יושב ראש ועדת החוקה של הכנסת, שמחה רוטמן, התייחס היום (שני) בריאיון לקרן נויבך בכאן רשת ב למחאה נגד הרפורמה המשפטית. רוטמן אמר כי יצא המרצע מן השק: "אם ההרכב של בית-המשפט העליון היה שונה, מי שמוחים על הרפורמה וכיום סומכים על שופטי העליון - היו מפגינים בראש חוצות בקריאה לקחת את הכוח מבית-המשפט".
רוטמן אמר כי הקריאות לעצור את תהליך החקיקה אינן אמיתיות. הוא הדגיש כי גם חברי הכנסת דנון ואדלשטיין מהליכוד הבהירו שהם אינם קוראים לעצור את החקיקה. "יש עצירה בפורים. מי שרוצה להידבר - יידבר. אבל לא רוצים הידברות", אמר רוטמן.
מתי אתה מצפה שהרפורמה תעבור במלואה?
יש חלקים רבים ויש את החלק של היועמשים שעוד לא התחלנו בחקיקיתו. קשה להעריך, אבל הוועדה לבחירת שופטים תתחיל אחרי פורים כשיצטרכו החלקים של חוק יסוד השפיטה היא עד היציאה לפגרה.
זה זמן חקיקה ראוי לתוכנית זאת?
אני חייב לומר שאני לא יודע איך לענות. מצד אחד מתלוננים בוועדה ואני דן בזה הרבה ומעביד אותם בפרך.
כבוד האדם וחירותו נידון שלוש שנים
כמה ישיבות היו? גם אני הרגע רץ לכנסת ומעביר את החוקים היום וסיימתי הכול. כבר עכשיו הושקע ברפורמה ובסעיפיה יותר זמן דיון מאשר כבוד האדם חוק היסוד חופש העיסוק ואני יכול להוסיף עוד. דנו יותר, שמענו יותר מומחים. כל סטטיסטיקה שתרצי השקענו יותר זמן.
המומחים שאתם מזמינים לוועדה, ההתרשמות שלהם היא שאתה לא מקשיב ולא מפנים.
אני לא יודע מה ההתרשמות ושל מי. השופט זמיר ופרדימן נתנו הערות די טובות. האם קיבלת ממה שזמיר הציע?
אני מניח שהוא לא מסכים עם המהלך אני מניח שאת צודקת, ההערות שלו היו חשובות - והחלק של היועץ המשפטי הוא ופרידמן העירו הערות והחזרנו את החוק לשולחן התכנון כדי להפנים את ההערות. אפשר להציג את זה כאילו זה לא ככה, התקשורת עושה זאת.
נראה שיש כאן ריצת אמוק
בסוגיית ההתגברות שהייתה בקואליציוניים ב-2005, שעברה בטרומית בכנסת הקודמת והצביעו 5 חברי אופוזיציה ב-2021. בואי נוריד סמכות, יש מי שמתנגדים לרפורמה מסיבות טובות ומוצדקות וזה בסדר וכך עובדת דמוקרטיה, ויש מי שעושים דה לגיטימציה למהלכים של ממשלה נבחרת. חלק מאנשי האופוזיציה הם חלק ממי שקוראים לסרבנות, לאחוז בנשק, למרד אזרחי. קיצונים תמיד היו.
המילואימניקים לא יבואו אם החקיקה תושלם במלואה, הם חרדים מדמותה של המדינה אם החקיקה שלך תעבור.
השאלה היא לא מה אני אומר להם, אם אני מוביל את החקיקה והם שומעים ברדיו דברים שאין בה.
התקשורת אשמה שהיא לא מבינה את הרפורמה?
הם מבינים הפוך. אנחנו אשמים בזה ש-140 אלף איש יצאו להפגין? אני לא מבין למה אתם פועלים לדבר כך ועושים מסע השמצה. אני מקשיב לתקשורת ושומע שזו ריצת אמוק. במקום שתביאו מידע שמושקע בחקיקה הרבה זמן דיון, אין בה שום דבר שפוגע בזכויות נשים, יש בה דברים שיפגעו בבחירות אף שהם הוחרגו. את המידע הזה הציבור לא מקבל מהתקשורת. הציבור שומע הפחדות. אנשים ערכיים, טובים, שמסרו את נפשם למדינה. כשישבתי איתם והסברתי להם, אמרו לי שעבדו עליהם ורימו אותם, שהם לא ידעו את הדברים.
דיברת בהרחבה אצל הילו גלזר ואנשים בכל זאת לא השתכנעו. אולי זה בגלל חלק מהאמירות שיצאו מהקואליציה, שלא סופרים את הצד שהפסיד בבחירות. יש תחושה שהממשלה הולכת על ראשו של הצד שהפסיד
אני מסכים איתך שהמחאה, הסנטימנט העיקרי שלה, לא קשור לרפורמה. גם הצעדים של המרדה ואי שיתוך פעולה עם הממשלה התחילו קודם. לפיד פנה לראשי רשויות ואמר להם לא לשתף פעולה.
הם פנו אליו שהם לא רוצים את מעוז
האמירות שבעיניי חמורות במדינה דמוקרטיות שרשויות מקומיות אומרות שהן לא משתפות פעולה עם ממשלה נבחרת, זה נאמר לפני הרפורמה שלוין הציג אותה. הם לא נגד הרפורמה, הם נגד זה שהשמאל הפסיד בבחירות. אני מקדיש זמן לדיונים עם אנשי אקדמיה, הייטק וכו' - עולים על בעיות ברפורמה והן יתוקנו. אני לא יכול לעזור למי שמטריד אותנו עם ביבי ודרעי. לא יכול לעזור להם.
אם אתה קשוב למחאה, למה אתה לא עוצר. למה לא הידברות
הקריאות לעצירה הן לא אמיתיות. דנון ואדלשטיין גם במשמך עצמו וגם אח"כ הבהירו שהם לא קוראים לעצירת החקיקה. מדוע את ממשיכה לטעון שכן. יש עצירה בפורים מי שרוצה להידבר ידבר. אבל הם לא רוצים הידברות, הבעיה הגדולה היא הקמפיין הבלתי פוסק של התקשורת. את לוקחת אמירה של אנשים שקוראים להידבר ומפרשת אותה כבקשה לעצור ואי אפשר לייצר ככה שיח.
אולי כי לא מאמינים בכנות שלך לנהל שיח
אני משקיע זמן רב בהידברות. אני אומר לתקשורת מי ששמוע אנשים חכמים ואינטיליגנטים, חושבים שאנחנו רצים ריצת אמוק, והם חושבים שאנחנו לא משקיעים זמן וחקיקה ופוגעים בזכויות נשים.
שאלה מרכזית שלא קיבלה מענה - מה המנגנון להגנה על זכויות נשים ומיעוטים כשאתה עדיין תומך בתיקון לחוק האפליה, לא מוכנים לחתום על איסטנבול, הרחבת מוטת הסמכות של בתי דין רבניים
המנגנונים להגנה - בתי הדין איסטנבול - אין להם דבר וחצי דבר עם נשים. חקיקה שבאה ואומרת שאך ורק בהסכמה של שני צדדים. לדון בשכר הדירה בבית דין רבני זה לא פוגע בנשים. דיני ממונות בהסכמה. ניתן ללכת כבוררים לבתי דין פרטיים. אם שני אנשים בגירים רוצים בהסכמה לעשות זאת, הם יכולים בבית דין רבני. איך זה פוגע?
אתה עולב ביועצים המשפטיים. למה? להפחיד? להעמיד אותם במקומם?
ככל שאני מדבר על סגנון, פעם אחת דיברתי בסגנון לא ראוי והתנצלתי. את התוכן שמוצג לוועדה בידי היועצים המשפטיים - אני עושה את עבודתי. אם אני מותח ביקורת ואת קוראת לזה לעלוב בהם. יש רשימת מילים אסורה ויש ביקורת שנמתחה בעבר על יועצים משפטיים ולא הגיבו ככה. הדיבור שלי לא חריג וזה לא משנה. הדוגמאות שהבאת - עלבתי. את חוזרת ואומרת עולבת אישי - אני חושב שבניגוד ליחסי עיתונאי פוליטיקאי, כשפקיד או עובד ציבור שתפקידו למסור חוות דעת אומר זאת בצורה מטה ומטעה אין לגיטימציה וחובתי וזכותי לומר ביקורת כמו במדינה דמוקטית להעביר ביקורת על פקידים עם כוח.
ההבטחה להגנה על הזכויות - סמוטריץ' אמר שהוא ערב לזה וגם אתה בטוויטר. ענית "את לא סומכת על חוק כי אם כן היית מודאגת מזה שאין שוויון בחוק יסוד" .אני סומכת על חוק ולא על פוליטיקאי. למה אתה לא מוכן להכניס את זה לחוק?
אמרת שאת מאמינה בחוק ובמוסדות ולא בפרסונות ואז שואל את עצמו המאזין איך אפשר אם אין את זה בחוק יסוד.
איך אתה רואה את הסוף של הדבר הזה?
זה לא שהמדינה לא שסועה כך עד היום. הרבה פעמים אחרי בחירות אנשים מסתובבים בתחושה שצריך להחליף את העם, שגנבו לו את המדינה. הפגנות מימין ומשמאל הציבור בחר במספרים גדולים בתיקון מערכת המשפט. יש ויכוח על התכנים והמינויים. בואי נסיים באופטימיות, המנהיגים יבואו וידברו ויטייבו את החקיקה. נשב עם כולם ואנחנו אחראים כממשלה של כולם לדאוג לחוק טוב. גם אם הרפורמה תעבור - ישראל תישאר דמוקרטית, זה לא הקץ שלה אפשר להירגע על כל מילואימניק שמסרב.