ברקע הפיגוע בחווארה: חוק עונש מוות למחבלים עבר בוועדת השרים לענייני חקיקה

חוק עונש מוות למחבלים עבר בוועדת השרים
חוק הנבצרות אושר בוועדת השרים למרות ההתנגדות המשפטית • מוקדם יותר, לשכת בן גביר טענה שבליכוד ביקשו להוריד מסדר היום את חוק עונש מוות למחבלים
מחבר יערה שפירא ומיכאל שמש מחבר יערה שפירא ומיכאל שמש
Getting your Trinity Audio player ready...
צילום: אבשלום ששוני ויונתן זינדל, פלאש 90
צילום: צילום: אבשלום ששוני ויונתן זינדל, פלאש 90

על אף ההתנגדות המשפטית למהלך, ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (ראשון) את חוק הנבצרות. הוועדה אישרה להעביר לקריאה טרומית את חוק עונש מוות למחבלים. ברקע הפגישה פרסם היום המשנה ליועמ"שית, גיל למון, כי חוק הנבצרות יוצר "חור שחור" משפטי שאינו נתון לביקורת שיפוטית.

בן גביר טען: "בליכוד ניסו להוריד את חוק עונש מוות למחבלים מסדר היום" - החוק אושר בוועדת השרים

הבוקר,  במשרד לביטחון לאומי מסרו כי הליכוד ביקשו להוריד מסדר היום את חוק עונש מוות למחבלים, אך השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, סירב. על פי ההודעה, גורמים בליכוד ביקשו מבן גביר לא להעלות את החוק לוועדה עד לקיום דיון על החוק בקבינט. השר בן גביר השיב: "יש לנו סיכום מפורש בהסכם הקואליציוני עם הליכוד שהצעת החוק תעלה, מתקשה להאמין שהליכוד לא יקיים את ההסכם. אין לי בעיה כמובן לקיים דיון גם בישיבת קבינט, אבל ההצעה צריכה לעלות היום בוועדת שרים".

חברת הכנסת לימור סון הר מלך, מגישת הצעת החוק הגיבה: "נדהמתי הבוקר לראות התנגדות להצעת החוק שהגשתי, ונועדה לשים סוף למציאות האבסורדית בה מחבלים רוצחים עם דם על הידיים משתחררים לאחר כמה שנים מהכלא וממשיכים לחיות את חייהם בטוב ובנעימים".

תוך כדי דיון ועדת השרים לחקיקה התקבלו ההודעות על הפיגוע, ובן גביר התעקש להעביר את החוק באותו הרגע כאקט סמלי. נתניהו אישר זאת, ובתגובה להתנגדות היועמ"שית השיב שר המשפטים לוין: "תפסיקו לומר כל הזמן שיש מניעה משפטית. זה עניין מקצועי ולא משפטי".

הוועדה אישרה להעביר את החוק בקריאה הטרומית והוא צפוי לעבור כבר ברביעי הקרוב. עוד הוחלט שאחרי הקריאה הטרומית יכונס דיון הקבינט המדיני-בטחוני כדי לשמוע את גורמי הביטחון, ואם צריך לתקן את החוק בהתאם לפני הקריאה הראשונה. לפי החוק, בית המשפט יוכל להטיל עונש מוות על מי שעבר עבירת רצח על רקע לאומני נגד אזרחי ישראל.

השר בן גביר מסר כי ״ביום קשה זה שבו נרצחו שני אזרחים ישראלים בפיגוע טרור פלסטיני, אין יותר סמלי מהעברת חוק עונש מוות למחבלים. זהו חוק מוסרי, הוגן שקיים גם בדמוקרטיה הגדולה בעולם ובוודאי במדינה שבה גל טרור פוקד את אזרחי המדינה״.

ראש הממשלה נתניהו הוסיף: ״נמשיך לפעול בכל האמצעים, בביטחון, בפעילות מבצעית ובחקיקה, כדי להרתיע את המחבלים ולשמור על ביטחון ישראל. התשובה שלנו לטרור היא להלום בטרור בעוצמה ולהעמיק את שורשינו בארצנו״.

"הצעת החוק אינה עומדת במבחנים החוקתיים"

חוות הדעת של הייעוץ המשפטי לממשלה קבעה הבוקר גם כי יש להתנגד לחוק עונש מוות למחבלים שיעלה להצבעה. כותרת חוות הדעת קובעת כי יש מניעה משפטית לקידום ההצעה. "עמדת היועצת המשפטית לממשלה היא כי הצעת החוק אינה עומדת במבחנים החוקתיים", נכתב בה. "עמדתנו המקצועית היא שאין לקבוע עונש מוות לעבירת הרצח. עונש המוות אינו מרתיע וקיים חשש מפני העונש שמשמעותו היא בלתי-הפיכה".

עוד נכתב בחוות הדעת: "הצעת החוק גם מעוררת קשיים משמעותיים בהיבטי דיני זכויות האדם במשפט הבין-לאומי. ההצעה אינה צולחת את מבחני פסקת ההגבלה בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, ועל כן היא בלתי חוקתית". לדברי הייעוץ המשפטי: "ככל שהממשלה שוקלת לתמוך בהצעת חוק זו, לעמדתנו יש מקום להביא תחילה את הנושא לדיון בקבינט, במהלכו יוצגו גם עמדות עדכניות של גורמי הבטחון, על מנת שיישקלו מלוא ההשלכות האפשריות ועצם קיומן של הצדקות לקידום הצעת החוק".

בממשלה זועמים על חוות הדעת, ובפרט על הדרישה לכנס את הקבינט המדיני-ביטחוני, באמירה שהחלטה לכנסו היא לא משפטית אלא מדינית, ואינה עניין של הייעוץ המשפטי. טרם ברור אם ועדת השרים צפויה לאשר את ההצעה בניגוד לעמדת הייעוץ המשפטי, או לדחות את הדיון בה למועד אחר.

הפופולריים