הסיכוי האחרון של רומן זדורוב | עוד יום

הסיכוי האחרון של רומן זדורוב | עוד יום
לקראת המשפט החוזר של האדם שהורשע ברצח תאיר ראדה: מה האפשרויות שיש לפרקליטות, והאם הפרשה הארוכה הזו תגיע לסופה? מיכל רשף ותמר אלמוג עושות סדר
מחבר עוד יום מחבר עוד יום
Getting your Trinity Audio player ready...
ההסכת - עוד יום - רומן זדורוב
צילום:

כמעט לכל אדם במדינה יש דעה על רומן זדורוב, שהורשע ברצח הילדה תאיר ראדה בקצרין ב-2006. סיפורו כבר מזמן יצא מגבולות בית המשפט, כשהוא נידון ברשתות החברתיות, בסרטים וסדרות בטלוויזיה ובשיחות סלון. עכשיו כנראה שהוא חוזר שוב לזירה המשפטית, אחרי שבית המשפט העליון החליט על משפט חוזר לזדורוב. הפעם בהסכת "עוד יום", מיכל רשף ותמר אלמוג עושות סדר בסיפור של זדורוב ועוזרות לנו להבין מה הסיכוי שלו להיות אדם חופשי - ומה אפשר ללמוד מהמשפטים החוזרים המעטים שהיו בישראל? 

האזינו להסכת

כדי לנסות ולהעריך מה יוחלט בעניינו של זדורוב, כדאי להיזכר בסיפור עצמו: פרשת הרצח של תאיר ראדה הסעירה את המדינה וסימני השאלה, כמו גם השמועות, היו רבים. במסגרת החקירה תשאלה המשטרה כ-1,000 איש שהיו בין כותלי בית הספר בקצרין בזמן הרצח. כשבוע לאחריו נעצר פועל הבניין רומן זדורוב, אזרח אוקראיני ששוהה בארץ באשרת תייר. לאחר שמונה ימי חקירה הוא הודה ברצח בפני מודבב משטרתי, כשהמניע הוא עלבונות שלכאורה הטיחה בו תאיר. בתוך ימים חזר בו מהודאתו - אבל אז שב והודה פעם נוספת. 

יותר משלוש וחצי שנים אחר כך, בספטמבר 2010, הוא הורשע פה אחד ברצח בכוונה תחילה בהכרעת דין שהתפרשה על פני 456 עמודים. הוא ערער לעליון, וכבר אז קרה משהו נדיר, העליון החזיר את התיק למחוזי ב-2013, שם הורשע שוב, קצת פחות משנה לאחר מכן. 

אלא שאז החלו לעלות ספקות סביב הרשעתו של זדורוב, שלאחר שערער שוב לעליון, מורשע בשנית, אך הפעם לא בפה מלא. השופט יורם דנציגר חשב שיש לזכותו ותמך בחקיקה שלפיה הרשעה ברצח צריכה להיות פה אחד. דנציגר אמנם לא חושב שזדורוב אדם תמים שנגרם לו עוול, אבל שמבחינתו הראיות לא עוברות את מה שמכונה סף הספק הסביר. 

משם החלה הסערה סביב התיק לצאת מכתלי בית המשפט. הסדרה "צל של אמת", טוענת שיש רוצחת אחרת, אולה קרבצ'נקו (שנקראה א"ק), שהוביל לסערה ברשתות החברתיות. התיק מתנהל בזירה הציבורית בצורה שלא נראתה עדיין בישראל. לאחר הסדרה, קרבצ'נקו עצמה יצאה במסע לטיהור שמע עם סרט דוקומנטרי משלה. 

אחרי המון כותרות ועיסוק תקשורתי נרחב בנושא, מאושרת סוף סוף בקשתו של זדורוב למשפט חוזר. אז מתי בכלל מותר לקיים משפט כזה, שנחשב למהלך חריג? יש כמה אפשרויות, אך הפעם הסתמכו על סעיף שאומר שהתגלו עובדות או ראיות שעשויות לשנות את תוצאות המשפט לטובת זדורוב. זה קורה בעקבות טביעת נעל שהתגלתה על מכסה האסלה בתא השירותים שבו נמצאה ראדה. 

משפט חוזר הוא דבר מאוד נדיר בישראל. עד כמה? מקום המדינה, נערכו רק 35 משפטים חוזרים, ורק שלושה מתוכם קרו ב-50 השנים הראשונות. מסוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000 החלה עלייה, כשרק 15 מתוך סך המשפטים בכלל התנהלו בעבירות חמורות כגון רצח, אונס או שוחד. איך זה ייגמר הפעם?

הפופולריים