סגן השר אבי מעוז הודיע הערב (שני) כי הוא מתפטר מתפקידו, אך ימשיך לכהן כחבר בקואליציה כחבר כנסת מן המניין. לדבריו, "לתדהמתי גיליתי שאין כוונה רצינית לקיים את ההסכם הקואליציוני ביחס לרשות לזהות לאומית יהודית. אשר על כן, החלטתי להתפטר מתפקיד סגן השר ואמלא את שליחותי כחבר כנסת מן המניין בקואליציה".
מעוז הוסיף: "ניסיתי לאורך כל החודשיים האחרונים, מאז כינונה של הממשלה, לפעול למימוש ההסכמים בינינו. עוד ניסיתי, יחד עם חברי לקואליציה להביא לכתיבת עמדת מדינה חדשה לבג"ץ הכותל, לפיה הממשלה תפעל לשמור על קדושת הכותל ותעצור את הפעולות לחלוקתו. כמו כן ניסיתי לפעול בכדי להחזיר את האב והאם לטפסים הרשמיים של משרדי הממשלה, כפי שהבטחנו לבוחרינו וכפי שנחתם בהסכם הקואליציוני אתנו, אך כל אלו לא צלחו לעת עתה".
רה"מ בדיון 40 החתימות: "לא נשלים עם אנרכיה"
מוקדם יותר, השתתף ראש הממשלה בנימין נתניהו, לדרישתם של 40 חברי כנסת, בדיון בנושא "מערכת משפט חזקה ועצמאית". "ה' יקום את דמם, ואנחנו ניקום את דמם", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בנאומו על דוכן מליאת הכנסת בזמן הלוויית הלל ויגל יניב שנרצחו בפיגוע בחווארה. לדבריו, "הממשלה שלנו משנה את הכללים. אנחנו פועלים נגד הטרור בכל האמצעים ועכשיו גם דבר חדש - חקיקה - חוק גירוש משפחות מחבלים וקידום חוק עונש מוות למחבלים. אלה דברים שלא היו עד עכשיו. אנחנו מסדירים יישובים שלא הוסדרו שנים, בונים אלפי בתים ומוכיחים לאויבינו שהם לא יעקרו אותנו מארצנו, זו התשובה שלנו לטרור". עוד הוסיף נתניהו: "אין שום מקום לאנרכיה בשום מקום, לא נשלים איתה ועם הצתת בתים ומכוניות ופגיעה בחפים מפשע".
בדיון נאמו חברי הכנסת גנץ, ליברמן, מיכאלי ועבאס. בסוף הנאומים, נתניהו נאלץ להשיב לדבריהם, ואחריו ראש האופוזיציה יאיר לפיד יוכל להגיב לדבריו. "אתם שותקים לנוכח איומים מפורשים לרצח ראש ממשלה ובני משפחתו, להדלקת מדורות בנתיבי איילון, לחסימת כבישים ושיבוש שגרת חיי אזרחי ישראל", אמר להם נתניהו.
ח"כ מירב בן ארי מיש עתיד התלוננה כי נתניהו לא מקשיב לדבריה כשעלתה להציג את נושא הדיון, אלא משוחח עם השר יואב קיש, ורה"מ ענה: "אני מסוגל להקשיב גם וגם". בן ארי המשיכה והטיחה בו: "מה קרה ל'שוחר הדמוקרטיה' נתניהו שאתה עכשיו רוצה להלום במפגינים, מה יש לכם עם המפגינים האלה?". חברי כנסת מהקואליציה צעקו לה: "אתם כבר חודש מסיתים, זה שקר".
בשלב זה עברה בן ארי לצעוק לעבר חברת הכנסת טלי גוטליב שהפריעה לנאומה: "את בכלל שלא נשמע אותך. שבוע שעבר הצבעת נגד משפחות חד הוריות אפילו לא שמת לב. תלמדי את הכללים של הכנסת ותהיי בשקט".
בעוצמה יהודית וביהדות התורה הודיעו כי הם מחרימים את דיון 40 החתימות. יהדות התורה עושה זאת כמחאה על "אי כיבוד ההסכם הקואליציוני" באשר לתקציב החינוך החרדי. ממשרדו של השר איתמר בן גביר, שנמצא במאחז אביתר, נמסר כי "ככה לא מתנהגים לשותפים בממשלה". לדברי גורמים בעוצמה יהודית, "לא יתכן שנשמע על ועידות מדיניות וסיכומים מדיניים בתקשורת, שיחליטו לבד על הסרת איטום בתי מחבלים, ולא ייתכן שיפנו תושבים מאביתר בניגוד להסכמים קואליציוניים ובניגוד למדיניות הימין". לבסוף, חברי יהדות התורה נכנסו להצבעה עם הקואליציה על נאום ראש הממשלה.
יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן קרא לנתניהו בנאומו: "שחרר אותנו, הדבר היחיד שאתה יכול לעשות לטובת אזרחי ישראל זה להתפטר". יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ אמר לו בנאומו: "אני קורא לך - הורה ללוין, רוטמן ואנשיך לעצור ולהגיע לנשיא המדינה עוד הערב, עכשיו. אפשר לעשות תיקונים, לחזק, ולהימנע מפילוג ופגיעה אנושה בערכי מגילת העצמאות".
עוד התייחס גנץ לנושאי ביטחון ואמר: "בעת הזו, כדי שנצליח במאבק העיקש מול הטרור שמלווה אותנו עוד טרם הקמת המדינה, צריך קור רוח ואחריות. צריך לעצור את הדיבורים המסוכנים שהופכים גם למעשים". לדבריו בפנייה לנתניהו, "הקיצוניות חייבת לפגוש את המציאות. אם אתמול חיילי צה"ל צריכים לרדוף אחרי מציתים ומסיתים, ולא לשים את ידם על המחבל הנפשע – זה בגלל הקולות שאתה פורש עליהם את חסותך. היה לך קל לשלוח בבוקר את כל ראשי זרועות הביטחון לוועידת פסגה חשובה בעקבה – ולא היה לך את האומץ לגבות את הסיכומים שלהם בערב. פגעת ביחסים עם ארצות הברית, מצרים וירדן. מכרת את ביטחון המדינה לפוליטיקה ופיצלת את מערכת הביטחון".
גם ליברמן אמר בהקשר זה כי "בחודש האחרון 13 אזרחי ישראל נרצחו בפיגועי טרור". הוא הוסיף בפנייה לנתיהו: "אתה, רה"מ, נושא באחריות בגלל התבוסתנות שלך וחוסר יכולתך להתמודד עם מחוללי הטרור. צריך לסכל את ראשי הטרור - ואתה לא רק לא מסכל אותם, אתה גם מממן אותם".
בישיבות הסיעה שנערכו היום פוליטיקאים מהאופוזיציה תקפו את מה שהתרחש אמש בחווארה. יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ: ״נתניהו מדרדר אותנו למציאות ביטחונית מסוכנת. מה שקורה בירדן - יגמר בטהראן. הפסגה החשובה הפכה לתקלה אסטרטגית - ראש הממשלה ענה לאמריקאים, למצרים ולירדנים בהשפלה. זו גם פחדנות וגם הפקרות״.
יו"ר יש עתיד יאיר לפיד: "נתניהו והליכוד הקימו ממשלה עם אנשים שהלכו בתהלוכות ושרו: 'שיישרף לכם הכפר', אז עכשיו האנשים האלה שרפו כפר. במקום שכוחות הבטחון ירדפו אחרי הרוצחים של הלל ויגל, הם צריכים להתעסק עם טרור יהודי".
יו"ר העבודה מרב מיכאלי אמרה בפתח ישיבת הסיעה: "שני בניו של יעקב אבינו נקמו את אונס אחותם בכל העיר שכם. יעקב אבינו אמר להם ביישתם אותי. אתמול בחווארה מחבלים יהודים עשו מעשה שלא יעשה - מעשה טרור שבוצעו בידי מחבלים יהודים בעלי תעודת זהות כחולה וייצוג בממשלה. פורעי חווארה בונים על זה שבמדינת נתניהו ורוטמן הם בכלל לא יעצרו אחרי ההפיכה המשטרית".