האמירה של ג'ידא רינאווי-זועבי, מספר ארבע במרצ, כי בכוונתה להימנע בהצבעה על טיפולי המרה ללהט"ב בהיותה בת לחברה הערבית - הגיעה בעיתוי אומלל למרצ המדשדשת סביב אחוז החסימה. זו לא עמדת המפלגה, כפי שהובהר מיד, אבל זו בהחלט עדות לבלבול בקמפיין שלה.
המצוקה האלקטורלית הובילה את המפלגה לפני כחודש למסקנה כי עליה להסתער על החברה הערבית, בתקווה להביא כמנדט מלא של מצביעים מהמגזר. בניגוד לכל הסקרים שמשודרים בערוצים, הם משוכנעים שיש להם "רצפה" בחברה הערבית של חצי מנדט לכל הפחות.
סקר הסקרים של המדד: הליכוד עם 29 מנדטים, גוש תומכי נתניהו לא מגיע ל-61
במרצ מסבירים את זה בבעיית דגימה של הסקרים, שנובעת לטענתם מהעובדה שההצבעה בחברה הערבית היא על בסיס משפחתי ופחות אזורי, כפי שנהוג לחשוב על הצבעה בחברה היהודית. כשמרצ חזקה בתל אביב היא גם חזקה ברמת גן, אומרים שם, אבל כשהיא חזקה בכפר קאסם יכול להיות שבכפר ברא הסמוך לא יהיה לה מצביע אחד. הסוקרים שלנו, כך מקווים בקמפיין המפלגה, דוגמים דגימה אזורית ומפספסים את מוקדי הכוח שלהם במגזר.
סקרים פנימיים של מרצ מגלים - כששואלים את מי שמצהירים שיצביעו לרע"מ ולרשימה המשותפת מה האופציה השנייה שלהם להצבעה - מרצ היא התשובה בכ-12% מהמקרים (בשיעור דומה במפתיע בין מצביעי רע"מ והמשותפת). אלא שדווקא הפוטנציאל מייצר קמפיין דואלי שהתקלות האפשריות בו, בוודאי למועמדים טריים בפוליטיקה, הן כמעט מתבקשות.
אחרי שאמרה שתימנע בהצבעה על טיפולי המרה: ניצן הורוביץ נזף במועמדת לכנסת זועבי ודרש ממנה לכתוב הצהרה בכתב, בעברית ובערבית, שתתמוך בכל חקיקה למען זכויות הלהט"ב#חדשותהערב @yaara_shapira pic.twitter.com/DsyMm9JyPt
— כאן חדשות (@kann_news) March 8, 2021
תומכי רע"מ האיסלאמיסטית, מהקהל שאיתו מרצ מפלרטטת, אינם מאוהדי קהילת להט"ב, בלשון המעטה. אך לפני כחודש התפצלה רע"מ מהמשותפת בנימוק שהמפלגות בה סירבו להתחייב שלא יתמכו בחקיקה גאה. כדי למשוך אותם - הליברליות בתחומים האלה לא יכולה להיות דגל מרכזי של מרצ, לפחות בערבית.
אולם, נראה שחלפו הימים שבהם יכלו פוליטיקאים להעביר מסרים שונים לגמרי בשפות שונות. לא רק ליברמן מבין ערבית, וקהל-הבית של מרצ נעלב עד עמקי נשמתו מההתבטאות של מי שתיכנס לכנסת הבאה אם מרצ תהיה בה. לזכותה של מרצ יאמר שהגיבה מהר בהתנצלות ונזיפה במועמדת, שאולצה גם לחזור בה. אבל הקמפיין נותר במבוכתו, שאולי חושפת קושי בסיסי בניסיון השותפות של יהודים ליברלים עם ערבים שמרנים.