באופן חסר תקדים: אלפי פניות נגד חוק הקורונה

באופן חסר תקדים: אלפי פניות נגד חוק הקורונה
מה יש בחוק שנועד להחליף את תקנות החירום, מה אין בו, וכיצד תוכלו אתם לשנות אותו? תמר אלמוג מסבירה
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
שוטר מג"ב הפעילות לאכיפת המאבק בהתפשטות נגיף קורונה, 25 במארס 2020
צילום: צילום: משטרת ישראל

בטח שמעתם על תזכיר החוק שמאגד את סמכויות הממשלה בשעת חירום, או ליתר דיוק בשעת קורונה. תכף נעשה סדר בהכול, אבל נתחיל בסוף: יכול להיות שאתם - כן, אתם - עוד תשנו את התסריט של מה שאני אומרת עכשיו. למה? כי עד יום חמישי הציבור עוד יכול לשנות את תזכיר החוק, להעיר הערות.

עכשיו אני גם אספר לכם סוד - אתם כבר שיניתם חלק מהסעיפים בתזכיר הזה. ההערות שלכם כנראה עבדו, והחוק ישונה עם פחות פגיעה בזכויות של כולנו. מה? למה? טוב, זה הזמן להסביר על מה אני מדברת.


משבר הקורונה יצר לא מעט תקדימים. אחד מהם זה בעצם מצב חירום שהוא לא מצב חירום ביטחוני. נכון שמדינת ישראל מוגדרת במצב חירום מיום הקמתה, אבל לא הייתה כוונה למצב רפואי. אז כדי להילחם בנגיף, ובעצם לבצע פעולות שבימים כתיקונם לא מבצעים ופוגעות בזכויות של כולנו בצורה מאוד משמעותית, פעלו על סמך תקנות לשעת חירום. מדובר בתקנות מאוד אמורפיות, מאוד כלליות ונותנות סמכות מאוד רחבה.

ואז החוק, היועץ המשפטי לממשלה, צוות במשרד המשפטים, הפסיקה, בית המשפט העליון אמרו לממשלה – אי אפשר ככה, אתם לא יכולים להשתמש בזה בצורה הזאת ובלי פיקוח. גם נזכיר שזה היה עוד כשלא הייתה ממש כנסת, ולכן דרשו במערכת המשפט - כן, אותה המערכת שכולם נהנים להתנגח בה עכשיו - שהפגיעה בזכויות, ככל שהיא מחויבת המציאות, תהיה בצורה מסודרת ועם פיקוח.

אתם כבר שיניתם חלק מהסעיפים בתזכיר הזה. ההערות שלכם כנראה עבדו, והחוק ישונה עם פחות פגיעה בזכויות של כולנו

וכאן נכנס לתמונה חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף קורונה החדש. מה בעצם עושה החוק הזה? הוא עדיין נותן לממשלה הרבה מאוד סמכויות. הוא פשוט נותן לה את אותן סמכויות לעצור התכנסות, להגביל את המשק, להגביל חינוך, אבל הוא עושה את זה בתוך איזושהי צורה מאורגנת, מסודרת ועם יותר פיקוח.

אגב, בניגוד לשמועות, כבר בהתחלה ועוד לפני ההערות של הציבור, דברים כמו זכויות להפגנה, פעילות בית המשפט, או פעילות הכנסת אסור להגביל, בטח שלא לפגוע בהם בצורה משמעותית. זאת הייתה הדרישה של משרד המשפטים מההתחלה. אז בחוק הזה יש בעצם מה כן הממשלה יכולה לעשות, הפעם עם זמנים יותר צפופים, וגם עם הגדרה מתי ואיך מכריזים על מצב חירום רפואי.

עדיין יש הרבה בעיות בחוק הזה. רק בעקבות הערות שלכם – של הציבור, עומד לרדת אותו סעיף לפיו שוטר פשוט יכול להיכנס לאיזשהו בית כי אולי יש בו בן אדם שאמור להיות בבידוד. סעיף מאוד בעייתי. ועדיין, יש בחוק הרבה מאוד סמכויות למשטרה שצריך לחשוב איך מתייחסים אליהן ומה עושים איתן.

בעקבות הערות שלכם, הכנסת גם תצטרך לעשות הצהרה פוזיטיבית - איזושהי פעולה כדי להמשיך את מצב החירום ואת הסמכויות מעבר לזמן מסוים. יש עדיין ויכוחים איך זה ייראה, ויש עדיין תיקונים לתקן. אבל זו ההוכחה למה כל כך חשובה מעורבות ומודעות של הציבור לדברים האלה.

אגב, ביננו, ההערות של הציבור היו אמורות להיות רק עד היום, אבל בעקבות הלחץ הציבורי נתנו זמן עד יום חמישי.

הפופולריים