אחרי קיפאון של שנתיים: שר החוץ אלי כהן שוחח עם מקבילו הפולני

קרובים לסיום המשבר? התחממות ביחסי ישראל-פולין
לאחר התדרדרות ממושכת ביחסים, השניים שוחחו על הסוגיות הבוערות - מציאת פתרון למשלחות הנוער והשבת השגריר הפולני לישראל. השר כהן: "סיכמנו להיפגש בקרוב"
author author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
שר החוץ אלי כהן ושר החוץ הפולני זביגנייב ראו
צילום: צילום: יונתן זינדל פלאש 90, רויטרס

קרובים לסיום המשבר? משרד החוץ פרסם היום (שלישי) הודעה לפיה שר החוץ אלי כהן שוחח עם מקבילו הפולני זביגנייב ראו, אחרי שנתיים שבהן לא התקיימו שיחות בין הצדדים. בשיחה דנו השניים בדרכים לחימום היחסים בין המדינות, ובין היתר גם על סוגיית החזרת משלחות הנוער הישראליות לפולין. ממשרד החוץ נמסר כי השר הפולני ציין כי בכוונתו לבחון את האפשרות למינוי שגריר חדש בישראל, לאחר תקופה ממושכת ללא איוש התפקיד.

המתיחות ביחסי שתי המדינות עלתה מדרגה משמעותית ביוני 2021, כאשר בפרלמנט הפולני הוגשה הצעת "חוק הרכוש", לפיה פולין תמנע השבת רכוש יהודי או מתן פיצוי תמורתו לידי שורדי שואה וצאצאיהם. חוק זה למעשה קבע התיישנות של 30 שנים על הגשת תביעות להשבת רכוש. שר החוץ דאז יאיר לפיד הזהיר כי החוק יפגע קשות ביחסי המדינות, אך למרות זאת החוק אושר כעבור מספר חודשים.

בחודש אוגוסט 2022, בכירים בממשלת פולין אמרו כי הם בוחנים מחדש את נושא נסיעת המשלחות מישראל למדינה, בטענה שמדובר בסיור שהופך לתעמולה ולשנאת פולנים. בעקבות כך, הקפיאה ישראל את המסעות. מנכ"לית משרד החוץ דאז, גלית שטאובר, טענה כי פולין "פועלת מזה מספר שנים כדי לכתוב את ההיסטוריה של התקופה של השואה בצורה קצת אחרת", וכי דרישותיה במשא ומתן הן שינוי תוכנית המסע כך שלא תגרום "להתחזקות של סטריאוטיפים כוזבים כלפי הפולנים".

הפופולריים