השליח האמריקני למשא ומתן, ג'ייסון גרינבלט, פרסם היום (חמישי) הודעה בנוגע להסכם הפיוס הפנים-פלסטיני בין פת"ח לחמאס, שבה השמיע עמדה זהה לזו של ישראל וקרא לחמאס להתפרק מנשקו. "על כל ממשלה פלסטינית שתקום לפרק טרוריסטים מנשקם ולהתחייב למשא ומתן בדרכי שלום", מסר גרינבלט.
בהודעה מטעמו של גרינבלט נכתב כי "ארצות הברית מדגישה שוב את החשיבות של יישום עקרונות הקוורטט. כל ממשלה פלסטינית מוכרחה להתחייב לא להשתמש באלימות, להכיר במדינת ישראל, לקבל עליה הסכמים קודמים וגם לפרק טרוריסטים מנשקם".
השליח גרינבלט התייחס לחמאס והדגיש כי "אם חמאס ישחק תפקיד כלשהו בממשלה פלסטינית, עליו לקבל את הדרישות הבסיסיות". בנוגע למצב בעזה אמר השליח האמריקני: "כל הצדדים מסכימים שהכרחי שהרשות הפלסטינית תוכל ליטול את מלוא האחריות האזרחית והביטחונית ברצועת עזה. אנחנו עובדים ביחד כדי לשפר את המצב ההומניטרי בעזה".
בפתח הגיבו להודעה ואמרו כי הפיוס והאחדות הלאומית הפלסטינית הם עניין פנימי שלאיש אין זכות להתערב בו. דובר התנועה אוסאמה קוואסמה אמר כי "ההנהגה הפלסטינית לא תאפשר לשום גורם להטיל וטו על הפיוס הפלסטיני ותהה האם וושינגטון מבקשת מהמפלגות בישראל תנאים דומים? האם היא דורשת מהגורמים הקיצוניים בממשלת ישראל להכיר בעם הפלסטיני ובמדינה הפלסטינית? הישראלים עד הרגע הזה מתכחשים לזכויות הפלסטינים". קוואסמה ציין כי "מדובר בניסיון ישראלי להסית את דעת הקהל העולמית ולהרוס את הפיוס", והוסיף כי "לא ניכנע לסחטנות הישראלית".
שר המודיעין, ישראל כץ, בירך הבוקר על העמדה שהביע גרינבלט: ״התשובה לכל נביאי הזעם- ארצות הברית מגבה את החלטת הקבינט המדיני ביטחוני, שלא להכיר בפיוס הפלסטיני ולא לנהל משא ומתן עד שהחמאס יתפרק מנשקו".
שר החינוך ויו"ר הבית היהודי, נפתלי בנט, שיבח אף הוא את המדיניות האמריקנית: ״אני מברך את השליח המיוחד ג׳ייסון גרינבלט ואת הממשל האמריקאי על ההודעה הברורה - ממשלה פלסטינית חייבת לפרק ארגוני טרור ולהכיר בישראל. אני מדגיש את עמדת ממשלתנו: מדינת ישראל לא תנהל מו״מ עם ממשלה פלסטינית הנשענת על ארגון טרור עד להתפרקות חמאס מנשקו, הכרה בישראל והשבת האזרחים השבויים וחללי צה״ל לישראל".
בהודעת הקבינט המדיני-ביטחוני מהשבוע שעבר, בעקבות ההסכם בין הפלגים הפלסטיניים, נאמר כי ממשלת ישראל לא תנהל מו"מ עם הפלסטינים עד שחמאס יפורק מנשקו. כמו כן, נמסר כי התנאים של ישראל לקיום מו"מ כוללים גם הכרה של חמאס בישראל והתנתקות מאיראן, וכן הפסקת כל פעולות הטרור.
תנאי נוסף שהציבה ישראל הוא השבת חללי צה"ל והאזרחים הישראלים המוחזקים בעזה. עוד דורשת הממשלה את העברת השליטה הביטחונית ברצועה לידי הרשות, וכן סיכול פעילות הטרור של חמאס בשטחי יו"ש. "הממשלה לא תנהל מו"מ עם ממשלה פלסטינית הנשענת על חמאס, ארגון טרור הקורא להשמדת ישראל", נאמר בהודעה.