את השבוע הזה יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, ירצה לשכוח. באמצע השבוע הודיע בית המלוכה הסעודי משום מקום שהנסיך הצעיר בן ה-35 עבר ניתוח בתוספתן ונאלץ להתאשפז בבית חולים. הסעודים כמו הסעודים, עדכנו על כך אחרי שיצא מבית החולים ובטלוויזיה אף שודרו תיעודים שלו יוצא עם פמלייתו.
מאז הוא מקבל איחולי החלמה מבית ומבחוץ. "לא נורא יא בן סלמאן. הכל בסדר עם עתיד המולדת", ניסתה לעודד אחת הכותרות בעיתון הסעודי "עוכאז". אלא שיממה לאחר מכן, עתיד המולדת נראה קצת פחות ורוד, לא בגלל קצב ההחלמה של בן סלמאן, אלא בגלל הכתף הקרה שקיבל מהממשל החדש בוושינגטון.
אחרי שממשל טראמפ – שאימץ לחיקו את בן סלמאן – "החליק" לו את חיסול העיתונאי הסעודי ג'מאל ח'אשוקג'י באוקטובר 2018, ומנע בכל מחיר את פרסום הדוח המודיעיני המסווג שמצביע על בן סלמאן כמוציא לפועל, לממשל ביידן לקח חודש בלבד כדי להתיר את פרסומו.
שלא תטעו, מסקנות הדוח לא מחדשות ורובן הודלפו עוד ב-2018. האקט המתריס בראייה הסעודית הוא עצם פתיחת הנושא מחדש, בזמן שבעיני הסעודים מדובר בתיק סגור. מקורביו של בן סלמאן הודחו, גזרי דין הוטלו על הנאשמים ומשפחת ח'אשוקג'י סלחה כביכול. אז למה לפתוח את זה עכשיו?
ג'מאל ח'אשוקג'י (צילום: אי-פי)
"ח'אשוקג'י למעשה נרצח ובותר, אני מאמין שהדבר נעשה בהוראת יורש העצר הסעודי. אני רוצה להבהיר: לא נמכור להם עוד נשק ונגרום להם לשלם את המחיר. נגרום להם להפוך מוקצים כפי שהם ראויים להיות". את הדברים החריפים האלה אמר נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, בקמפיין הבחירות ב-2019.
ביידן כך נראה, אכן מתחיל לפרוע את השטרות באותו עניין ומנסה להראות שהוא הופך ב-180 מעלות את המדיניות של ממשל טראמפ בנושא. אתמול פורסם כי הממשל בוחן מחדש עסקאות נשק עם סעודיה בצל פרסום הדוח. הלילה ביידן עדכן כי ביומיים הקרובים יוכרז על שינויים באופי הקשרים בין המדינות. הוא גם ציין כי בשיחתו עם המלך הבהיר לו שהממשל לא ישתוק יותר על הפרות זכויות אדם של סעודיה. בן סלמאן יכול לשכוח כרגע משיחה עם ביידן, ובבית הלבן הבהירו כל העת שביידן לא מתכוון לשוחח עם בן סלמאן, אלא עם המלך.
חשוב לשים לב שממשל ביידן עדיין לא הולך באמת עד הסוף, ונכון לרגע זה אפשר לומר שהוא הוציא לבן סלמאן במקרה הטוב כרטיס צהוב. ממשל ביידן הטיל עיצומים והגבלות ויזה על אזרחים סעודים ובכירים לשעבר שהיו מעורבים ברצח. בן סלמאן לא נכלל ברשימה.
ועדיין אין ספק שזהו עידן חדש, ובן סלמאן בעידן ביידן לא יוכל להתנהל כמו ב"גן העדן" של ממשל טראמפ וג'ראד קושנר. גם אם עדיין לא הוטלו עליו עיצומים, הטלת האחריות הרשמית מצד ארצות הברית היא לא עניין פשוט עבורו ועבור סביבתו, שניסתה באותות ובמופתים לטאטא את הפרשה מתחת לשטיח.
מצד אחד הקו האמריקני הנוקשה כלפיו בהחלט יכול להחליש אותו מבית ולהגביל אותו מול מתנגדיו, דבר שעד כה עשה מבלי לשלם עליו שום מחיר. נזכיר שרק בשנה האחרונה נעצרו שני נסיכים בכירים, יורש העצר לשעבר מוחמד בן נאיף ואחיו של המלך אחמד בן עבד אל-עזיז, בחשד שניסו לבצע הפיכה נגדו ונגד אביו. מצד שני, בדוח המדובר אין ראיות ממשיות נגדו, אלא בעיקר ראיות נסיבתיות, מה שיוכל לאפשר לו להוריד את הראש, ללכד את הציבור סביבו ולעבור את זה בשלום.
מתגעגע? בן סלמאן וטראמפ (צילום: אי-פי)
הדבר המשמעותי לא פחות, בעיקר בעבורנו, הוא כיצד הדבר ישפיע על יחסי סעודיה וארצות הברית, שתי שותפות אסטרטגיות באזור. קשה לראות את ביידן שובר את הכלים לחלוטין כרגע כי סעודיה הייתה ונותרה בעלת ברית אסטרטגית של ארצות הברית במפרץ, אבל אם אכן היחסים בין שתי המדינות יורעו, הדבר יכול להשפיע עלינו גם בחזית מול איראן. רק השבוע פרסמנו בכאן חדשות שערוצי התקשורת בין ישראל לסעודיה פועלים בגלל החששות של בית המלוכה הסעודי מממשל ביידן.
מלבד נושא זכויות האדם, ממשל ביידן גם מסמן לסעודים שהגיעה העת לסיים את המלחמה בתימן נגד החות'ים, ורק לאחרונה ביטל את ההכרזה של ממשל טראמפ על המורדים החות'ים שנתמכים בידי איראן כארגון טרור. אלו אותם חות'ים שעל בסיס יום יומי מבצעים התקפות בעומק הממלכה.
"היחסים עם ממשל ביידן יהיו מצוינים", אמר רק לאחרונה שר החוץ הסעודי, פייסל בן פרחאן, במסגרת מתקפת החיוכים של הממלכה אל מול הממשל החדש. אלא שנראה שכרגע אלה יחסים במבחן.
וייתכן שלא רק סעודיה על הכוונת, אלא עוד מדינות באזור כמו מצרים של א-סיסי. אתמול מזכיר המדינה האמריקני אמר כי הממשל יפעל נגד מדינות שפועלות נגד עיתונאים ומבקרי ממשל. ישראל כבר סייעה למשטרים באזור בזמן אובמה, לא מן הנמנע שהיא תצטרך לעשות זאת גם הפעם כדי לשמור על המחנה של המדינות הסוניות.