5 העקרונות שהציג הרצוג
נשיא המדינה יצחק הרצוג הציג הערב (ראשון) מתווה פשרה לרפורמה המשפטית. הרצוג הציג חמישה עקרונות שיהוו נקודת פתיחה למשא ומתן בין הצדדים על הרפורמה, ובהם חקיקת חוק יסוד: החקיקה, שלאחר שיתקבל, לא יהיה נתון לביקורת שיפוטית. בהמשך, קרא שלא להתקדם עם החקיקה הנוכחית.
ברקע בקשת הנשיא הרצוג: שר המשפטים לוין הודיע היום לראשי המפלגות שלא יביא מחר לקריאה ראשונה את הצעות החוק למליאה. לוין הסביר שהוא לא רוצה קיצורי דרך ושוקל לדחות את ההצבעה לשני הבא.
בין העקרונות שהציג הרצוג היה חקיקת חוק יסוד: החקיקה. חוק שייכנס לספר החוקים רק לאחר שהכנסת תצביע בעדו בהסכמה רחבה וב-4 קריאות. על כך הוסיף הרצוג, כי חוקי יסוד שיחוקקו באופן זה, לא יהיו נתונים לביקורת שיפוטית.
הרצוג אמר כי הרפורמה המשפטית במתכונתה הנוכחית "מעלה חשש עמוק מפוטנציאל ההשפעה לרעה על יסודותיה הדמוקרטיים של מדינת ישראל". בהמשך אמר: "מערכת המשפט הישראלית היא תפארת מדינתנו, יש כאן המוני אזרחים שרואים ברפורמה איום ממשי על הדמוקרטיה הישראלית".
לפני כן קרא להגיע להסכמה רחבה בין הצדדים: "פעלתי בכל כוחי כדי להביא להסכמות רחבות. אם רק צד אחד ינצח, כולנו נפסיד, מדינת ישראל תפסיד. אנחנו על סף קריסה חוקתית וחברתית. במקרים קיצוניים כאלה, אני מסרב לעמוד מנגד".
הרצוג ביקש שלא להתקדם באישור החקיקה: "אני פונה ליושב ראש ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת ופונה לקואליציה, בבקשה שלא להביא את החוק לקריאה ראשונה - ברקע של התנצחות, קיטוב, קונפליקט ומחלוקת שאינה לשם שמיים ולשקול את העקרונות שהצעתי כאן היום כבסיס להמשך דיונים בוועדה – קואליציה ואופוזיציה כאחד". בהמשך, אמר כי באופן חריג, הוא מוכן להופיע בפני ועדת החוקה, "באופן תקדימי וחריג", כדי להציג את העקרונות שהציע.
"הרפורמה המוצעת לא צצה יש מאין", אמר הרצוג. "היא תוצר של מחנה שמרגיש שהתפתח חוסר איזון בין הרשויות, ונחצו בעניין זה גבולות לאורך השנים. ולא פחות מכך – היא תוצר של כאב ותסכול עמוק, שהגיעו לשיא בהתנתקות מגוש קטיף וצפון השומרון".