בזמן הדיבורים על פשרה וברקע מתווה הנשיא, שר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן נפגשו היום (רביעי) עם פרופסור יובל אלבשן, האלוף במילואים גיורא איילנד וגיורא רון, כדי לדון במתווה שהציעו לרפורמה במערכת המשפט. לדברי מעורבים בפגישה, רבים מהרעיונות שהוצעו נראו מקובלים על השניים. משם המשיכו חברי הצוות שהציעו את המתווה לפגישה עם כמה ממובילי המחאות, למרות שהודיעו כי לא יפגשו איתם.
האלוף (במיל.) גיורא איילנד ל-@golan_aryeh, ממנסחי מתווה הפשרה: הכנסת הנוכחית תחוקק מחדש חוקים שעוסקים בזכויות אדם ברוב של 70 חברי כנסת. בוועדה לבחירת שופטים יהיו 11 חברים, ארבעה מהקואליציה וארבעה מהאופוזיציה והמועמדים יוצעו בשיטת "תיבת נוח". מדובר בהצעה הכי אפשרית#הבוקרהזה pic.twitter.com/AFsWIqxY0u
— כאן | רשת ב (@ReshetBet) March 8, 2023
מזכיר הממשלה יוסי פוקס הגיב למתווה: "מזה זמן, נעשים מאמצים גדולים מצד נשיא המדינה, שרים בממשלה, פרופסורים למשפטים וגופים חוץ פרלמנטריים, להגיע להסכמה ציבורית שתאפשר להעביר את הרפורמה המשפטית, תוך ביצוע תיקונים מסוימים שיפחיתו את גובה הלהבות. המתווה של אלבשן יכול להיות בסיס למשא ומתן אך הפערים גדולים".
היום דווח כי מזכיר הממשלה יוכל לעסוק בשינויים במערכת המשפט, אך לא לקבל הנחיות במישרין או בעקיפין מראש הממשלה נתניהו.
הגשר לפשרה | האזינו לעוד יום
השר לשעבר גדעון סער הגיב גם הוא למתווה פרידמן: "קל להבין מדוע מתווה פרידמן מוצא חן בעיני לוין ורוטמן. פוליטיזציה של בחירת השופטים. רף גבוה וקיצוני לביקורת שיפוטית. ייעוץ משפטי שאינו מחייב את הממשלה. רק מתקשה להבין מדוע יש שבוחרים לכנותו ״פשרה״. אותה הגברת באדרת פורימית"
בקואליציה מתכננים בשבוע הבא לעשות בדיוק את ההיפך ודווקא להגביר עוד יותר את קצב החקיקה ואף לעשות דבר שלא נעשה עד היום - לקדם את שני חלקי הרפורמה במקביל. כך פורסם הבוקר (רביעי) בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב.
על פי הפרסום, זה יקרה כאשר החלק השני של הרפורמה, שעוסק בביקורת שיפוטית על חקיקה ובפסקת ההתגברות, יגיע לדיון ולהצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. במקביל, החלק הראשון של הרפורמה, שעוסק בשינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים ובאיסור על בג"ץ לפסול חוקי יסוד, יתקדם בסדרת דיונים מרתוניים בוועדת החוקה כהכנה לקריאה שנייה ושלישית.
בתוך כך, בקואליציה מתכננים עם זאת לבצע ריכוך נוסף באחד מסעיפי הרפורמה ולהפחית עוד יותר את מספר השופטים שיידרש כדי לפסול חוק של הכנסת. זה התחיל בדרישה לאישור פסילת חוק פה אחד של 15 שופטים ורוכך בשבוע שעבר ל- 12 שופטים. בהמשך צפויה הקואליציה להוריד את המספר לעשרה שופטים מתוך הרכב של 15 שיספיקו לצורך פסילת חוק רגיל של הכנסת.
הסכמה נוספת בדרך לפשרה: "חוק דרעי 2" יקודם
רוב הצדדים המתדיינים בחסות נשיא המדינה יצחק הרצוג בפשרות ברפורמה המשפטית, הסכימו לאפשר את קידום "חוק דרעי 2", שכבר עבר בקריאה טרומית, לפיו בג"ץ לא יוכל לבקר או להתערב במינוי שרים. כך דווח היום בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב. גם הצדדים ה"שמאליים" לכאורה המשתתפים בדיונים מסכימים לפשרה כזאת, מתוך הבנה שבלעדיה לא תתכן התקדמות במגעים.
הגשר לפשרה | האזינו להסכת עוד יום
חלק מפרטיו של מתווה הפשרה של הנשיא פורסמו אמש, והוא צפוי להציגו במלואו בתחילת שבוע הבא. זאת, באם לא יושגו הסכמות בין הצדדים. כפי שדווח אמש בחדשות הערב בכאן חדשות, מסתמן כי במסגרת המתווה הושגה פשרה בשלושה נושאים: פסקת ההתגברות, מינוי יועצים משפטיים למשרדי הממשלה ובנושא הוועדה לבחירת שופטים.
לעניין הפשרה בפסקת ההתגברות - פשרה שנראית יחסית מקובלת על המתדיינים, מדברת על העברת חקיקה כך שההתגברות תתאפשר כהוראת שעה עד תום כהונת הכנסת שהחליטה עליה. לאחר מכן, תהפוך קבועה רק אם הכנסת הבאה תאשר אותה שוב - בקריאה רביעית.
פסקת התגברות בקריאה רביעית והקמת בלוק חוסם בוועדה לבחירת שופטים: @yaara_shapira עם פרטים חדשים על דיוני הפשרה ברפורמה המשפטית#חדשותהערב pic.twitter.com/AyhwBQJdyv
— כאן חדשות (@kann_news) March 7, 2023
באשר למינוי יועצים משפטיים למשרדי ממשלה - אחת ההצעות שמקודמות בימים האחרונים מדברת על מינוי בוועדה שתכלול את מנכ"ל המשרד והמשנה הרלוונטי ליועץ המשפטי לממשלה. עוד דובר על כך ששר יוכל להחליף יועץ משפטי רק פעם בכהונה, או לפחות יוגבל במספר הפעמים.
הפשרה המוצעת באשר לוועדה לבחירת שופטים היא שלשופטים אומנם לא יהיה רוב בוועדה, אבל כן יהיה להם מעין "בלוק חוסם" יחד עם נציגי האופוזיציה - כך שיוכלו יחד לגבש וטו, אם יצליחו להסכים כולם.
השתתפו בהכנת הידיעה: גילי כהן וסולימאן מסוודה