מה האותיות הקטנות מספרות על כלכלת ישראל?

מה האותיות הקטנות מספרות על כלכלת ישראל?
למרות הציוץ של ראש הממשלה, ישראל לא באמת בין 20 הכלכלות המפותחות בעולם. אם באמת רוצים להזניק את הכלכלה - צריך להתמקד בבעיות השורשיות שיש כאן, ולא בכותרות
מחבר שאול אמסטרדמסקי מחבר שאול אמסטרדמסקי
Getting your Trinity Audio player ready...
שאול אמסטרדמסקי
צילום: -

האם ישראל היא באמת בין 20 הכלכלות המפותחות בעולם, כמו שראש הממשלה בנימין נתניהו שיתף בטוויטר ונורא התגאה? אז התשובה היא, שלא בדיוק.

ראש הממשלה שיתף בטוויטר שלו כתבה שעלתה בפורבס עם הכותרת: "לראשונה - ישראל בין 20 הכלכלות המובילות בעולם בתוצר לנפש". הוא הגדיל וכתב שזה הישג אדיר למדיניות הכלכלית שלו, שפועלת לטובת כל אזרחי ישראל. וזה סוג של נכון, אבל נתניהו פשוט לא שיתף את האותיות הקטנות בתוך הכתבה הזאת שאומרות שהמדד הזה של תוצר לנפש הוא פשוט לא מספיק טוב בשביל להשוות את רמת החיים בין מדינה למדינה.

אם אנחנו באמת רוצים לדעת מה רמת החיים שלנו כאן לעומת זו שבגרמניה, אירלנד, אוסטריה או כל מקום אחר, אנחנו צריכים לעשות את זה במונחי כוח הקנייה. אם השכר שלכם הוא 10 אלף שקל בחודש אבל נורא יקר פה, אז אתם בבעיה. ואם אדם מקביל אליכם בגרמניה עם אותו שכר, שם המחירים הרבה יותר זולים, אז רמת החיים שלו הרבה יותר גבוהה.

אם רוצים לדעת מה רמת החיים שלנו כאן לעומת מקומות אחרים, צריך לעשות את זה במונחי כוח הקנייה. אם השכר שלכם הוא 10 אלף שקל בחודש אבל הכל נורא יקר פה - אתם בבעיה

במדד הזה אנחנו לא במקום ה-19 מתוך 20, אלא אנחנו במקום ה-35 – תמונה אחרת לגמרי ממה שנתניהו ניסה לצייר. בשביל להיות הוגן, בדקתי מה כן קרה מאז שנתניהו חזר לראשות הממשלה ב-2009. התשובה היא שישראל התקדמה מאוד, אבל גם מדינות אחרות התקדמו, למשל ארצות הברית. למעשה סגרנו את הפער, אבל רק קצת.

נתניהו יודע הרבה יותר טוב מכל פוליטיקאי אחר כנראה, שאם הוא באמת רוצה להעיף את הכלכלה שלנו לשמיים, הוא חייב להתחיל לטפל בבעיות השורשיות שלנו. למשל, שיעור ההשתתפות הנמוך של גברים חרדים בעבודה. אם הוא יעשה את זה – הכלכלה שלנו תטוס. אחרת? תמיד אפשר להסתפק בכותרת מפוצצות בטוויטר.

הפופולריים