אריה גולן - "לא זוכר דבר שדומה לזה"
זו הייתה שנה איומה, מכל הבחינות. עם ישראל חלוק, אני לא זוכר דבר דומה למה שקורה השנה. הדבר הכי דומה הוא ההפגנות נגד מלחמת לבנון, וגם אז היו פחות מפגינים מכל ההפגנות נגד הרפורמה במצטבר. ואז, כמה חודשים אחר כך, התפטרה ראש הממשלה גולדה מאיר. מאז אני לא זוכר מחלוקות כאלה ומלחמה כזאת. אנשים מאמינים שהם נלחמים פה על הדמוקרטיה במדינה, ושהיא הולכת לדיקטטורה".
שנת תשפ"ג בישראל עסקה באופן מובהק בנושא אחד - הרפורמה המשפטית. אז כמה גדול השבר בחברה הישראלית, מי האחראי לו והאם בכלל ניתן לצאת ממנו? | פאנל #חדשותשישי מסכם את אחת השנים הסוערות בישראל >>> https://t.co/YPuVKkeQkT@golan_aryeh @kerenu9 @amsterdamski2 @TaliMoreno_ @RonenManelis pic.twitter.com/sVHfilEsAC
— כאן חדשות (@kann_news) September 9, 2023
קרן אוזן - "זה לא רק על מערכת המשפט"
"יש פה מהלך אסטרטגי של כל מחנה. אם זה היה עוסק רק במערכת המשפט לא בטוח שזה היה נכנס ללב של כל אחד מהתושבים פה. תומכי הרפורמה שכנעו את המחנה שלהם שזה מה שיחפה על ההדרה וחוסר הייצוג שהם חוו מקום המדינה. הם לקחו את הפצע החשוף הזה ושפכו עליו אלכוהול.
מהצד השני, לקחו את חוק הגיוס והקרב בין ליברליות לשמרנות. וזה לגיטימי, כי לבד, הסיפור המשפטי לא מספיק. כל צד רצה לחזק את ה'בייס' שלו. המשבר הזה לוקח את כל הפצעים המדממים של החברה הישראלית ופשוט משפשף אותם ללא היכר. אין תושב בישראל שלא מתמודד עם המשבר הזה. גם ברחוב הליכודי יש ביקורת, אבל כשאנשי הפריפריה רואים את מובילי המחאה זה מרחיק אותם מהביקורת שיש להם".
טלי מורנו - "התממשו כל הפחדים במדינה"
"השנה התממשו כל הפחדים במדינת ישראל. כל החלקים שמהם אנו בנויים כמדינה, שהם מאוד שבריריים כי אנחנו מדינה צעירה. עמדנו על מערכת עדינה של איזונים ובלמים והכול התערער. אנשים חיים פה בפחד וקשה מאוד לנהל את האירוע. היה פה ניהול כושל ואף חוסר ניהול. החלטת כראש ממשלה לעשות מהלך דרמטי? תעשה אותו כמו שצריך. הדרך שבה הדבר הזה נעשה מעידה בעיקר על בעיה בניהול".
רונן מנליס - "ישראל בורטיגו"
"ישראל נמצאת ב'ורטיגו', בסחרור. אפשר לסיים 'ורטיגו' בשתי דרכים - לצאת ממנו או להתרסק. וכרגע, ערב ראש השנה, אנחנו לא יודעים איך הסחרור הזה ייגמר. יש פה ממשלה, שלראשונה מקום המדינה, השיתה על המדינה תפנית אסטרטגית שלילית בכל הפרטמרטים. אף אזרח במדינה לא יכול להגיד על תחום שהשתפרנו ואנחנו גם לא רואים עדיין דרך החוצה".
שאול אמסטרדמסקי - "הנזק לכלכלה הישראלית - על הממשלה"
"הנזק שנעשה לכלכלה הישראלית בטווח המיידי נעשה בידי הממשלה, נקודה. אומר את זה בנק ישראל, אומר את זה משרד האוצר ואומרות את זה חברות הדירוג הבינלאומיות. אפשר לראות את הנזק בדברים שמושפעים הכי מהר - שער הדולר, שהגיע לגבהים של שנים, חלק גדול בגלל הממשלה, כי אנחנו רואים שמטבעות אחרים לא נחלשים כך מול הדולר.
אנחנו רואים את זה גם במקומות אחרים. גופי הפנסיה הוציאו עשרות מיליארדי שקלים מהחסכונות שלנו לחו"ל כי הם לא מאמינים לממשלה בטווח הקצר. גם בסקר אפשר לראות - אין אמון של הציבור בשר האוצר סמוטריץ' ובמדיניות שלו. זה מחובר באופן ישיר לאירופה. משקיעים ישראלים וזרים מודעים להאטה הגלובלית בהייטק אבל הם מחליטים לא להתקרב לישראלים כרגע".
ידידיה שטרן - "יש ערעור של התפיסה הדמוקרטית"
"דבר ענק קרה השנה ואני לא יודע אם ניתן להשיבו לאחור. המפעל הציוני, מראשיתו, התבסס על הסכמה דמוקרטית. לראשונה בתולדות המדינה, חלק גדול בציבור, משני צדדי המפה הפוליטית, בספק אם תהיה דמוקרטיה. הימין אומר: 64 מנדטים ולא נותנים לנו לקדם אפילו את הסבירות שהיא חלק קטן מהרפורמה? השמאל אומר: על 64 מנדטים אתם רוצים לשנות את כל המדינה?
יש דבר שהוא איתנו לטווח ארוך - האם אנחנו עדיין מאמינים שהדמוקרטיה היא הסדר לפיו אנחנו חיים. והאחריות היא על היוזם של העניין. לראשונה, יש ממשלת ימין 'מלא מלא' ועובדתית, יש ערעור התפיסה הדמוקרטית על ידי רוב הציבור בישראל"