת המדינה בצנרות גז טבעי לייצוא גם היא אינה נכונה ומשוללת כל יסוד, בהתאם למדיניות המשרד הצנרות המיועדות לייצוא בלבד ממומנות מומנו על ידי החברות עצמן ולא מכספי המדינה. יתרה מכך, חברות הייצוא צפויות לשלם מדי שנה כ-200 מיליון שקלים, בהתאם לכמויות הייצוא בעבור השימוש בתשתיות. והכי חשוב – הגז הטבעי החליף את השימוש בפחם לייצור חשמל, ועל ידי ייצוא הגז הטבעי, השימוש בדלקים מזהמים יתחלף במדינות השכנות, בשווקים רחוקים יותר ולהשפיע באופן חיובי על הסביבה העולמית, ולשפר משמעותית את איכות האוויר שנושמים האזרחים במדינות אלה".

הפופולריים