ראשי ישיבות הסדר חרדיות מותחים ביקורת על מתווה חוק הפסקת מעצרי העריקים, לדבריהם "ברור לכל בר דעת שהחוק הזה ייפסל ולא יביא פתרון". כך פורסם הערב (ראשון) במהדורת כאן חדשות.
בשיחות שקיימו מספר ראשי ישיבות, הם הבהירו כי הם מתנגדים ליוזמת הממשלה. זאת למרות דבריו אמש של ראש הממשלה בנימין נתניהו, לפיהם ראשי הישיבות הם אלו שביקשו ממנו להפסיק את המעצרים.
ראשי הישיבות מעדיפים מודל אחר. לצד הפסקת המעצרים של הצעירים החרדים, גם פתיחה של מסגרות ייעודיות נוספות בצה"ל לציבור החרדי, וכן פרסום של מסלולי גיוס מותאמים. בנוסף, מבהירים ראשי הישיבות כי מאחר שהחוק צפוי לעבור רק כהוראת שעה זמנית שתהיה תקפה לשלושה חודשים בלבד, הוא ממילא לא יפתור את המצב של מעצרי העריקים החרדים, והוא גם צפוי להתקל בקשיים משפטיים ולהיפסל בבג"ץ.
ברקע הדברים עומדת הצעת החוק להסדרת המעצרים, שמקודמת על ידי בועז ביסמוט, יו"ר ועדת חוץ וביטחון. החוק מבקש לקבוע כי האכיפה נגד עריקים תופסק רק כלפי תלמידי ישיבה שיוכיחו כי "תורתם אומנותם". מתווה זה דורש מנגנון פיקוח שיבטיח נוכחות במוסדות למשך 45 שעות שבועיות ויאסור יציאה לעבודה, בעוד הנציגות החרדית מסרבת לשימוש באמצעים טכנולוגיים לבקרה.
"החוק ייפסל, ולא יביא לפתרון": ראשי ישיבות הסדר מתנגדים לחוק ביטול מעצרי העריקים של ביסמוט - ודורשים מתווה קבוע שיעודד גיוס | @daniel_grovais עם הפרטים#מהדורתכאןחדשות עם @mayarachlin pic.twitter.com/ZH7re8cQPJ
— כאן חדשות (@kann_news) June 28, 2026
בהקשר זה, אתמול התבטא ראש הממשלה נתניהו וטען כי המשטרה מבצעת מעצרים יזומים בתוך הישיבות עצמן - טענה שעומדת בסתירה למציאות בשטח, המעידה כי המשטרה אינה עורכת פשיטות יזומות במוסדות הלימוד, והעריקים נעצרים בפועל במהלך אכיפה אקראית ובדיקות שגרתיות של שוטרים.
הדיון סביב ביטול המעצרים מגיע לאחר שבוע מתוח במיוחד ברחוב החרדי. בשבוע שעבר יצאו פעילי המגזר לשורת הפגנות ששיתקו את התנועה. שיירות רכבים יצאו מ-19 מוקדים שונים ברחבי הארץ לכיוון כלא 10 כמחאה על המעצרים, ויצרו חסימות ממושכות בכביש 1 ובצירים נוספים.
מחאת השיירות אף גרמה לתאונת דרכים סמוך למחלף שער הגיא, שבה נפצעה אישה בהיריון בת 29 באורח בינוני. שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף, שהצטרף למפגינים במקום, גיבה את המוחים והצהיר כי המחאה החרדית לא תיפסק עד אשר תופסק אכיפת המעצרים לחלוטין.
