יו"ר ועדת החוקה, שמחה רוטמן, דחה את טענות האופוזיציה כי הוא מנהל את הדיונים בוועדה בדורסנות ואמר היום (רביעי) לכאן רשת ב כי צריך לקחת בערבון מוגבל את הטענות האלה. "אני מבין את הכעס שלהם, אבל נתתי להם די זמן להציג את טיעוניהם", הדגיש רוטמן בריאיון לאסתי פרז בתוכנית "בחצי היום".
על הדרישה לעצור את החקיקה אמר כי אין תקדים לדרישה כזאת, וכשנשאל אם יכבד פסיקה של בג"ץ לפסול את חוקי הרפורמה, השיב כי עצם השאלה מעידה על המשבר החוקתי שאנחנו כבר מצויים בו. לדבריו, הוא לא מוכן לעסוק בשאלה המתבססת על ההנחה שבית המשפט יפר את החוק. "ברור שכללי המשחק נקבעים על ידי הכנסת. האם בית המשפט נמצא מעל העם?", תהה רוטמן.
"האם שופטי בית המשפט העליון יכבדו את החוק?", המשיך רוטמן. "כי אם הם לא מכבדים, נשאלת השאלה מה הופך אותם לשופטים? ברור במדינה דמוקרטית שיש בה שלטון חוק, וברור לכולם שכללי המשחק נקבעים על ידי הכנסת. האם בית המשפט לא רק מעל הכנסת, אלא גם מעל העם?".
"החקיקה הזו מונחת כמעט עשרה שבועות", הוסיף רוטמן. "קראנו למשא ומתן, ישבתי שעות בחדר הוועדה. על כל שעה בוועדה ישבתי שעתיים עם אנשי הייטק ואקדמאים".
חבר הכנסת גלעד קריב ממפלגת העבודה, אמר בתוכנית כי רוטמן סתם את הפה לנציגי הייעוץ המשפטי ודיבר אליהם בגסות. "הוא גם לא היה מוכן לשקול בכובד ראש אף לא אחת מעשרות ההצעות שהעלו חברי הכנסת של האופוזיציה", טען קריב.
ועדת החוקה של הכנסת התכנסה הבוקר לדיון והצבעה על 2,500 ההסתייגויות שהאופוזיציה הגישה לחוק הרפורמה המשפטית, שעוסק בשינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים. במהלך הדיון, חברי כנסת מהאופוזיציה תקפו את היו"ר שמחה רוטמן, קראו לעברו קריאות ועזבו את האולם. רוטמן עצר את הדיון באין מי שינמק את ההסתייגויות ודחה את ההצבעות על הבאת החוק לקריאה שנייה ושלישית. במקביל, מתנגדים לרפורמה הגיעו בשיירת רכבים למשכן הכנסת במחאה על מתווה הריכוך.
ראש האופוזיציה יאיר לפיד אמר הבוקר בריאיון לכאן רשת ב כי "הממשלה הזו לא לגיטימית" והוסיף: "ממשלה שלא תציית לבית המשפט - לא צריך לציית לה". עוד אמר לאילאיל שחר בתוכנית הבוקר הזה כי "הרבה אנשים יגידו לעצמם 'אני לא צריך לשרת שלטון לא דמוקרטי של מדינה לא דמוקרטית'".
האזינו לריאיון המלא עם יאיר לפיד בכאן רשת ב:
בתחילת השבוע הודיעה הקואליציה על ריכוך במתווה החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, שמשמעותו היא שלא יהיה וטו לשופטים ויהיה רוב לקואליציה. לפי הודעת ראשי הקואליציה, חקיקת התיקון ביחס להרכב הוועדה לבחירת שופטים תושלם עד תום המושב הנוכחי, לפני חג הפסח.
אמש פורסם בחדשות הערב בכאן 11 כי שר המשפטים יריב לוין אמר בשיחות עם חברי כנסת שהוועדה בהרכבה החדש תכונס למנות שופטים - גם אם החוק יפסל בבג״ץ. לוין תקף את האפשרות הזו בצורה חריפה וטען: "שופטי בג"ץ בניגוד עניינים חריף ומובנה". בלשכת לוין הכחישו את הפרטים.
אלה השינויים בחוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים:
1. הוועדה המורחבת תכלול 11 חברים: שלושה שופטים, שלושה שרים, שלושה חברי כנסת מהקואליציה ושניים מהאופוזיציה.
2. בבחירה לעליון הנציגות של הרשות השופטת בוועדה תיוותר כפי שהיא כיום - נשיא העליון ושני שופטים שייבחרו על ידי חבר השופטים.
3. בבחירה לערכאות מחוזי ושלום, יוחלפו שני שופטי העליון בנשיאי מחוזי ושלום. בבחירת שופטים לבתי הדין לעבודה יישב נשיא בית הדין הארצי במקום נשיא השלום.
4. בכל קדנציה, שני המינויים הראשונים לעליון יהיו ברוב רגיל. החל מהמינוי השלישי והלאה יהיה צורך שגם נציג אופוזיציה יצביע בעד המינוי, ומהמינוי הרביעי והלאה גם נציג אחד מקרב השופטים.
5. בבחירה לערכאות נמוכות יידרש רוב של שבעה חברים.
6. השימוע הפומבי לבחירת שופטים ייערך בוועדה לבחירת שופטים במקום בוועדת החוקה.
7. הדחת שופטים תדרוש רוב של תשעה חברים.
בהכנת הידיעה השתתף זאב קם.