ישראל וסודאן צפויות לחתום על הסכם שלום בין המדינות עד סוף השנה – כך סוכם היום (חמישי) בביקור הרשמי שערך שר החוץ אלי כהן בסודאן, במהלך פגישתו עם שליט סודאן עבד אל-פתח אל בורהאן. בפגישה הצדדים סיכמו את נוסח ההסכם, וטקס החתימה צפוי להתקיים לאחר העברת השלטון בסודאן לממשלה אזרחית שתוקם במדינה, שכרגע פועלת בה מועצת מעבר.
כהן השיב לכאן חדשות: "במקרה שתוקם ממשלה, הם יעבירו את המושכות לניהול אזרחי. זה אינטרס מובהק של סודאן שיפתח לה דלת למדינות מערביות, גם לארצות הברית וגם לישראל". עוד הוא הוסיף כי "סוגיית הסכם השלום יכולה להוות כלי חשוב שדיברנו עליו גם בעבר בנוגע לחזרה של סודאנים לארצם".
שר החוץ של ארצות הברית אנתוני בלינקן – שביקר השבוע בישראל ונפגש עם כהן – והיועץ לביטחון לאומי האמריקני ג'ייק סאליבן, הבטיחו להירתם להשלמת ההסכם עם סודאן. מהבית הלבן נמסר: "תמיד אמרנו שאנחנו תומכים בהרחבת האינטגרציה של ישראל באזור".
שר החוץ הציג בפני הצמרת הסודאנית בפגישות היום תוכנית סיוע של משרדו לסודאן, שתתמקד בפרויקטים ובבניית יכולות בתחומי סיוע הומניטרי, טיהור מים ורפואה ציבורית. מוקדם יותר פרסמה לשכתו של שליט סודאן תמונות מהפגישה. מטעם לשכתו נכתב כי הביקור הרשמי נמשך יום, ובמהלכו הם דנו בדרכים לקבע את היחסים עם ישראל ולחזק את שיתוף הפעולה בתחומי החקלאות, האנרגיה, הבריאות, המים והחינוך, כמו כן גם בתחומי הביטחון והצבא.
"הצד הסודאני עודד את הצד הישראלי להשיג יציבות בין ישראל והעם הפלסטיני", נכתב בהודעה. עוד צוין כי בפגישה דנו הצדדים בתפקיד של סודאן בפתרון הסוגיות הביטחוניות באזור. עד כה אין תאריך יעד להעברת השלטון בסודאן לידיים אזרחיות, והמשבר הפוליטי במדינה עדיין בעיצומו, כולל הפגנות נגד השלטון.
מתוך התמונות שפרסמה לשכת שליט סודאן
שר החוץ אלי כהן מסר: "הביקור היום בסודן מניח את היסודות להסכם שלום היסטורי עם מדינה ערבית ומוסלמית אסטרטגית. חתימת הסכם השלום תפתח פתח לכינון יחסים עם מדינות נוספות ביבשת אפריקה וחיזוק הקשרים הקיימים עם מדינות היבשת.
"חרטום בירת סודאן מוכרת בישראל כמקום בו החליטו מדינות ערב על שלושת הלאווים ההיסטוריים: לא לשלום עם ישראל, לא למשא ומתן עם ישראל ולא להכרה בישראל. אנחנו בונים עם הסודאנים מציאות חדשה בה שלושת הלאוים, יהפכו לשלושת הכנים: כן למשא ומתן בין ישראל לסודאן, כן להכרה בישראל וכן לשלום בין המדינות ובין העמים".
כמה שעות לפני ההודעות הרשמיות, דיווחו כלי תקשורת ערביים שישראל וסודאן קרובות מאוד לחתימה על הסכם שלום. הערוץ הסעודי אל חדת' דיווח ששליטה סודאן אל-בורהאן נועד בח'רטום עם אישיות ישראלית בכירה, ברקע ביקור של משלחת ביטחונית ומדינית ישראלית בבירת סודאן. כבר לפני שנתיים הצטרפה סודאן להסכמי אברהם, שבמסגרתם כוננה ישראל קשרים דיפלומטיים עם שלוש מדינות ערביות: איחוד האמירויות, בחריין ומרוקו. עם זאת, עד כה לא נורמלו הקשרים בשל חוסר היציבות הפוליטית בסודאן.
בד בבד, ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא צ'אד מהמט דבי חנכו היום את שגרירות צ'אד בישראל. פתיחת השגרירות מגיעה ארבע שנים לאחר שנתניהו ונשיאה הקודם של צ'אד אידריס דבי הודיעו על חידוש היחסים הדיפלומטיים בין המדינות. לאחר פגישתם בלשכת ראש הממשלה אמר נתניהו כי בירושלים רואים "יחסים אלה כחשובים ביותר" וכי "יש לנו מטרות משותפות של ביטחון, שגשוג ויציבות".
נוסף לכך אמר נתניהו כי בישראל "מאמינים ששיתוף הפעולה בינינו יכול לסייע לקדם לא רק את היחסים ואת שיתוף הפעולה שלנו, אלא מהווה גם חלק מחזרתה של ישראל לאפריקה וחזרתה של אפריקה לישראל". ראש המוסד דוד ברנע, שקיבל אמש את דבי עם נחיתתו ואירח אותו ואת משלחתו במטה המוסד, מסר כי הוא מקווה כי "מנהיגים נוספים במזרח התיכון ובאפריקה ישאבו השראה מהסכם חשוב זה, ויקדמו את יחסיהן עם ישראל".
בהכנת הידיעה השתתף גל אהרונוביץ'