לקראת הדיון הדרמטי בבג"ץ: מה התרחישים האפשריים?

לקראת הדיון הדרמטי בבג"ץ: מה התרחישים האפשריים?
מפסילה, דרך פרשנות מצמצמת ועד אי התערבות בתיקון החוק. תמר אלמוג עושה סדר בתרחישים האפשרים מהדיון בבג"ץ על ביטול עילת הסבירות
מחבר תמר אלמוג מחבר תמר אלמוג
Getting your Trinity Audio player ready...
בג"ץ דן בחוק הנבצרות, אוגוסט 2023
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

משדר מיוחד בכאן 11

בפעם הראשונה יתייצבו היום (שלישי) כל 15 שופטי בית המשפט העליון לדיון דרמטי בתיקון לחוק יסוד השפיטה, מה שמוכר כחוק לביטול עילת הסבירות. הדיון יועבר בשידור חי וצפוי להימשך שעות רבות. האם שופטי בג"ץ יפסלו לראשונה חוק יסוד – או שיימנעו? תמר אלמוג עשתה סדר בתרחישים האפשריים. 

נתחיל בקצוות, הראשונה – שבג"ץ מחליט לא להתערב: מן הסתם הוא יעביר ביקורת בהחלטה, אבל יקבע שלא נחצה הרף שמצדיק, בפעם הראשונה בתולדות המדינה, פסילת חוק יסוד. ייתכן שיכריז שיש לו סמכות עקרונית לבטל סעיף בחוק יסוד, אך הוא לא עושה זאת (כמו שהיה בעבר לגבי פסילת חוקים רגילים – בג"ץ קודם כל הודיע שיכול ורק שנתיים אח"כ פסל). מצד שני – אפשרות שבג"ץ פוסל את החוק, כלומר את התיקון לחוק היסוד.

יש עוד אפשרויות אמצע. לדוגמה, שבג"ץ ייתן מה שנקרא פרשנות מצמצמת לחוק. כלומר, לא יפסול אותו, אבל יקבע שקוראים, שמפרשים את החוק בצורה שמצמצמת יותר את ביטול העילה. למשל, שביטול העילה לא חל על החלטות של ממשלת מעבר או לא חל על מינויים ופֿיטורים של שומרי סף וכו'.

יש עוד תרחישים כמו החזרת החוק לכנסת לתיקונים, לרפא את פגמיו. או לדחות את תחולתו לכנסת הבאה. הם נחשבים תרחישים קצת פחות סבירים.

בכל מקרה אל תעצרו את נשימתכם, ההחלטה לא היום, צפי של לפחות כמה שבועות. אבל ההחלטה כן צריכה להינתן לפני תום הזמן לנשיאה חיות והשופטת ברון לכתוב פסקי דין לנוכח פרישתן בקרוב, כלומר יינתן גג בתחילת 2024. כל זה בהנחה שהחוק לא יתוקן פתאום על ידי הקואליציה ואז יטענו, שבעצם בג"ץ לא יכול להתערב כרגע כי העתירות לא רלוונטיות.

הפופולריים