המשפט הכי מטלטל שאמר לי מי שיוגדר כאן גורם מדיני - לקראת אישור הפסקת האש בלבנון, הערב בקבינט - הוא: "זה לא סיום המלחמה, זה הסכם הפסקת אש".
במשך יותר משנה מופעלים לחצים על הדרג המדיני - שבראשו נתניהו - להחיל את המשפט הזה כלפי רצועת עזה, שבה עדיין מוחזקים 101 חטופים בשבי. "זה לא סיום המלחמה", זעקו והסבירו אנשי צוות המשא ומתן, "זו רק הפסקת אש". אבל בקבינט לא השתכנעו.
בואו נעשה בזה סדר: ב-27 במאי, עת הועבר המתווה שלאחר מכן כונה "מתווה ביידן", היה זה קבינט המלחמה שאישר את המהלך, והסכים להפסקת אש זמנית בת 42 יום, בעבור שחרור הומניטרי של חטופים ושחרור מחבלים רוצחים מהכלא. אבל מאז הרבה השתנה.
כתבת התחקיר שלנו לציון שנה שחלפה מאז העסקה האחרונה, משרטטת את הלחצים שהופעלו וגם את מעורבותם של גורמים נוספים, בדרך ל"הבהרות" הישראליות בסופן המשא ומתן נכשל, כשברקע קריאות ברורות של שרי האגף הנצי בממשלה - הפסקת המלחמה תהיה הפסקת כהונת המלחמה. ההתפתחות בלבנון מחייבת לשאול - למה שם כן, ובעזה לא? הנה כמה טיעונים שהועלו כדי להצדיק את המהלך, והאמת שבצידם:
- יש סכנה מהעברת החלטה במועצת הביטחון של האו"ם להפסקת המלחמה בלבנון, החשש הוא מכך שארה"ב לא תטיל וטו:
ארצות הברית הייתה יכולה, למשל, לא להטיל וטו על ההצעה להפסקת המלחמה בעזה בשבוע שעבר. היא לא עשתה את זה. בנוסף, בכירים אמריקנים אמרו כי הם לא מתכוונים לכפות על ישראל הצעה להפסקת המלחמה בלבנון בזמן שמנהלים משא ומתן מתקדם בנושא.
- הכוחות צריכים ריענון, הם בשחיקה מתמדת:
זה נכון ללבנון, ונכון פי אלף מונים לרצועת עזה. שם חלק משמעותי מהכוחות הם מילואימניקים, בניגוד לצפון שם העיקר הם סדירים.
- הפסקת אש בצפון יכולה לפתור את הפקק מול ארצות הברית בנושא החימושים:
גורמים במערכת הביטחון מודים כי לא כל הציוד הצבאי שישראל רוצה ומבקשת מהממשל מגיע ארצה. זה נימוק משמעותי, שאגב, התחיל סביב פעילות צה''ל ברפיח, וממשיך להעסיק את הצבא.
- ההסכם בלבנון מרחיק את חיזבאללה מעבר לליטני, ההסכם בעזה לא:
ובכן, הנה סקופ: אחת ממטרות המלחמה הן ליצור אזורי חיץ ברצועת עזה. זה נידון במסגרת המתווה להפסקת אש ולשחרור חטופים, שם נקבע כי במסגרת השלב הראשון יסוגו הכוחות לאזור בקרבת הגבול בתוך שטח הרצועה. חיזבאללה אויב משמעותי יותר, וחזק יותר מחמאס ולכן הסכם בו הוא יורחק מעבר לקו הליטני מהווה נקודה חשובה בדרך לייצוב המצב בצפון. אך חיזבאללה גם נפגע הרבה פחות בהשוואה לחמאס, שאליבא דנתניהו, 23 מתוך 24 חטיבותיו בעזה נמחקו.
הפיל שבחדר נוגע לתוכניות של חלק משרי הממשלה להקים התנחלויות מחודשות ברצועת עזה. נתניהו פטר זאת באמירה "זה לא ריאלי", אבל ככל שעובר הזמן, עוד ועוד גורמים בתוך הממשלה לא רק מצהירים שזה מה שהם רוצים, אלא שחלקם, בין אם באופן מכוון או לא, פועלים כדי שזה יקרה.
דוגמה לכך אפשר היה לראות בניסוח המאוד לא שגרתי של ראש הממשלה בשבוע שעבר בדיון סגור של ועדת החוץ והביטחון. "סביר שבדרך לסיום בעזה נדרוש שיהיו מאחזים צבאיים כדי להגן על היישובים ולשמר אחיזה בשטח", אמר נתניהו. "מאחזים צבאיים"? נשמע שזה שלב אחד לפני מאחז של ממש.