ראש לשכת המפכ"ל, סנ"צ ינון בנימין, חתם אתמול על תצהיר לבג"ץ, נגד המעורבות של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בפעילות המשטרה. כך פורסם הבוקר (חמישי) בכאן חדשות. לפי תגובת המדינה על העתירות נגד השר, שהוגשה אתמול לבג"ץ, בן גביר הורה בין היתר למשטרה להרוס מספר מבנים בניגוד לעמדה המקצועית והמבצעית. סנצ בנימין, שחתם על התצהיר, מאשר אף כי ביום המחאות בחמישי שעבר צלצל בן גביר למפקדי מחוזות תוך כדי האירועים.
תצהיר המשטרה
החתימה הגיעה לאחר שאתמול היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה נתנה את עמדתה בעניין הבג"ץ שהוגש לבקשות למתן צו ביניים בעניין תיקון פקודת המשטרה, המעלות טענות ביחס למעורבות השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בסוגיות הנוגעות למימוש חופש המחאה וזכות ההפגנה. "התיקון לא העניק לשר סמכות להתערב בשיקול הדעת המבצעי והאופרטיבי הנתון למשטרה, חלף התווית מדיניות וקביעת עקרונות כלליים בלבד", טענה היועמ"שית.
בייעוץ המשפטי הבהירו כי השר לא יכול להתערב בהחלטות מבצעיות וטקטיות של המשטרה. גם בן גביר לא חלק על כך, אך היום היה נראה אחרת #חדשותהערב @almog_tamar pic.twitter.com/GiBOnAUGp1
— כאן חדשות (@kann_news) March 1, 2023
היועמ"שית הבהירה בעמדתה כי לשר הממונה על משטרת ישראל מטעם הממשלה ישנה סמכות להתוות מדיניות כללית לפעילות המשטרה, לרבות בעניין הפגנות. אולם, עליו להימנע ממתן הנחיות אופרטיביות למשטרה, באופן ישיר או באופן עקיף, גם כאשר הן ניתנות בלבוש של הוראות מדיניות לכאורה. עוד הודגש, כי לשוטרים ולמפקדי המשטרה בשטח נתון שיקול דעת עצמאי ומקצועי לשם מילוי תפקידם מכוח סמכויותיהם על-פי דין.