ראשי הקואליציה הודיעו הלילה (שני) כי חקיקת התיקון ביחס להרכב הוועדה לבחירת שופטים תושלם עד תום המושב הנוכחי, לפני חג הפסח, על בסיס ההרכב שהוצג אתמול בוועדת החוקה. מהקואליציה נמסר כי ההצעה שתובא לאישור תביא לשינוי היסטורי ומהותי בוועדה לחברת שופטים - ביטול הווטו האוטומטי של השופטים בוועדה.
> גנץ בישיבת סיעתו: "גם אם תופסק החקיקה - לא ניכנס למו"מ כשהוועדה לבחירת שופטים לא על השולחן"
הדיון היומי בוועדת החוקה החל. על הפרק, שינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים והכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית. יושב ראש הוועדה שמחה רוטמן: "על הפער שנותר לא שורפים מדינה. אתם שורפים מדינה לשווא. מה שמטריד אתכם זו לא הוועדה לבחירת שופטים אלא מה שמעניין אתכם זה לשרוף מדינה כי הפסדתם בבחירות".
המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עורכת הדין אביטל סומפולינסקי, אמרה בדיון כי הנוסח החדש של הצעת החוק אינו נותן מענה לקשיים שהייעוץ המשפטי לממשלה הצביע עליהם, וכי הגברת הפוליטיזציה של הוועדה לבחירת שופטים נותרה בעינה. גם בייעוץ המשפטי של הכנסת אומרים כי השינוי שלפיו הקואליציה תבחר שני שופטים נעשה ללא תיאום עם גורם משפטי בכנסת והוא בעייתי.
היועץ המשפטי של ועדת החוקה, עורך הדין גור בליי, אמר כי ההגבלה של מינוי שני שופטים לקדנציה נותנת מענה לחשש מפני השתלטות על בית המשפט. עם זאת לדבריו, חלק לא מבוטל מהשופטים החדשים ימונו על ידי רוב קואליציוני ועלול להיווצר מצב שהמינויים של הממשלה יהיו מסוג "מאוד מסויים".
הקואליציה צפויה להמשיך בחקיקת חוקי דרעי 2, מניעת נבצרות לראש הממשלה וחוק "המתנות". כמו כן, הודיעו ראשי הקואליציה כי שאר סעיפי החקיקה של הרפורמה המשפטית יובאו לאישור עם תחילת מושב הקיץ של הכנסת, בתום הפגרה.
משמעות השינויים בחוק לשינוי הוועדה לבחירת שופטים: אין וטו לשופטים, יש רוב לקואליציה
1. הוועדה המורחבת תכלול 11 חברים: 3 שופטים, 3 שרים, 3 ח"כים מהקואליציה ו-2 מהאופוזיציה.
2. בבחירה לעליון הנציגות של הרשות השופטת בוועדה תיוותר כפי שהיא כיום - נשיא העליון ושני שופטים שייבחרו על ידי חבר השופטים.
3. בבחירה לערכאות מחוזי ושלום, יוחלפו שני שופטי העליון בנשיאי מחוזי ושלום. בבחירת שופטים לבתי הדין לעבודה ישב נשיא בית הדין הארצי במקום נשיא השלום.
4. בכל קדנציה, שני המינויים הראשונים לעליון יהיו ברוב רגיל. החל מהמינוי השלישי והלאה יהיה צורך שיצביע בעד המינוי גם נציג אופוזיציה, ומהמינוי הרביעי והלאה גם נציג אחד מקרב השופטים.
5. בבחירה לערכאות נמוכות יידרש רוב של 7 חברים.
6. השימוע הפומבי לבחירת שופטים ייערך בוועדה לבחירת שופטים במקום בוועדת החוקה.
7. הדחת שופטים תדרוש רוב של 9 חברים.
חברת הכנסת טלי גוטליב מהליכוד מתחה ביקורת על "ריכוך" הרפורמה, ואמרה בריאיון לקלמן ליבסקינד ואסף ליברמן בכאן רשת ב: "לא ידעתי שהמילה כניעה זו מילה נרדפת לריכוך. זו גם לא פשרה, זו כניעה לשמאל". עם זאת, היא הבהירה שתצביע עם הקואליציה. "אני אצביע כמו כולם עם משמעת סיעתית. עד אז אכעס מאוד על חבריי".
האזינו לריאיון המלא עם ח"כ טלי גוטליב בכאן רשת ב
גוטליב המשיכה: "הטענה שלי לנתניהו שהוא מדינאי מעולה, איך לא יצאת לדבר אל העם מיד אחרי לוין. מי זו מיארה שתנהל אותך, למה לא פיטרת אותה? ממה חששת?"
בליכוד נשמעה ביקורת סביב ריכוך הרפורמה. השר המיועד אמסלם כתב בטוויטר כי "זה לא הזמן להתקפל או לוותר, לא בשביל זה ניצחנו בבחירות". לדברי אמסלם הציבור שבחר בליכוד - מצפה לשינוי מהותי. עוד אמר חבר הכנסת כי "לא נתמוך בפארסה הזו".