מעצמת החיסונים צריכה לנצח עכשיו אתגר חדש-ישן: פקקים | הזווית

מעצמת החיסונים צריכה לנצח את הפקקים | הזווית
זה אולי הדבר היחיד שכולם מדברים עליו מאז שיצא החג • אז למה מה שאנחנו רואים בכבישים הוא רק הפרומו למה שצפוי לנו בעשור הקרוב? • וגם: מה צריך לעשות כדי לשנות המצב?
מחבר הזווית מחבר הזווית
Getting your Trinity Audio player ready...
עומס תנועה, פקק
צילום: צילום: פלאש 90

מדינה בדרכים: הפקקים חזרו - וזאת רק ההתחלה | ליאל קייזר, "משחקי הכיס"

עומסי התנועה הכבדים שפוקדים את כבישי ישראל בשלושת הימים האחרונים הם בערך הדבר היחיד שכולם מדברים עליו מרגע שיצא החג. בזמן שהקורונה הביאה לחיינו מיליון בעיות שלא דמיינו עד ששמענו עליה, היא גרמה לנו להניח בצד חלק מהבעיות האחרות. אחת מהן היא התנועה הערה מדי בכבישים כאן. והבעיה הזו מרימה שוב את ראשה עם החזרה לשגרה, על אחת כמה וכמה בתקופת החגים, כשהגבולות שלנו עדיין סגורים וכולם יוצאים לבלות בבת אחת.

לפי ההערכות, העלות של הפקקים בשנה היא 15 מיליארד שקלים. בעוד עשור זה יעלה 25 מיליארד בשנה - עוד 60 דקות שבהן נעמוד בכביש ביום

הסיבה לפקקים פשוטה - כבר עכשיו הכבישים בישראל הם מהעמוסים בעולם. על כל קילומטר כביש סלול נוסעות אצלנו בערך 2,800 מכוניות, פי 3.5 ממדינות ה-OECD. אם תשאלו את כל הגורמים הרלוונטיים תגלו שמה שאנחנו רואים על הכביש כרגע הוא רק הפרומו. העלייה ברמת החיים מצד אחד, הגידול והפיזור של האוכלוסיה ברחבי הארץ מצד שני והשילוב של כל זה עם תחבורה ציבורית כושלת, הביאו לזה שבעשור האחרון "שיעור הנסועה", כלומר מספר הקילומטרים שרכב פרטי עובר, עלה בכמעט 5% בכל שנה. והוא צפוי להמשיך ולעלות בקצב הזה.

65% מהעובדים כאן בוחרים לנסוע לעבודה ברכב פרטי והחלק שלהם בכלל העובדים עולה בערך ב-1% כל שנה. מספר המכוניות על הכבישים כאן עולה בהתמדה. אפילו בשנה שעברה, שנת הקורונה הגדולה, כשהתחזית הייתה ששוק הרכב יתרסק בגלל המשבר הכלכלי, עלו על הכבישים יותר מ-220 אלף כלי רכב חדשים והירידה ברכישת המכוניות החדשות הייתה של בערך 15%, נתון שולי בהתחשב במצב.

בינואר האחרון כבר נשבר כאן שיא של כל הזמנים ונמסרו כמעט 50 אלף מכוניות חדשות. לפי ההערכות,  העלות של הפקקים למשק הישראלי בכל שנה היא 15 מיליארד שקלים. בעוד עשור זה כבר יעלה לנו 25 מיליארד שקלים בשנה, או אם תרצו - עוד 60 דקות שבהן נעמוד כולנו על הכביש בכל יום.

אז איך פותרים את המצב? כדאי להתחיל עם ממשלה יציבה שתעביר תקציב שיכלול תוכנית עבודה לשנים קדימה

מה שברור לכולם הוא שהדרך היחידה לפתור את הסיפור הזה היא לעודד אותנו לזנוח את המכוניות הפרטיות ולעבור לתחבורה ציבורית. כשהדרך לעשות את זה היא מצד אחד לשפר משמעותית את השירות בתחבורה הציבורית, ומצד שני לייקר את העלות של נסיעה ברכב פרטי. זה אומר להפוך את התחבורה הציבורית לאמינה יותר - שנדע שהאוטובוס או הרכבת מגיעים כשהם אמורים להגיע. להפוך אותה לזמינה יותר - להגדיל את התדירות משמעותית. להפוך אותה לנגישה יותר ולייצר קשר בין אמצעי התחבורה השונים - כך שלא נצטרך ללכת קילומטרים בין הרכבת, לאוטובוס ולמשרד.

כל זה, תאמינו או לא, כרוך בהשקעה של כסף. כסף גדול בטווח הקצר, שאמור לחסוך לנו הרבה יותר כסף בטווח הארוך. ואתם יודעים מה צריך בשביל זה? ניחשתם נכון: ממשלה יציבה שתקבל החלטות מדיניות בלי לחשוב על הבחירות שמעבר לאופק ותעביר תקציב שיכלול תוכנית עבודה לשנים קדימה. עכשיו צריך לראות מתי זה קורה, או שאולי אנחנו בדרך לבחירות חמישיות.

התחזית לימים הקרובים: בלי שינוי של ממש | שרון עידן והדס גרינברג

על פי ההערכות הבשורות לגבי המשך ימי חול המועד לא ממש מעודדות. המצב לא הולך להשתנות. אם אתמול קיווינו לראות הפחתה בעומסי התנועה לעומת אלו שהיו בכבישים ביום שני - זה לא קרה. אמנם הפקקים החלו להשתחרר בשעות הערב, אבל הם יחזרו גם היום וביתר שאת גם מחר - עם שובם של ישראלים רבים מטיולי החג הממושכים בצפון ובדרום.

באגף התנועה של משטרת ישראל נערכים בכוחות מתוגברים לקראת היומיים הקרובים, בעקבות עומסי התנועה הכבדים שצפויים לפחות עד לתום החג. לצד הפריסה הארצית המתוכננת, המענה של אגף התנועה צפוי להתבטא גם באכיפה מוגברת של שוטרי האגף בכל רחבי הארץ.

באגף התנועה מציינים שאחת מעבירות התנועה הנפוצות שבהן נתקלו בימים האחרונים היא נסיעה בשולי הכבישים. גורם באגף אמר לכאן חדשות כי "יותר מדי אנשים איבדו את הסבלנות בפקקים ופשוט חותכים לשוליים". אחרים, לפי אותו גורם, עוצרים בשוליים כדי לשתות, לנוח או לדבר בטלפון. כחלק מההיערכות ממליצה המשטרה לנוסעים להקדים את היציאה בשעות הבוקר ולהיערך לנסיעה ממושכת מהמתוכנן.

לסיום: תמונת מצב אופטימית - המגפה בנסיגה | נוב ראובני

בפעם הראשונה מאז החלה לפעול תוכנית הרמזור - אין עוד אזורים אדומים בישראל כלל ומספר היישובים הכתומים מזערי. בנוסף, מקדם ההדבקה שמלווה אותנו כבר חודשים ארוכים ועוזר להבין את היקף ההדבקות, הגיע לערך הנמוך ביותר שלו מפרוץ המגפה - 0.53.

מבצע החיסונים החל לפני כשלושה חודשים - וההשפעות בשטח ניכרות. אם בינואר עמד שיעור הבדיקות החיוביות בממוצע על יותר מ-9% מדי יום, בשבוע האחרון הוא ירד לפחות מ-1.5%. הירידה במספר החולים החדשים הביא לירידה דרמטית במספר החולים החדשים במצב קשה, ולירידה גם במספר המתים היומי מקורונה. הנתונים האלה צפויים לאפשר למקבלי ההחלטות להמליץ על הקלות נוספות בהדרגה.

הפופולריים