השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר נענה היום (חמישי) להצעת שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים וישקול מחדש את החלטתו לעכב את קידומה של סנ"צ רותי האוסליך. הדיון שנערך הבוקר עסק בעתירתה של הקצינה נגד השר, בטענה שעיכב את קידומה משיקולים פוליטיים ולא ענייניים. השר התבקש להחזיר את תשובתו בעוד עשרה ימים.
עו"ד דוד פטר, שמייצג את השר בן גביר, טען שקידומה של האוסליך בוטל משום שהטעתה את הכנסת בדיון בוועדת החוקה בנושא הסתה, טענה שהאוסליך מכחישה. לדבריה, היא הציגה את עמדת המשטרה לפי הנחיות מפקדיה בעקבות דיון שנערך באח"מ ועל דעת לשכת המפכ"ל.
נציגת הייעוץ המשפטי לממשלה אמרה לבית המשפט: "המשטרה בעצמה מצאה שהיא הקצינה המתאימה ביותר לקידום. יש פה מסר בעייתי שקידום של שוטרים תלוי בצייתנות. לתוצאה של ההליך יש השפעה ישירה על האפשרות לשמור על עצמאות משטרת ישראל".
השופטת בר אשר שאלה את נציגו של בן גביר: "אתם חולקים על העובדה שהעמדות שהציגה סנ"צ האוסליך בכנסת הן העמדות של מפקדיה?" עו"ד פטר השיב: "השר לא מתערב בזה. הנקודה היא הצגת עמדה עובדתית שגויה בחלקה ביודעין לחברי כנסת".
השופטת בר אשר ענתה: "זו לא השאלה. המדינה צריכה להציג עמדה, גם בבית המשפט, ויש לפעמים חילוקי דעות. העמדה שאני מציגה היא לא שלי אלא של המדינה".
השופטת בר אשר סיכמה: "באים אליה בטענות בגלל שהיא מביאה את עמדת הארגון. לאחר אותם דיונים, באו אליה בטענה שהיא לא מביאה את העמדה של מחוז ירושלים. אבל בתור הגורם המוסמך נכון להיום שאחראי על הסתה ברשתות, היא אוספת את המידע שהיא מכירה. היא לא צריכה להביא את המידע ממחוז ירושלים".
המפקדת של האוסליך, רח"ט חקירות תנ"צ שלומית לנדס, הגיעה לדיון כאות תמיכה בה. גם ראש אח"מ, הניצב בועז בלט, הגיע לבית המשפט. בכניסה לאולם, אמר השר בן גביר לכאן חדשות: "אני מוטרד מזה שהיועצת המשפטית לממשלה רוצה להשתלט על שרים ועל המשטרה. אני לא חותמת גומי, אני מאמין במה שאני עושה. אני לא מתבייש למנות, לקבוע מדיניות ולתת גיבוי לשוטרים וללוחמים".
עו"ד דב גלעד כהן, המייצג את הקצינה, אמר: "השר ממשיך להדהד נרטיב שלפיו הקצינה קמה בבוקר בהיר אחד ולמרות שהיא בעלת ניסיון עצום ושמדובר בקצינה מצטיינת שפעלה בהנחיית המפקדים שלה - היא בחרה לשקר בכנסת. זו פעולת הסחה שננקטה בעניין הקצינה סבן, וממשיכה ביתר שאת כאן".
בסוף מארס ביקשה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה מבית המשפט לקבל את עתירתה של האוסליך, שכן עברה את כל ההליכים הנדרשים להשלמת קידומה. "העברת מסר לחוקרי משטרה כי קידומם תלוי בציות ישיר לשר לביטחון לאומי, וכי קידומם יפגע אם לא יפעלו בהתאם לציפיות השר, יוצרת תמריץ חזק אשר עלול להשפיע עליהם באופן מילוי תפקידם ובכך לפגוע בעצמאות המשטרה".
בתגובה הובאה גם עמדתו של המפכ"ל דני לוי, לפיה "העותרת מתאימה למינוי לתפקיד רמ"ח חקירות ולהעלאה לדרגת ניצב משנה וכי לא נפל פגם בהתנהלות העותרת".
בפברואר נחשף בכאן חדשות כי אחת הסמכויות המרכזיות של האוסליך - טיפול בעבירות הסתה - הועברה לקצין אחר מחוץ לאגף חקירות ומודיעין. מדובר בחקירות הרגישות ביותר, כי הן קשורות להתבטאויות פוליטיות ולהתבטאויות של פעילי מחאה.
