"לך תדע", כך הגיבו כמה גורמים במפלגה הרפובליקנית כששאלתי אותם מה יעשה הנשיא האמריקני הנבחר דונלד טראמפ - אם חמאס לא ישחררו את החטופים.
והאמת? אף אחד לא יודע איך הודעת האיומים של הנשיא שיכנס לבית הלבן ב-20 בינואר תשפיע על המגעים לעסקת חטופים. ההודעה הזאת לא הגיע ככה סתם.
בימים האחרונים חמאס פרסם סרטון של עידן אלכסנדר, וצה"ל הודיע על מותו של עומר נאוטרה, שניהם בעלי אזרחות אמריקנית. משפחות החטופים בקשר עם הנשיא וסביבתו, הנשיא הרצוג שוחח עמו על הסוגייה - וגם בהודעה שהתפרסמה אתמול נאמר כי גם שרה נתניהו, ששוהה במאר א-לאגו, שוחחה עימו בעניין.

ניצחון טראמפ בבחירות, לפי הערכות בישראל אבל גם בוושינגטון ובמדינות אחרות באזור, גרם לאיראן לחשב מסלול מחדש בכל הקשור לתגובה שלה על התקיפה הישראלית בחודש אוקטובר. "הם נסוגו מהרעיון, לפחות כרגע", אמר לי גורם ישראלי. גם הדרישה שלו שהמלחמה בלבנון תסתיים עוד לפני כניסתו לחדר הסגלגל, סייעה במידה מסוימת לרצון של ירושלים וביירות לסגור עניינים.
אבל חמאס הוא אירוע אחר. כפי שאמר לי דיפלומט אזורי "עזה הרוסה לגמרי, ישראל שולטת בכולה, ועדיין אף אחד לא מחזיר חטוף". יש מי שאתמול החלו לפנטז איך טראמפ שולח את צבא ארצות הברית לפעול בעזה, אז כדאי לשים את זה רגע בהקפאה - הנשיא ה-47 הוא האיש שקורא לסיים מלחמות. לא להתחיל אותן.
האפשרויות של הנשיא הנבחר
מה טראמפ כן יוכל לעשות? לתת את האור הירוק לעצור את הסיוע ההומניטרי - מה שמאפשר לחמאס את השליטה האזרחית. למעשה מאז העסקה האחרונה ממשל ביידן דורש מישראל לאפשר כניסה של כ-300 משאיות מדי יום לרצועה, למרות שרובן נבזזות על ידי חמאס ומאפשרות לו לשלוט באזרחים. אחרי שרוב התשתיות הצבאיות נהרסו, הסיוע ההומניטרי מחזיק את חמאס כשליט אזרחי.
האם זה מה שיגרום לאיתותים של הימים האחרונים מצד חמאס, להפוך לעסקה בסופו של דבר? בכנות. אף אחד לא יודע. אבל כולם מקווים שכן.