הדרמה בהנהגת חמאס: זו תהיה הפתעה אם דווקא ניזאר עוודאללה, איש הצללים של חמאס, הוא שיפיל את יחיא סינוואר מכיסאו אחרי כהונה אחת בת ארבע שנים בתפקיד מנהיג חמאס ברצועה. מה שהתחולל אתמול (שלישי) במשך כמה שעות הוא לא פחות מדרמה של ממש בצמרת הארגון בעזה. זאת על אף שבסוף לפי דיווחים פלסטיניים אחרי הסיבוב הרביעי – סינוואר נשאר בתפקידו.
לפי דיווח אחד לסינוואר היה חסר קול אחד כדי לנצח בסיבוב הראשון. בדיווח אחר נאמר כי ניזאר עוודאללה עקף את סינוואר בסיבוב הראשון בכמות הקולות ולפי דיווח אחר סינוואר הוא זה שעקף את ניזאר בכל שלושת הסבבים אך כאמור, לא הצליח להשיג את הרוב הדרוש. היום כבר אמור להיות הסיבוב הרביעי ביניהם, בתקווה שהפעם תושג הכרעה, כשייתכן כי הצדדים יחפשו פתרון מוסכם שיביא לשבירת השוויון.
לסינוואר יש אויבים מבית אבל עד אתמול אף אחד כמעט לא חשב שזה אפשרי שהוא יוחלף בבחירות האלה. זה אומנם עדיין לא קרה ולא בטוח שיקרה, אבל עצם העובדה שכיסאו של סינוואר מתנדנד מעידה על המתחים בתוך חמאס, וממחישה היטב את הביקורת הפנימית שנשמעת נגדו כבר שנים: שהוא לא סיפק את הסחורה.
איזו סחורה בדיוק? בארבע שנות שלטונו בחמאס ולמעשה בעזה כולה – הוא לא הביא בשורה. הוא לא הסיר את המצור מעל הרצועה למרות הפגנות הגדר שיזם ונועדו לכך; ההסדרה שהלך אליה לא הביאה את הפרויקטים הגדולים שרצה ובעצם ההליכה אליה הוא נתפס כמי שהסכים לעשות עסקים עם ישראל; הוא לא שחרר אסירים ביטחוניים בעסקת חילופים חדשה עם ישראל; הוא פתח את הדלת לאנשי דחלאן מהפת"ח, שרבים בחמאס שונאים אותו לאחר שאנשיו הרגו אנשי חמאס בהפיכה ב-2007; הוא הסכים לתת לרשות הפלסטינית דריסת רגל בעזה, כשהסכים להעביר אליה את האחריות לאוכלוסייה האזרחית ברצועה (דבר שלא קרה בסוף); הוא נהג באגרסיביות ובהשתקה שיטתית של יריבים מתוך חמאס ובעיקר איים ואיים מבלי להביא תוצאות של ממש.
העובדה שפתאום עלה שם שלפחות מבחינה תיאורטית, או אפילו כחלק מהספינים, עלול היה לכאורה להפיל את סינוואר מכיסאו מהווה הפתעה של ממש. סינוואר נתפס כחזק ועד אתמול לא נפוצו הערכות שדיברו ברצינות על אפשרות שיוחלף.
תוצאות הבחירות היו אמורות להתפרסם רק בסוף החודש או תחילת החודש הבא. חמאס הראה בעבר סדר בנקודות האלה. כלומר גם אם אתמול או היום היו מכריעים את הבחירות, בחמאס היו שומרים את התוצאה בסוד עד הפרסום הרשמי. עצם פרסום התוצאות אתמול - הדלפות כאלה - הן דבר שלא היה מקובל עד עתה. הפרסומים אתמול עשויים היו להגיע בעקבות אחת משלוש האפשרויות הבאות:
1. נקמה או ספין של מתנגדי סינוואר שרצו להביך אותו ולהראות שחמאס מביע בו אי אמון.
2. קמפיין געוואלד של סינוואר לאור מצבו הפנימי, שאולי לא היה מובטח.
3. הצגה של דמוקרטיה בחמאס. ניסיון להראות כאילו הניצחון בחמאס לא באמת מובטח, אלא הוא פרי מאבק דמוקרטי אמיתי. הדבר עשוי לשרת שתי מטרות: הראשונה - פנימה לתוך חמאס, להראות שהארגון פועל באופן דמוקרטי. השנייה - החוצה, להציג את חמאס הדמוקרטי שעושה פריימריס עם בחירות אמיתיות ולא מכורות, לעומת הפת"ח שבו אין פריימריס כלל.
אבל האם באמת קיים סיכוי שסינוואר יילך? סינוואר נכנס לתפקידו כמנהיג חמאס בעזה ב-2017 בלבד. לכאורה זו תהיה הזיה אם ייפול אחרי כהונה אחת. זו תהיה הזיה גדולה עוד יותר אם סינוואר חמום המוח יופל בידי מועמד אפור, "שקט ורגוע", כפי שהגדירו לי אותו שלושה מקורות שונים. זה כמו שמשה ארנס היה מגיח פתאום ומביס את בנימין נתניהו בבחירות המוקדמות.
ניזאר עוודאללה, בן 64, שימש בעבר ראש מועצת השורא החשאית של חמאס, הוא נמנה עם השורה הראשונה של מנהיגי הארגון ברצועה, אך הקפיד לשמור לאורך השנים על פרופיל תקשורתי נמוך ואין בנמצא התבטאויות פומביות שלו. הוא מוותיקי חמאס ומילא תפקידים שונים תחת שייח אחמד יאסין. הוא החל אומנם בזרוע הצבאית ואף היה כלוא בישראל, אך לאחר שהשתחרר שינה את טעמו והתברג בסולם המדיני והאזרחי של הארגון. לפי מקור פלסטיני הוא נתמך על ידי קטר והנהגת חמאס במדינה. עוודאללה היה בכל התחנות החשובות בשנים האחרונות כאיש צללים: עסקת שליט ומשאים ומתנים להפסקת אש.
חילופים בהנהגת חמאס? על פי דיווחים סינוואר הודח מתפקידו, בהפרש של 7 קולות. גבר עליו ניזאר עוודאלה שהיה כלוא בישראל בשנות ה-90, והוא השתתף בשיחות שבהם נרקמה עסקת שליט. עדיין לא ידועה עמדתו לגבי עסקת חילופי שבויים עם ישראל, מעליו הנייה שגם עומד לבחירות@nurityohanan #ערבערב pic.twitter.com/t1gXbJvLQv
— כאן חדשות (@kann_news) March 9, 2021
אחת השאלות המרכזיות שעולה כעת, אם עוודאללה אכן ייבחר, היא האם אנו צפויים להפתעות בהמשך גם בגזרת איסמעיל הנייה-חאלד משעל בבחירות למנהיג חמאס הכללי. גם משעל הוא נתמך של קטר. האם זה מבשר גם על השתלטות של קטר על מוקדי ההשפעה בחמאס? בנוסף, נשאלת השאלה אם בחירת ניזאר עוודאללה תהיה מכה לזרוע הצבאית של חמאס שתומכת בסינוואר? זה לא בדיוק המצב. זו עשויה להיות היה מכה לחלק מאנשי הזרוע הצבאית שתומכים בו, אבל הזרוע היא לא מקשה אחת.
משמעות בחירתו של עוודאללה למנהיג חמאס בעזה בארבע השנים הקרובות אין פירושה גם שמלחמה בין ישראל לעזה קרובה או רחוקה יותר. אמנם עוודאללה נחשב לאיש האגף המתון יותר בחמאס - "מדינאי" בעוד שסינוואר נטוע בזרוע הצבאית עמוק – אך מתינות בחמאס באה לפי סולם איזונים פנימיים ולא משהו שקשור בהכרח ביחס לישראל. עמדותיו של עוודאללה אינן פומביות ולכן קשה לדעת מה האיש חושב וכיצד הוא פועל.
בשורה התחתונה: סינוואר עדיין לא נוצח ועדיין ספק גדול אם זה אכן יקרה. זו תהיה כאמור, הזיה ולא רק דרמה, ולכן יש לקחת את כל הדיווחים שהגיעו אתמול בעירבון מוגבל. ועם זאת, גם אם עוודאללה יפסיד לסינוואר לבסוף, כפי שחזו ההערכות השונות עד אתמול, עדיין מדובר בכרטיס צהוב שהנהגת חמאס בעזה מניפה בפניו של מי שעמד בראשה בארבע השנים האחרונות.