פרשנות

צווי המעצר בהאג: המשמעויות, האזהרות – והסיכוי היחיד לצאת מזה

צווי המעצר בהאג: המשמעויות, האזהרות – והסיכוי לצאת מזה
אלא אם תהיה פעולה בין לאומית מדינית תקדימית, בית הדין הפלילי הבין לאומי צפוי להוציא צווי מעצר נגד נתניהו, גלנט ובכירי חמאס. תמר אלמוג עושה סדר במה שצפוי, ההשוואה המקוממת של התובע, ומה אולי יוכל לפעול לטובת ישראל
מחבר תמר אלמוג מחבר תמר אלמוג
Getting your Trinity Audio player ready...
בית הדין הפלילי בהאג
צילום: רויטרס

התובע בבית המשפט הבין לאומי בהאג הודיע היום (שני) שהוא מבקש להוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט וכן נגד בכירי חמאס. כן, הוא שם אותם בשורה אחת – לא ייאמן, וזה לא הדבר היחיד שלא ייאמן כאן. הנה סיכום של מה שקרה ושל המשמעויות.

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי

האם נוכל לנצח בחזית המשפטית? הכתבה מתוך חדשות הערב

התובע, כרים חאן, לא מוציא צווים אלא פונה לבית הדין ומבקש אישור. תנו לי לספיילר לכם: הם יאשרו, אלא אם תהיה פעולה בין לאומית מדינית תקדימית ו/או נס. בעניין הזה ייתכן שדווקא העובדה שהתובע יצר השוואה כה מופרכת ומקוממת בין מנהיגים ישראלים לחמאס, דווקא מושכת תשומת לב לבעייתיות ההחלטה ועשויה לייצר לחץ בין לאומי על השופטים שלא לייצר צווים כאלה.

החזית המשפטית | האזינו להסכת עוד יום

רק כדי לעשות סדר, זהו בית הדין הפלילי הבין לאומי, לא בית הדין לצדק בהאג שבו יש דיון בתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל. בית הדין הפלילי דן אישים ולא מדינות, והוא דן בהם לפי תיק. במקרה הזה התיק מכונה "המקרה של פלסטין". הוא נפתח לפני כמה שנים בימי התובעת הקודמת.

ישראל אינה חברה בבית הדין וכופרת בסמכות שלו. בעניין הזה יש גם מדינות חברות שעמדו לצדנו וטענו שלבית הדין אין סמכות משפטית. כמו שאנו רואים כעת – זה לא ממש משנה לתובע. לפני כמה שבועות חשפנו כי גורמי המקצוע המעורים בתיק הזהירו כי ההתבטאויות של ראש הממשלה ואחרים נגד התובע פוגעות ומגדילות את הסיכון להוצאת צווים.

 

המשמעות של הוצאת צו מעצר - שכל המדינות החברות, יותר מ-120 חייבות לכבד אותו ולעצור את האדם שנכנס לשטחן. נכון שמדינות שחלקו על הסמכות יכולות לנסות ולטעון לבעייתיות, אבל הן תתקשנה להעלים עין מצווים כאלה.

הפופולריים