אין רוב לקואליציה בבחירת השופטים: מתווה הנשיא

אין רוב לקואליציה בבחירת השופטים: מתווה הנשיא
הנשיא הרצוג: "מי שחושב שמלחמת אחים היא גבול שלא נגיע אליו - אין לו מושג" | המתווה המלא • רה"מ דחה את טיסתו לברלין ונפגש עם גורמים פוליטיים בכנסת • מזכיר הממשלה לשעבר עובד יחזקאל הוא המתווך מטעם הרצוג • סמוטריץ' ביטל טיסה לפנמה וחזר לארץ
author author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
הרצוג
צילום: הרצוג

נשיא המדינה יצחק הרצוג הציג אתמול (רביעי) את המתווה שלו לפשרה ברפורמה המשפטית. עיקריו: לקואליציה לא יהיה רוב בוועדה למינוי שופטים, תיקון חוקי יסוד יתאפשר רק ברוב של 61 ח"כים לפחות, חוות דעת של יועמ"שים יהיו מחייבות למעט הצעות חוק וזכויות יסוד כמו כבוד האדם יעוגנו. הרצוג הבטיח בנאומו כי חוק הגיוס יהיה חסין מביקורת שיפוטית.

> הוועדה לבחירת שופטים:

הוועדה, שבה 11 חברים, תכלול שלושה שרים, חבר כנסת אחד מהקואליציה ושני חברי כנסת מהאופוזיציה. עוד יהיו חברים בה שני משפטנים נציגי ציבור שיוסכמו בין השר לנשיאת בית המשפט העליון, נשיאת העליון ושני שופטי עליון מכהנים. נשיא בית המשפט העליון ונשיא בית הדין הארצי לעבודה ימשיכו להיות השופטים בעלי הוותק הרב ביותר בו בשעת החלפת הנשיא, בלי שתהיה לוועדה השפעה בבחירתם.

כדי למנות שופטים יידרש רוב של שבעה מתוך 11 חברי הוועדה. הדחת שופטים תתאפשר רק ברוב של תשעה, כשאחד מהם חייב להיות נשיא העליון. בנוסף, בוועדה חייב להיות נציג החברה הערבית. כמות שופטי העליון וגיל הפרישה שלהם לא ישתנו. 

> חוקי יסוד:

תהיה חקיקה מסודרת של חוקי יסוד, כאשר בשלוש הקריאות הראשונות יהיה צורך ברוב של 61 ח"כים לפחות ובקריאה הרביעית יידרש רוב של 80 ח"כים. הקריאה הרביעית תיערך לפחות שלושה חודשים אחרי הקריאה השלישית ולא בחצי שנה הראשונה לכהונת הכנסת.

פסילת חוקים שסותרים חוק יסוד תתאפשר בהרכב של 11 שופטים, וברוב של לפחות שני שליש מהם. ביקורת שיפוטית חוקתית תתאפשר על כל זכויות האדם, כולל זכות לשוויון שלא כתובה בחוק. מתווה לשירות צבאי יעוגן בחוק יסוד וכך יהיה חסין מביקורת שיפוטית.

יוסיפו ויעוגנו בחוק יסוד הזכות לשוויון ואיסור הפליה, והזכות לחופש ביטוי, דעה והפגנה. באשר לביטול עילת הסבירות - החלטות ממשלה על מדיניות ומינויים לא ייפסלו בעילת סבירות. כך גם החלטות שרים, אלא אם הן "שרירותיות" או "מופרכות".

> יועצים משפטיים:

חוות הדעת של היועצים המשפטיים יהיו מחייבות, למעט בנוגע לחוקתיות הצעות חוק. שר יוכל לפטר יועץ משרד "אם יש איתו חילוקי דעות מהותיים", כפוף לאישור ועדה.

>> המתווה המלא

מזכיר הממשלה יוסי פוקס הדגיש כי זהו "מתווה חד-צדדי של הנשיא ולא מתווה שהוסכם בדרך כלשהי על ידי גורם כלשהו בקואליציה". ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב טרם טיסתו לברלין למתווה ואמר: "לצערי, סעיפים רבים לא מביאים לאיזון ומנציחים את המצב הקיים. הדברים שהציג הנשיא לא הוסכמו על ידי נציגי הקואליציה". לדברי יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ', "מתווה לשינוי תוצאות הבחירות, שמנציח את שלטון המשפטנים הלא-דמוקרטי, לא יכול להיות בסיס לפשרה, גם אם מישהו מכנה אותו בשם המכובס 'מתווה העם'".

מנגד, באופוזיציה בירכו את הנשיא על המתווה. מפלגת המחנה הממלכתי קראה "לאמץ את המתווה ולהתחיל בקידומו באופן מיידי". יו"ר יש עתיד יאיר לפיד מסר: "עלינו לגשת למתווה מתוך כבוד למעמד, לרצינות שבה נכתב ולערכים העומדים בבסיסו".

הוא דחה את הטיסה לשעות הערב המאוחרות, ונפגש עם יו"ר ועדת חוק, חוקה ומשפט שמחה רוטמן והשר המקשר יואב קיש בנוגע לרפורמה. בין המשתתפים בפגישה נכחו גם דרעי וניר ברקת. עם חבר הכנסת לוין יוצרים קשר טלפונית כיוון שהוא יושב שבעה על אביו. השר סמוטריץ' ביטל טיסה לפנמה וחזר לארץ.

לדברי מעורבים במגעים על הרפורמה המשפטית, אין הסכמות סביב הוועדה לבחירת שופטים. כמו כן, לכאן חדשות נודע כי המתווך מטעם הנשיא הרצוג הוא עובד יחזקאל, לשעבר מזכיר הממשלה. 


עובד יחזקאל, המתווך מטעם הנשיא. צילום: פלאש 90

שיחות של שעות שהתקיימו היום ואמש בין יחזקאל לשר רון דרמר, יד ימינו של נתניהו, הסתיימו ללא הסכמה. דרעי הציב אולטימטום כי החוק שמאפשר לו להיות שר חייב להיות בכל מתווה. בשיחות סגורות בלשכת נתניהו נאמר כי "הוא לא שווה כלום".

הפופולריים