סערת הסופרליג: הכדורגל המסחרי לא באמת רומנטי ובוודאי שלא תמים

הכדורגל המסחרי לא באמת רומנטי ובטח שלא תמים
הקמת הליגה החדשה של המועדונים הגדולים באירופה מערערת את הסדר הקיים בכדורגל העולמי ועשויה לפגוע בקהילות מוחלשות שזקוקות לו כדי לפרוץ את תקרת הזכוכית, אבל היא גם תהליך טבעי ויישור קו עם זמנים וצרכים שמשתנים
מחבר יואב זהבי ויואב בורוביץ' מחבר יואב זהבי ויואב בורוביץ'
Getting your Trinity Audio player ready...
ליוורפול ניצחה בליגת האלופות
צילום: צילום: אי-פי

מוצר נוצץ שירגש מיליארדים או מיזם שמסכן את הכדורגל האירופי? | יואב זהבי

אפשר לדבר על חוסר הסולידריות, על בצע הכסף, על הסכין בגב של הענף שבקושי התחיל להתאושש מהמגפה ועל האוהדים שטוענים שלוקחים להם את המשחק - אבל זה יהיה נאיבי. גם ליגת האלופות נוסדה בשביל רווחים כלכליים וברגע שהעסק נתקע והמועדונים הגדולים החלו להתמרמר, הסופרליג - הליגה החדשה והאקסקלוסיבית שקמה הלילה - הייתה רק עניין של זמן.

מאז עברה ליגת האלופות לפורמט הנוכחי בתחילת שנות ה-90', רוב מוחלט של הזוכות בה היו אותן קבוצות ענק שמקימות כעת את הליגה החדשה – ריאל מדריד, ברצלונה, מנצ'סטר יונייטד, ליוורפול ומילאן. נכון, היו כמה הבלחות של מארסיי, פורטו ואיאקס הגדולה. קבוצות כמו ולנסיה, מונקו, באייר לברקוזן וסמפדוריה הצליחו להעפיל לגמר אבל כל זה קרה בעשור הראשון של התחרות, עוד לפני שהתרגלנו לפורמט המיושן. זה היה מרענן, אבל הנה, היום זה כבר לא קורה.

מסי מברצלונה מול דרגוזין מיובטוס - מהעונה הבאה בסופרליג? (צילום: אי-פי)

ספורט הוא בידור להמונים ואין מה לעשות - רוב חובבי הכדורגל מעדיפים לצפות בריאל מדריד נגד ליוורפול ולא בלוקומוטיב מוסקבה נאבקת בפורטו. במקום שלב בתים משעמם וצפוי, האוהדים יקבלו בידור אמיתי – מתח משלב הבתים ועד לגמר.

פרט להשבת התחרותיות לכדורגל האירופי, המהלך התקדימי הזה כבר מפעיל לחץ על אופ"א ועל פיפ"א, פדרציות הכדורגל ששולטות בענף עשרות שנים בבלעדיות, אותן פדרציות ששמן נקשר באינספור פרשיות שחיתות (הס מלהזכיר את המונדיאל שייערך בקטר), כך שיש כאן הזדמנות אמיתית להתחדשות מערכתית כוללת שתיטיב בסופו של דבר עם האוהדים.

מנצ'סטר סיטי. תמשיך לחגוג גם בליגה החדשה (צילום: אי.פי)

כדורגל הוא לא ספורט. זו תרבות. תרבות שלמה שחורגת מגבולות המגרש. זה כלי קהילתי, כלי לקידום חברתי. אין ספק שהמהלך של המועדונים הגדולים מערער את הסדר הקיים, והוא עשוי לפגוע בקהילות מוחלשות שזקוקות לכדורגל כדי לפרוץ את תקרת הזכוכית. בהתבסס על ליגות אקסקלוסיביות אחרות, בהן ה-NBA וה-NFL בארצות הברית, הכדורגל ימשיך לשחק תפקיד משמעותי בכל מה שקשור לקהילה, אך עם זאת קנה המידה שלו גדול משמעותית מזה של ענפים אחרים וייתכן שאם רוב המועדונים ייחלשו – כך תיחלש היכולת שלהם לספק מענה לצרכים קהילתיים. מוקדם לדעת.

אוהדי הכדורגל אוהבים להסתכל על הענף הזה ברומנטיקה ובתמימות, אך הכדורגל המסחרי, זה שמניע את העולם, לא באמת רומנטי וודאי לא תמים. המהלך הנוכחי הוא בסך הכול יישור קו עם זמנים משתנים, עם צרכים משתנים. תהליך טבעי.

שחקני באיירן מינכן, שטרם הודיעה על הצטרפותה לליגה (צילום: אי-פי)

אז מה בעצם הסיפור של הסופרליג? | יואב בורוביץ'

אז מה היא בעצם הליגה החדשה? האם מדובר במוצר ספורטיבי נוצץ שירגש מיליארדים של חובבי כדורגל בעולם מדי שבוע, כאשר הקבוצות הגדולות באירופה תשחקנה האחת נגד השנייה על בסיס קבוע או שמא מדובר במיזם קפיטליסטי-חזירי שמסכן את עתיד הכדורגל האירופי כפי שאנחנו מכירים ואוהבים אותו?

ראשית, נסביר איך הליגה הזו תיראה ותתנהל. 12 קבוצות מהגדולות בעולם – כולל מנצ'סטר יונייטד, ליברפול ריאל מדריד וברצלונה – החליטו להקים ליגה שבה כמעט לכל מועדוני הענק באירופה יהיה מקום קבוע. מדובר במעין מועדון סגור כאשר 15 מהקבוצות הן קבועות, ורק חמש מתחלפות. כלומר, אין מקום בכלל לקבוצות מסדר גודל בינוני או קטן מה שאומר שגם אלופה ישראלית לעולם לא נוכל לראות בסופרליג.

שחקני ריאל מדריד (צילום: אי.פי)

אז הליגה הזו, מטרתה העיקרית, היא לא רק להעלות את האיכות, אלא בעיקר את כמות הכסף. בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן החליט לממן את הסופרליג בלפחות 3.5 מיליארד אירו כבר בזמן הקרוב. כלומר, כל קבוצה צפויה לקבל מדי שנה מאות מיליוני אירו בעבור השתתפותה, שזה הרבה-הרבה יותר מכמה עשרות המיליונים שהן מקבלות כיום מליגת האלופות.

בינתיים, גופי השליטה בכדורגל העולמי, היינו פיפ"א ואופ"א, מתנגדות בתוקף למיזם הסופרליג והן גם מאיימות בלא מעט עונשים וסנקציות על קבוצות ושחקנים. אך האם באמת ניתן למנוע את הזרמת הכסף העצום הזה? והאם באמת ניתן לכפות תחרות שתהיה פחות איכותית מהסופרליג שרוצה רק את הטובות והגדולות ביותר? אלה שאלות גדולות שהתשובות עליהן תעצב את העתיד – וכבר את ההווה – של הכדורגל האירופי והעולמי. בכל מקרה, יהיה מאוד מעניין לעקוב.

הפופולריים