המשבר שמטלטל את החברה הערבית: מי יעצור את הדם שנשפך ברחובות?

מי יעצור את הדם שנשפך ברחובות?
מה מניע את סכסוכי הדמים בחברה הערבית? איך אפשר להגיע להסכם סולחה? ומה תפקידן של המדינה והמשטרה בסיפור הזה? פרק חדש בהסכת "עוד יום" לקראת שידור סדרת הכתבות "חמולות" השבוע בחדשות הערב
מחבר עוד יום מחבר עוד יום
Getting your Trinity Audio player ready...
מתוך הפרק הראשון בסדרה "חמולות", ריאד עלי, חדשות הערב
צילום: -

בזמן האחרון אין מהדורת חדשות בלי דיווח על ירי בטמרה, הרוג בטורעאן או סכסוך חמולות בכאבול. האלימות בחברה הערבית מגיעה לשיאים מטורפים ונדמה שרק סולחה כללית תציל אולי את המצב.

הערב (ראשון) תעלה ב"חדשות הערב" בכאן 11 סדרת הכתבות החדשה של ריאד עלי "חמולות", שמתמקדת ברחובות המדממים בצפון. אחד המרואיינים בסדרה אמר בה את המשפט הבא: "ערבים לא מבינים מה זאת דמוקרטיה. אנחנו יש לנו חמולות, זה מה שמפוצץ אותנו". במובן מסוים, חמולה זה שריד של התקופה מלפני האסלאם. השבט הוא המסגרת שארגנה את החברים בתוך הקהילה, שנתן חסות והגנה לפרט בתוך הקהילה. בתמורה, הפרט לקח על עצמו מחוייבות לתת כל מה שצריך כדי להיות חלק מאותה קהילה.

האזינו לפרק בהסכת "עוד יום"

היום מדובר בחברה יותר מודרנית, שנעה על הסקאלה שבין קודים חברתיים היסטוריים לבין התנהלות מודרנית, של אדם שער לזכויות שלו ולחייו הפרטיים. החמולה יותר חזקה במיוחד בתקופה של הבחירות לרשויות המקומיות ברשויות הערביות, כשכל החמולה מתגייסת כדי לתת תמיכה לאותו נציג שמתמודד על ראשות המועצה. זה הדבר הבולט ביותר במנגנון החמולה.

הסיפור בטורעאן אופייני מאוד לרוב הכפרים הערביים במדינת ישראל. שם, שני נציגים של חמולות מרכזיות בכפר התמודדו על ראשות המועצה. יום לאחר הבחירות, כנראה בעקבות הקושי של לקבל את ההפסד, נוצרה התנגשות בין הצד המפסיד לצד המנצח. בטורעאן זה הידרדר לכדי רצח של שני אנשים, אחד מכל חמולה. הדבר הזה הכניס את הכפר למעגל דמים ואלימות ששולט שם מזה שנתיים וחצי, מאז שהבחירות הסתיימו באוקטובר 2018.

בכפר הגיעו להודנה (הפסקת אש) של שבועיים שנגמרת בשבוע הבא. מאוד מקווים שהיא תמשיך, כי מתנהל משא ומתן בין שתי החמולות כדי לארגן סולחה שתפייס ותרגיע את הכפר. טורעאן עלתה לכותרות בצל האירועים שקורים בה מדי יום. אבל המצב הזה נכון גם לכאבול, כפר מנדא, נצרת וכמעט כל כפר ערבי.

הפופולריים