חוק הגיוס יוגדר כהוראת שעה זמנית שתהיה תקפה לעשר שנים ולא כהוראת קבע. בתכנית הבוקר הזה (שני) בכאן רשת ב דווח כי ההחלטה המתגבשת נובעת מרצון ליצור חוק גיוס שלא ייפסל פעם נוספת בידי בג"ץ. על פי ההצעה, הסוגייה תיבחן מחדש לאחר פרק זמן של עשר שנים.
מטרת הוראת השעה לעשר שנים נועדה גם לרכך את ההתנגדות של שר הביטחון גלנט להורדת גיל הפטור משירות לגיל 21, מתוך הנחה שיהיה לו יותר קל להסכים לכך כהחלטה זמנית ולא קבועה. אלא שבקואליציה עולה חשש שהוראת שעה לעשר שנים תייצר משבר קואליציוני חריף מול החרדים שיסרבו שנושא הגיוס ייפתח מחדש בעוד עשר שנים לאחר שדרשו הסדר שסוגר את הנושא לתמיד.
לא כולל שירות | עוד יום
אמש פורסם לראשונה בחדשות הערב בכאן 11 כי ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים דיון על חוק הגיוס שבו השתתפו השרים בצלאל סמוטריץ', יואב גלנט, דודי אמסלם, אופיר כץ וצוותים מקצועיים, שאחריה הציעו אנשיו לאשר פס
קת התגברות מיוחדת על חוק הגיוס. המשמעות הצפויה בעקבות ההצעה היא הורדה של פסקת ההתגברות המורחבת מסדר היום.
פרסום ראשון: אנשי ראש הממשלה בנימין נתניהו הציעו פסקת התגברות מיוחדת לחוק הגיוס. הפרטים בדיווח של @shemeshmicha #חדשותהערב pic.twitter.com/SDZmYtI0UI
— כאן חדשות (@kann_news) April 16, 2023
במהלך הדיון עם ראש הממשלה, התברר שהפער התקציבי בין האוצר לדרישות הביטחון, ובין השרים סמוטריץ׳ לגלנט גדול מאוד. גלנט דרש תוספת של מיליארדים למתווה החדש, וסמוטריץ׳ מוכן לתוספת של מאות מיליונים בלבד. בדיון אמר סמוטריץ׳ לגלנט: אתה יודע שהסכומים שאתה מעלה כאן לא רלוונטיים. אולם על אף הפערים, לנוכחים בדיון היה ברור - או שיש חוק גיוס, או שאין ממשלה.
עוד פורסם בכאן חדשות כי בשיחות שקיים בכיר במגזר החרדי מול צה"ל ומשרד האוצר, הוצעה יוזמה שבמרכזה גיל הפטור לבחורי הישיבות יירד עבור מי שיילך ללימודי מקצוע או לימודים אקדמאיים. המטרה היא להגדיל את העובדים החרדים במקצועות נחשבים.
הבעיות בחוק הגיוס המוצע: בלי חובת שירות לאומי. הוא מעגן את ההשתמטות בפועל, ועלול להוביל לאי-גיוס באוכלוסיות נוספות בטווח הארוך#חדשותהערב @roysharon11 pic.twitter.com/6fRpz7PQBV
— כאן חדשות (@kann_news) April 16, 2023
המתווה המסתמן לחוק החדש כולל את הורדת גיל הפטור לחרדים לגיל 23, כך שיוכלו להיכנס מוקדם יותר למעגל העבודה. התוכנית כוללת גם שינוי במשך השירות של חיילי צה"ל, כך שחיילים בתפקידים עורפיים ומנהלה ישתחררו מוקדם יותר, ולוחמים או כאלה שמשרתים בתפקידים חיוניים, ישרתו פרק זמן ארוך יותר ובחודשי השירות האחרונים שלהם ישתכרו בכ-6,000 שקלים.