דוח חדש של ה-OECD קבע שישראל ממוקמת אחרונה ברמת השוויון המגדרי מבין המדינות המפותחות בעולם. יואב קרקובסקי שוחח עם ורד פלמן ועם מנהלת ייעוץ וחקיקה בנעמת, עו"ד גלי עציון, ושמע מהן איפה יש כאן אפליה ממסדית ואם מצבן של הנשים בישראל צפוי להשתפר?
האזינו לפרק החדש בהסכת עוד יום
מדד בשם SIGI, שנערך על ידי ארגון ה-OECD וכלל 180 מדינות, דירג את ישראל במקום האחרון ביחס לנשים. במדד לא נכללה התייחסות לשטחים ולגולן, והדירוג נעשה על פי ארבעה פרמטרים: אפליה משפחתית, שלמות פיזית מוגבלת, גישה מוגבלת למשאבים וזכויות אזרחיות מוגבלות.
בכל הנוגע לאפליה במשפחה, בישראל נישואין וגירושין מוכרים רק ברבנות שבה יושבים דיינים גברים בלבד. מנתוני ארגון "מבוי סתום", עולה כי אחת מכל חמש נשים הנמצאת בהליכי גירושין, הייתה מסורבת גט או עגונה. עם זאת, לפי נתוני בתי הדין הרבניים, בשנת 2022 הוטלו סנקציות רק על 41 סרבני גט.
באשר לשלמות הפיזית, חוק האיזוק האלקטרוני לגברים אלימים, שהוגש על ידי שר המשפטים הקודם גדעון סער, נפל כאשר השר בן גביר החליט להכין הצעת חוק משלו. הצעת החוק עברה כמה גילגולים, בה הוסיפו, מה שמכונה איזונים, שימנעו מתלונות שווא להפעיל את הסנקציה על גברים. החוק עדיין לא מקודם באופן מעשי.
בנוסף, בשל קיצוץ רוחבי ירד השנה בסיס תקציב התמיכה למרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית ל-5.5 מיליון שקלים. בדיון בוועדה לקידום מעמד האישה, הודיעה נציגת משרד הרווחה כי תקציב התמיכה למרכזי הסיוע יעלה ב-2.5 מיליון שקלים, אך גם זה לא מתקרב לתקצוב שהיה בשנים עברו. מסקנות הוועדה הבין-משרדית למאבק באלימות במשפחה, פורסמו ב-2017 ונזנחו, כאשר רק מחצית מהתקציב שהוקצה לטיפול בנושא נוצל.
באשר לגישתן המוגבלת של נשים למשאבים, שכר הנשים בישראל נמוך משמעותית משכר הגברים. ישנם פערי שכר של כ-20% ואף יותר במשרות מסוימות. בשנת 2022, ישראל דורגה בדוח של ה-OECD במקום הלפני אחרון בפערי השכר המגדריים.
בכל הנוגע להגבלת זכויות אזרחיות, בנוסף להפרדה מגדרית במרחב הציבורי בישראל, יש פגיעה בייצוג הפוליטי של נשים. בממשלה הנוכחית מספר השרות בממשלה ירד ל-6, לאחר שיא של 9 שרות בממשלה הקודמת. אך הירידה החדה ביותר נרשמה בדרג הניהולי של המשרדים - כיום יש רק מנכ"לית אחת של משרד ממשלתי. זאת בזמן שנשים חרדיות לא יכולות להיבחר למפלגות חרדיות ולהתמודד לכנסת ולרשויות המקומיות. יחד עם זאת, כחלק מההסכמים הקואליציונים, תקודם הצעת חוק הרחבת הסמכויות לבתי הדין הרבניים.