בדרך להסדר גירוש: נתניהו צפוי להיפגש עם נשיאי רואנדה ואוגנדה

בדרך להסדר גירוש: נתניהו צפוי להיפגש עם נשיאי רואנדה וא
ראש הממשלה, שיגיע מחר לקניה עם השבעת הנשיא, ייפגש עם מנהיגי "המדינות השלישיות" באפריקה שהביעו הסכמה לקלוט מבקשי מקלט מישראל
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
נתניהו עם נשיא רואנדה פול קגאמה
צילום: צילום: קובי גדעון, לע"מ

ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להיפגש עם נשיאי רואנדה ואוגנדה במהלך ביקורו באפריקה. מחר (שלישי) ימריא נתניהו לטקס השבעתו של נשיא קניה, אוהורו קנייתה. שתי המדינות נחשבות ל"מדינות שלישיות" שהביעו הסכמה לקליטת מבקשי מקלט שיגורשו מישראל. זאת, לאחר שהממשלה אישרה את ההצעה לסגירת מתקן חולות שבנגב. 

כפי שפורסם אמש בכאן חדשות, נתניהו לא ייקח חלק באירוע ההשבעה בקניה בשל דרישת השב"כ. עם זאת, הוא יפגוש בבית נשיא קניה את ראשי המדינות המגיעים לטקס ההשבעה - לסעודה משותפת בה יישא דברים, ולאחר מכן לפגישות פרטניות.

בישראל מעוניינים לקדם בפגישות אלו את ההסכם בין המדינות שעוסק בגירוש מבקשי המקלט מישראל. בנוסף לנשיאי רואנדה ואוגנדה ייפגש נתניהו עם ראשי מדינות נוספות באפריקה, ובהן טנזניה וזמביה. מוקדם יותר היום אמר נתניהו בישיבת סיעת הליכוד כי הוא צפוי להיפגש עם עשרה מנהיגים מאפריקה. "זה הביקור השלישי שלי ביבשת וזה מעיד על חשיבות היחסים מצידינו ומצידם", אמר. 

הוא ציין כי ישוחח עם נשיא צרפת עמנואל מקרון על הנעשה בסוריה ועל איראן, ולאחר מכן ייצא לביקור אצל נשיא הודו. "מובן לכל מהדוגמאות הללו שישראל נמצאת בפריחה מדינית חסרת תקדים", אמר נתניהו. "זה לא שאין אתגרים. להיפך. אבל זו הממשלה הטובה ביותר למדינת ישראל. גם אזרחי ישראל חושבים ככה".

"מוכנים לקלוט עשרת אלפים מסתננים"

בשבוע שעבר אמרה שרת החוץ של רואנדה שמדינתה תוכל לקלוט כעשרת אלפים מבקשי מקלט ומהגרי עבודה מישראל. השרה, לואיז מושיקיוואבו, נשאלה בראיון לעיתון מקומי על מוכנות המדינה לקבלת פליטים, ואמרה כי מתנהלים מגעים בנושא, אולם טרם הושג סיכום. יישום ההצעה שאושרה בממשלה לסגירת מתקן חולות בנגב הותנה בהשגת הסכם עם רואנדה על קליטת המסתננים.

מסתננים במתקן חולות בנגב (צילום: פלאש 90)

"אם הם מרגישים בנוח לבוא לכאן, אנחנו נהיה מוכנים לאכלס אותם. איך עושים את זה ומה תהיה פרנסתם ברגע שהם כאן, אלו פרטים שטרם סוכמו", אמרה.

השרה הוסיפה כי במהלך המו"מ, הציגה ישראל את דרישתה לרווחתם של הפליטים שיגיעו לרואנדה. "אנו מצפים שלכל אחד יהיו תנאים מינימליים וחיים נורמליים, ולא מעוניינים שהם יגיעו לכאן וישוכנו במחנות פליטים".

בשבוע שעבר פורסם בחדשות 10 כי ישראל הגיעה לסיכום עם רואנדה, ולפיו תשלם לה 5,000 דולר עבור כל מבקש מקלט שיגורש לשטחה. נתניהו ונשיא רואנדה פול קגאמה אף שוחחו בנושא בשולי עצרת האו"ם בחודש ספטמבר האחרון, בעקבות פסיקת בג"ץ בנושא גירוש המסתננים.

על פי הפרסום, בפגישה הביע קגאמה הסכמה לקליטתם של מבקשי מקלט מישראל בשם הצורך ב"ידיים עובדות", אך ביקש סיוע כספי מישראל כדי לעזור לארצו לקלוט אותם. עוד צוין כי לפי ההסכם, יקבל כל מבקש מקלט שייבחר לעזוב לרואנדה כ-3,000 דולר.

ביום ראשון אישרו שרי הממשלה פה אחד את הצעתם של השר לביטחון הפנים גלעד ארדן ושר הפנים אריה דרעי לסגירת מתקן "חולות" בנגב בתוך שלושה חודשים. לפי ההצעה, לאחר סגירת המתקן יוצבו בפני המסתננים שתי חלופות: מאסר בבתי כלא לפרק זמן בלתי מוגבל, או גירוש למדינות באפריקה בהתאם למדיניות שתיקבע בעניין. יישום ההצעה מותנה בהסדרת ההסכם עם רואנדה.

הפופולריים