מפריכים את הפייק ניוז: השקרים שמפיצים על החיסונים – והאמת

נגד הפייק ניוז: השקרים שמפיצים על החיסונים
הטענות לקריסת מערכות בגוף, למה מנכ"ל פייזר לא התחסן, ומדוע לחברות התרופות עדיף לא לשקר? העובדות על הטענות נגד החיסונים שהופצו לאחרונה
מחבר מאיה ראכלין מחבר מאיה ראכלין
Getting your Trinity Audio player ready...
חיסוני פייזר לנגיף קורונה במרכז הרפואי שיבא, 14 בינואר 21
צילום: צילום: גטי אימג'ס

הזמן שחלף מאז החל מבצע החיסונים והאזרחים הרבים שכבר חוסנו לא מצליחים, כך זה נראה, להפחית את הפצת הפייק ניוז בכל הנוגע לחיסונים, בעיקר ברשתות החברתיות. אך לפעמים גם באמצעי התקשורת הממוסדים. הרבה שאלות עלו, ולצידן - גם הרבה נתוני כזב. כדי להבין מה נכון ומה לא, צלצלנו לדוקטור אורי לרנר המנהל המקצועי של עמותת מידעת, והנה העובדות. 


מה עם תופעות הלוואי?

אחת השאלות המרכזיות שעולה, היא על תופעות הלוואי. ברשת אפשר למצוא דיווחים מכאן ועד ווהאן, על התופעות השונות שנמשכות גם בטווח ארוך. אז כן, יש תופעות לוואי. וכמו בכל חיסון, הן עלולות להופיע עד כשבועיים אחרי המנה הראשונה, אבל זה לא חריג. 

את החיסונים לקורונה פיתחו מהר, אבל לא עיגלו פינות – עבדו לפי התקנות, ולא מצאו תופעות לוואי חמורות או יוצאות דופן. אם תרגישו לא טוב, תתייעצו עם רופא. לא בטוח שזה קשור לחיסון, ואם כן - שיהיה מעקב.

בשבועות האחרונים עלתה טענה חדשה. שהחיסון - גורם לקריסת מערכות כללית בגלל תופעה בשם ADE. התופעה הזאת, שפירושה בעברית - הגברה תלוית נוגדנים, היא המקרה הנדיר, שבו במקום לתקוף את הנגיף, הנוגדנים שהגוף מפתח מתחברים אליו ומגבירים את המסוכנות. אבל – החיסון מפני קורונה, לא גורם לתופעה הזאת. איך גילינו? הסתכלנו – יותר ממאה מיליון כבר התחסנו, והתופעה הזאת לא התגלתה - אפילו במטופל אחד.

למה שנסמוך על חברות התרופות? 

יש כאלה ששאלו למה שנסמוך על חברות התרופות? הן מסתירות מידע, והנה – גם מנכ"ל פייזר לא התחסן.

מערך הבקרה על פיתוח תרופות וחיסונים בארצות הברית ובֿאירופה הוא מחמיר מאוד. וחברות התרופות, בגלל העניין הציבורי, והחשש הגדול - היו שקופות מאוד בתהליך הזה. תכלס - לא שווה לחברות להסתיר פה. פגיעה באמינות שלהן, תהיה גם פגיעה כלכלית. ומנכ"ל פייזר - הוא פשוט מחכה לתורו, לפי תיעדוף חלוקת החיסונים.

מה הטעם להתחסן - אם אתה עדיין מדביק ונדבק?

הניסויים בחיסונים בדקו אם הם מונעים מחלה, ולא הידבקות - ואת זה הם עושים. אבל, מהנתונים שהתקבלו, גם כאן – יש הוכחות ראשוניות, שהחיסון מוביל לירידה בהידבקות, וכנראה גם בהדבקה. עדיין צריך להיזהר. אבל בגדול, הפחתה של הסיכון לתחלואה קשה היא גם סיבה מספיק טובה להתחסן.

יש עוד הרבה שאלות, אבל יש גם תשובות. הן שמגיעות מגורמי מקצוע מוסמכים, ואפשר למצוא ממש בקלות. ואם עדיין יש חשש, כל מה שצריך לעשות זה לחפש.

הנתונים התקבלו באדיבות ארגון מדעת

הפופולריים