ברוב של 63 תומכים: חוק דרעי 2 עבר בקריאה ראשונה

עם 63 תומכים: חוק דרעי 2 עבר בקריאה ראשונה
ראשי האופוזיציה במכתב לאוחנה: "כינוס ועדת החוקה - זילות של הכנסת ושל חקיקת חוק יסוד" • רבים מחברי הליכוד שתקפו את המתווה בדיון תמכו בו בהצבעה • גנץ לחדשות הערב: "אין ריכוך, פרסו את המהפכה"
מחבר מיכאל שמש מחבר מיכאל שמש
Getting your Trinity Audio player ready...
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
צילום: צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ברוב של 63 תומכים מול 55 מתנגדים: חוק דרעי 2 אושר הערב (שני) במליאת הכנסת בקריאה ראשונה. לפי ההצעה, לא תהיה ביקורת שיפוטית של בג"ץ על מינוי של שרים ובית המשפט לא יוכל לפסול מינוי של שר. הצעת החוק נועדה לאפשר ליו"ר ש"ס אריה דרעי להתמנות שוב לשר. דרעי עצמו בחר שלא להיות נוכח בהצבעה.

ראשי האופוזיציה יאיר לפיד, בני גנץ, אביגדור ליברמן, מרב מיכאלי ומנסור עבאס במכתב ליו״ר הכנסת אמיר אוחנה: "כינוס ועדת החוקה מחר היא זילות של הכנסת וזילות של חקיקת חוק יסוד שיוביל לשינוי מהותי של שיטת הממשל בישראל". במכתב ביקשו לכנס דיון נוסף בהשתתפות חברי כנסת ומומחים רלוונטיים, כדי לאפשר זמן נוסף ללימוד והבנת המתווה, וגם לכתיבת הסתייגויות.

קודם לכן הערב, הצביעה סיעת הליכוד בעד המתווה החדש של החקיקה ושינוי הוועדה לבחירת שופטים. 34 חברי כנסת הציבוע בעד. דני דנון, דודי אמסלם, משה סעדה ומשה פסל התנגדו. אמסלם הגיש הסתייגויות נגד הרכב הוועדה לבחירת השופטים של הרפורמה המשפטית, בניסיון לשנות את החוק. בקואליציה הצהירו כי ידרוש להפיל את הסתייגותו.

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ אמר בריאיון למיכל רבינוביץ' בחדשות הערב: "פרסו את המהפכה - יש פה תוכנית רב שלבית להפיכה משטרית. אסון הפוליטיזציה של מערכת המשפט ילווה את ישראל שנים קדימה, עובדים במשרדי ממשלה מדברים איתי על השתקה".

גם סיעת הציונות הדתית אישרה פה אחד את מתווה החקיקה החדש. מוקדם יותר אמר חבר הכנסת דוד ביטן בישיבת הסיעה כי הוא יצביע בעד שינוי הוועדה לבחירת שופטים, ברפורמה המשפטית, אבל " זו פעם אחרונה שלא מתייעצים איתנו". בישיבה הציג שר המשפטים יריב לוין את השינוי.

חבר הכנסת זאב אלקין אמר בריאיון לכאן רשת ב בתוכנית בנימיני גואטה, כי הניסיון של הקואליציה לרכך את המתווה לבחירת שופטים הוא "בדיחה". עוד הוסיף אלקין כי עניינה של הקואליציה מלכתחילה לא היה מינוי שופטים שמרנים ומטרתה היא "להשתלט, כך שנשיא בית המשפט העליון יהיה נשיא מטעם, שימונה ברוב רגיל שיש לקואליציה".

חבר הכנסת דני דנון אמר לפני ההצבעה כי מתנגד לריכוך הרפורמה ולשינויים שחלו במתווה. לפני קיום הישיבה ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים סבב שיחות עם חברי הסיעה כדי לוודא כי הם אכן יצביעו בעד. באופוזיציה תקפו את המתווה בישיבות הסיעות.

במקביל המליאה קיימה דיונים, בזמן ישיבת סיעת הליכוד. כלל הטלפונים הניידים נלקחו מחברי הליכוד בפתח הישיבה, ולפי דיווחים מחדר סגור, מרבית חברי הכנסת הסבירו כי הם מתנגדים למתווה רוטמן, אך  יצביעו בכל מקרה בהתאם למשמעת הקואליציונית. 

מוקדם היום, אמר יושב ראש המחנה הממלכתי בני גנץ כי "גם אם תופסק החקיקה - לא ייכנס למשא ומתן כשהוועדה לבחירת שופטים לא על השולחן. בישיבת הסיעה תהה גנץ מדוע נתניהו מוכן לפרק את הדמוקרטיה בשביל לבחור שני שופטים ואמר כי הוא משתמש בטקטיקה של החרבת הדמוקרטיה בשיטת הסלאמי כדי להקטין את המחאה הציבורית.

אתמול בלילה הודיעו ראשי הקואליציה כי חקיקת התיקון ביחס להרכב הוועדה לבחירת שופטים תושלם עד תום המושב הנוכחי, לפני חג הפסח, על בסיס ההרכב שהוצג ביום ראשון בוועדת החוקה. מהקואליציה נמסר כי ההצעה שתובא לאישור תביא לשינוי היסטורי ומהותי בוועדה לחברת שופטים - ביטול הווטו האוטומטי של השופטים בוועדה.

הפופולריים