ברשימת האתרים של המשלחות לפולין: מקומות המנציחים רוצחי יהודים

בהסכם המשלחות לפולין: אתרים של רוצחי יהודים
נחשף הנספח עם רשימת מוזיאונים מומלצים לביקור של תלמידי ישראל. היסטוריון בכיר: "חלום למכחישי שואה". יד ושם:
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
המסע לפולין - שרה ויינשטיין
צילום: בלי

בהסכם חזרת המשלחות לפולין: אתרים מומלצים שמנציחים רוצחי יהודים. ״הארץ״ חושף הבוקר (שני) מה מסתתר בהסכם החדש עם פולין, שמשרד החוץ התעקש להסתיר מהציבור: נספח עם רשימת מוזיאונים מומלצים לביקור של תלמידי ישראל, שכולל כאלה המנציחים פולנים שרצחו יהודים.

הנספח המשמעותי בהסכם כולל רשימת אתרים ששניים מהם מנציחים גם גיבורים לאומיים פולנים, שנאבקו בקומוניסטים אחרי השואה, ותוך כדי גם רצחו יהודים. היסטוריון בכיר אמר ל"הארץ": ״חלום למכחישי שואה".

אחד המונצחים הבכירים באתרים המומלצים הוא יוזף קוראש, אחד ממנהיגי ה"ארמיה קריובה" - המחתרת הפולנית הימנית השנויה במחלוקת שפעלה נגד השלטון הנאצי במהלך כיבוש פולין בשנות מלחמת העולם השנייה.

ההיסטוריון הפולני יהודי, המוקע בידי ממשלת פולין, פרופסור יאן גרבובסקי פרסם באחרונה פוסט על יוזף קוראש: "קוראש אחראי למותם של עשרות יהודים ניצולי השואה, שנרצחו בידי לאחר המלחמה. הוא גם אחראי לרצח של סמק אברהמר, אחיו של סבי. פולין מבחינת זיכרון השואה, היא יותר ויותר מדינה נוכלת".

במסגרת האתרים המומלצים עליהם חתומה ממשלת ישראל, אשר אל חלקם יגיעו המשלחות ותלמידי ישראל, גם המוזיאון בכפר מרקובה שהקימה הממשלה הפולנית הנוכחית לזכר משפחת אולמה שנרצחה כולה, כי נתפסה בידי הנאצים כשהיא מסתירה יהודים.

בעוד פולין מחזיקה במספר חסידי אומות העולם הרב ביותר - 7,232 במספר, ההיסטוריונים אינם חלוקים בדעתם על היות מספר רב הרבה יותר של מוסרי יהודים פולניים - שזכו לכינוי שמאלצובניקים, על שם השומן "שמאלץ", ולעתים הסוכר, שקיבלו עבור פועלם.

לא ברור מדוע הסכימה ממשלת ישראל לחתום על הסכם שכולל את האתרים שמהללים רוצחי יהודים. במשך שנתיים היה המשא ומתן מדשדש ואף תקוע, ומאז נכנס שר החוץ אלי כהן לתפקידו ניתנה הוראה להגיע לסיכום עם הפולנים. גם אם חשוב היה לממשלת ישראל להציג איזשהו הסכם מדיני, היסטוריונים המתמחים בשואה תוהים מדוע היה זה במחיר התיישרות עם הנרטיב הפולני שמנסה להקביל בין אנטישמיות לאנטי-פולניות, בין שואת העם היהודי תחת המשטר הנאצי, לפגיעה בפולנים באותה תקופה.

מיד ושם נמסר בתגובה: "רשימת האתרים המופיעה בנספח להסכם, שיד ושם לא היה שותף להרכבתה, כוללת אתרים בעייתיים שלא נכון לבקר בהם במסע חינוכי. ההסכם גם אינו מחייב ביקור בהם. משלחות היוצאות דרך יד ושם לא יבקרו בשום אתר שיש בו משום חשד של עיוות אירועי השואה או נרטיב שאינו נכון היסטורית. אנו מאמינים שכך ינהגו כל משלחות הנוער שייצאו מישראל לפולין בעתיד". 

תגובת משרד החוץ: "רשימת האתרים המהווה נספח להסכם עם פולין כוללת עשרות מוזיאונים ואתרים מתוכם המשלחות יבחרו באתר אחד. ההסכם נחתם לאחר שהרשימה נבחנה ואושרה על ידי משרד החינוך הישראלי.

בין האתרים המופיעים ברשימה אתרים רבים הנמצאים בתוכניות הביקור של משלחות הנוער מישראל בכל מקרה, כגון מוזיאון ״פולין״ בוורשה המציג את ההיסטוריה של יהדות פולין. ההסכם שנחתם אינו סודי והוא יפורסם כחוק לאחר אישורו בממשלה ובכנסת".

ממשרד החינוך נמסר: "בעקבות פרסום שקרי בנושא של עיתון הארץ לפיו תלמידי ישראל ״יחויבו לבקר באתר המתעד פשעים שעשו הגרמנים בפולנים״, משרד החינוך מבהיר כי אין כל חובה לבקר באתרים מהסוג הזה כפי שטען עיתון הארץ הבוקר - מדובר בפייק מוחלט.

לאור המשבר שנוצר בתקופת הממשלה הקודמת, עמלו אנשי המקצוע על מציאת פתרון מוסכם לחידוש המסעות לפולין. במהלך יצירת התכנית המחודשת למסעות, הסתמכו הצוותים על האתרים בהם ביקרו המשלחות בשנים קודמות כשהרציונל הינו להשאיר את אופיין של המשלחות, כפי שהיה בעבר.

במסגרת המסעות יעסקו התכנים בהנחלת זכרון השואה, בהשמדת העם היהודי ובמאורעות היסטוריים בתקופת השואה, בדומה לשנים הקודמות של המסע החשוב. לבתי הספר ישנה מחוייבות לבקר באתר אחד מתוך רשימת אתרים ארוכה של אתרים.

רשימה זו מורכבת מאתרים היסטורים רבים שהיו כאמור חלק מתכנית המסעות גם בשנים הקודמות. כל סיור שהיה בעבר יכול להתקיים בדיוק וללא שינוי גם בעתיד. לבקשת הפולנים נוספו אתרים לרשימה אולם אין כל מחויבות לבקר באתר ספציפי כזה או אחר".

הפופולריים