"המחאה שלי זה לדבר": נשיאת בית המשפט העליון לשעבר, דורית ביניש, תוקפת את הרפורמה במערכת המשפט ואומרת כי ישראל כבר נמצאת במשבר חוקתי. "בהיעדר אמון בין הרשויות והרצון של רשות אחת לבטל את האחרת, אנחנו כבר במשבר חוקתי. מזמן לא הרגשתי כזה חוסר יכולת לנבא מה מחכה לנו אחרי התקבלות החקיקה", אמרה ביניש בריאיון לחדשות שישי בכאן 11.
צפו בריאיון המלא מתוך "חדשות שישי" בכאן 11
"פתאום זו הבעיה היחידה של מדינת ישראל - לא הבריאות, לא התחבורה - רק בית המשפט. כדי שתוכל הממשלה לקבוע מי יהיו השופטים, איך יתקבלו ההחלטות ואיך הם לא יתערבו כדי לבטל את הכוח הלגיטימי ואת תפקידו של בית המשפט", אמרה נשיאת העליון לשעבר.
ביניש, שספגה גידופים והשמצות מפוליטיקאים במהלך הקריירה שלה, בעיקר כששימשה פרקליטת המדינה, רואה חובה לחזק את היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה. "היא במשימה קשה, משימה לאומית חדשה מאוד", אמרה עליה. "אני בטוחה, מהיכרותי איתה, שהיא לא תזנח את תפקידה ולא תרים ידיה. היא תמלא את תפקידה באמונה ותהיה חזקה. זה לא תפקיד עתיר שמחות, אלא של התמודדות, כל הזמן".
לאפשרות שהיועצת המשפטית תפוטר התייחסה ביניש באומרה כי "פורמלית, אולי אפשר". אלא שלדבריה, "זה שלא אוהבים חוות דעת שאומרים לך -'זה אסור על פי החוק', זו לא עילה לפיטורים. המקרה הוא שחוות הדעת המקצועית לא מוצאת חן בעיניי הממשלה, אז אומרים נחליף אותה. בגלל שגם הצעד הזה יכול להוביל לבג"ץ, אז כמו שאמר השר - 'נחכה, קודם נבטל את כוחו של בג"ץ, ואז נפטר'".
הנשיאה לשעבר לא מקבלת את הגדרת היועץ המשפטי לממשלה כיועץ בלבד. "זה ממש לא נכון, 'הוא רק יועץ, אז מה? פקיד'. עוד ביטוי אופייני - 'מי אלה הפקידים שלא ייבחרו והם יקבעו?'. הפופוליזם הזה חסר בסיס", היא סבורה. "מזל שלא נבחרו, אם יועץ משפטי או שופט יצטרכו לרצות את הציבור, כי הם נבחרו ואולי ירצו להיבחר שוב, זה מחייב להיכנע ללחץ ציבורי. זו לא פרשנות אובייקטיבית לחוק".
על עבודתה עם הדרג המדיני אמרה ביניש: "בשנותיי הרבות הספקתי לעבוד עם ראשי ממשלה שונים -רבין, פרס שמיר, הכרתי אותם. חלק מהם, אמנם בחריקת שיניים, לא העזו לדבר נגד העמדה המשפטית, בטח ברגע שהתקבלה כפסק דין. הייתה פרשה של גירוש של אנשים שנחשבו אנשי חמאס, הרעיון עלה בתקופת שמיר והבענו עמדה שאי אפשר והוא אמר - 'אם אתם אומרים, אני לא נוגע'. הוא לא עשה את זה".
על דברים שאמר בעבר ראש הממשלה בנימין נתניהו בנוגע למערכת המשפט אמרה הנשיאה לשעבר: "הוא אמר דברים מאוד יפים, שיש ניסיונות והיו כאלה, כמו להביא שופטים לשימוע בכנסת ופגיעה בעצמאות ביהמ"ש - והוא אמר שהוא מתנגד לזה, שבית משפט לא עצמאי זה רק בדיקטטורה"
לאפשרות של קבלת מתווה המוסכם על הקואליציה והאופוזיציה אמרה ביניש: "פשרה זה בין שני צדדים יריבים, ולדעתי צריכה להיות מטרה משותפת. לעצור הכל, לחפש באופן אובייקטייבי איך ניתן ליצור משהו משותף ברוח מגילת העצמאות, שחיינו איתה כל השנים האלה", סיכמה.